Αρχική Blog Υγεία Ηωσινοφιλία – Αυξημένα ηωσινόφιλα στο αίμα: Αίτια, συμπτώματα, θεραπεία
Ηωσινοφιλία – Αυξημένα ηωσινόφιλα στο αίμα: Αίτια, συμπτώματα, θεραπεία

Ηωσινοφιλία – Αυξημένα ηωσινόφιλα στο αίμα: Αίτια, συμπτώματα, θεραπεία

Μάθε τι είναι η ηωσινοφιλία και ποιες είναι οι αιτίες που δημιουργούν την πάθηση αυτη, τα συμπτώματά της και ποια είναι η θεραπεία για την αντιμετώπισή της

Στη γενική εξέταση αίματος, πέρα από τον αριθμό των λευκών αιμοσφαιρίων και των αιμοπεταλίων, την αιμοσφαιρίνη και τον αιματοκρίτη, αναγράφονται και ορισμένες άλλες τιμές, μεταξύ των οποίων τα ηωσινόφιλα.

Γράφει ο Παπαδογιάννης Αθανάσιος, Ιατρός – Καρδιολόγος, Σεπόλια – Αθήνα

Τα ηωσινόφιλα αποτελούν τμήμα του ανοσοποιητικού συστήματος και είναι υπεύθυνα για την αντιμετώπιση παρασίτων, ειδικών λοιμώξεων, ενώ σχετίζονται και με μηχανισμούς που είναι υπεύθυνοι για τις αλλεργίες και το άσθμα.

Ονομάζονται ηωσινόφιλα λόγω του χρώματος που λαμβάνουν όταν χρησιμοποιηθεί ειδική χρωστική στο εργαστήριο. Φυσιολογικά αποτελούν το 1 – 5% των λευκών αιμοσφαιρίων. Η υπέρβαση του συγκεκριμένου ορίου αναφέρεται ως ηωσινοφιλία.

Τι είναι η ηωσινοφιλία

Η ηωσινοφιλία είναι ο αυξημένος αριθμός ηωσινοφίλων στο αίμα, συγκεκριμένα, όταν ξεπερνούν τα 500 κύτταρα ανά μικρόλιτρο αίματος. Διακρίνεται σε ήπια, μέτρια και σοβαρή, ανάλογα με τον αριθμό των κυττάρων:

αυξημένος αριθμός ηωσινοφίλων στο αίμα, συγκεκριμένα, όταν ξεπερνούν τα 500 κύτταρα ανά μικρόλιτρο αίματος.

Ήπια à 500 – 1500 κύτταρα/μl αίματος

Μέτρια à 1500 – 5000 κύτταρα/μl αίματος

Σοβαρή à >5000 κύτταρα/μl αίματος

Η μέτρια και η σοβαρού βαθμού ηωσινοφιλία θεωρείται επικίνδυνη για την υγεία, καθώς ο αυξημένος αριθμός των ηωσινοφίλων αντανακλά και αυξημένα επίπεδα αυτών σε ιστούς όπως οι πνεύμονες, το δέρμα, η καρδιά, το νευρικό και το γαστρεντερικό σύστημα.

Η βλάβη προκαλείται από την απελευθέρωση ουσιών από τα ηωσινόφιλα που είναι τοξικές όχι μόνο για μικροοργανισμούς, αλλά και για τα κύτταρα των ιστών του ίδιου του οργανισμού.

Αίτια ανεβασμένων ηωσινοφίλων

Επειδή τα ηωσινόφιλα αποτελούν σημαντικό στοιχείο της άμυνας του οργανισμού και σχετίζονται και με τις αλλεργικές αντιδράσεις, τα επίπεδά τους έχουν πολλές αιτίες που αυξάνονται όπως σε περιπτώσεις λοιμώξεων, ειδικά από παράσιτα, σε φλεγμονές, σε αλλεργία (όπως είναι η αλλεργική ρινίτιδα και η αντίδραση σε φαρμακευτικές ουσίες, ειδικά σε αντιβιοτικά), αλλά και στο άσθμα.

Επίσης, ο αριθμός τους επηρεάζεται σε περίπτωση διαταραχής του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως συμβαίνει στα αυτοάνοσα νοσήματα, στη σαρκοείδωση, στις αγγειίτιδες, σε φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου και σε μορφές καρκίνου του αίματος (λέμφωμα ή λευχαιμία).

Άλλη μια αιτία μάλιστα ως ειδική περίπτωση αποτελεί το υπερηωσινοφιλικό σύνδρομο, μία κατάσταση εμμένουσας ηωσινοφιλίας χωρίς ανεύρεση αιτίας.

Τέλος, αυξημένες τιμές ηωσινοφίλων μπορεί να οφείλονται σε γενετικές αλλαγές.

Συμπτώματα

Συχνά η ηωσινοφιλία αποτελεί τυχαίο εύρημα στη γενική εξέταση αίματος που έχει πραγματοποιηθεί για άλλο λόγο. Αυτό συμβαίνει γιατί, ειδικά σε μικρή αύξηση των ηωσινοφίλων, δεν παρατηρούνται συμπτώματα.

Σε περιπτώσεις μέτριας και σοβαρής ηωσινοφιλίας, η απελευθέρωση τοξικών ουσιών των ηωσινοφίλων, είναι δυνατό να οδηγήσει σε βλάβη των ιστών και εκδήλωση συμπτωμάτων από το όργανο που έχει προσβληθεί.

αρρυθμιες καρδιας

Τα συνηθέστερα όργανα που επηρεάζονται από την εναπόθεση των ηωσινοφίλων είναι οι πνεύμονες (μπορεί να εμφανιστεί δύσπνοια), το δέρμα (εμφάνιση εξανθημάτων), η καρδιά (συμπτώματα καρδιακής ανεπάρκειας, πόνος στο στήθος, δύσπνοια), το νευρικό και το γαστρεντερικό σύστημα (οισοφαγίτιδα, γαστρίτιδα, κολίτιδα).

Σε ορισμένες καταστάσεις μπορεί να παρατηρηθούν μη ειδικά ευρήματα όπως είναι η απώλεια βάρους κι ο πυρετός και, μέσω της διερεύνησης να τεθεί η διάγνωση της ηωσινοφιλίας και προσβολής συγκεκριμένου οργάνου.

Συνοπτικά μερικά απο τα συμπτώματα της ηωσινοφιλίας και των αυξημένων τιμών ηωσινοφίλων είναι:

  • δύσπνοια
  • εμφάνιση εξανθημάτων
  • πόνος στο στήθος
  • δύσπνοια
  • οισοφαγίτιδα
  • γαστρίτιδα
  • κολίτιδα
  • απώλεια βάρους
  • πυρετός

Θεραπεία ηωσινοφιλίας

Σε περίπτωση ήπιας ηωσινοφιλίας δεν απαιτείται ειδική θεραπεία για την αντιμετώπισή της, αλλά αξιολόγηση και τακτική παρακολούθηση από τον θεράποντα ιατρό, κατά προτίμηση αιματολόγο.

Ακόμα, σε περίπτωση που ο αυξημένος αριθμός των ηωσινοφίλων οφείλεται σε έκθεση σε κάποιον παράγοντα, όπως ορισμένα φάρμακα ή λοιμώξεις, καλό είναι να αποφεύγεται ο ενοχοποιητικός παράγονται και να αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά η λοίμωξη.

Ανάλογα με την κλινική εικόνα και την αιτία του αυξημένου αριθμού των ηωσινοφίλων, είναι πιθανό να χορηγηθούν πιο ειδικές θεραπείες όπως κορτικοστεροειδή, μονοκλωνικά αντισώματα, ανταγωνιστές των υποδοχέων των λευκοτριενίων ή και εξειδικευμένη αντιμετώπιση περιπτώσεων λευχαιμίας.

Καταλήγοντας

Συμπερασματικά, η ηωσινοφιλία αποτελεί συχνά τυχαίο εύρημα, χωρίς την εμφάνιση συμπτωμάτων, ενώ συχνά οφείλεται σε απλές και εύκολα διακριτές αιτίες. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση απαιτείται εκτίμηση από αιματολόγο, ειδικά σε καταστάσεις εμμένουσας ηωσινοφιλίας, χωρίς σαφή αιτία.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Τι είναι η λιποπρωτεΐνη-α; Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές, η θεραπεία και τι διατροφή να ακολουθήσετε αν είναι ανεβασμένη

Ακολούθησε την fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

Επισκέψεις κατ' οίκον από τον καρδιολόγο όλο το 24ωρο στις περιοχές Καλλιθέα, Νεα Σμύρνη, Παλαιό Φάληρο για Ηλεκτροκαρδιογράφημα - Holter ρυθμού - Υπερηχοκαρδιογράφημα (Triplex καρδιάς)

Παπαδογιάννης Αθανάσιος, Ιατρός – Καρδιολόγος, Σεπόλια – Αθήνα

Ακολούθησε τον Αθανάσιο στο Facebook και στο Instagram

Πηγές:

Σωκράτους 147, Καλλιθέα, Αθήνα
Ακολουθήστε μας και στα Social Media