Αρχική Blog Διατροφή Ιώδιο: Οι πιο πλούσιες τροφές και οι ιδιότητές του
Ιώδιο: Οι πιο πλούσιες τροφές και οι ιδιότητές του

Ιώδιο: Οι πιο πλούσιες τροφές και οι ιδιότητές του

Το ιώδιο είναι ένα από τα σημαντικότερα μέταλλα που χρειάζεται το σώμα σου. Τόσο η έλλειψη όσο και η υπερβολική του πρόσληψη μπορεί να επηρεάσει την υγεία σου.

Στην εποχή μας, η διατροφή και η ευεξία αποτελούν προτεραιότητα για πολλούς ανθρώπους. Η σωστή επιλογή τροφίμων και η ενσωμάτωση βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων στην καθημερινή σου διατροφή αποτελούν ζωτικής σημασίας για την συνολική σου υγεία.

Στο παρόν άρθρο λοιπόν θα μάθεις για την σημασία του ιωδίου και θα βρεις τις καλύτερες διατροφικές πηγές του που θα σε βοηθήσουν να διατηρήσεις την υγεία αλλά και την ευεξία σου.

Ποιο ρόλο παίζει το ιώδιο στην υγεία μας; Οφέλη και ιδιότητες

Το ιώδιο είναι ένα αναγκαίο μικροστοιχείο που απαιτείται από τον ανθρώπινο οργανισμό για να λειτουργεί σωστά. Αποτελεί ένα από τα ιχνοστοιχεία.

τροφες με παρα πολυ ιωδιο

Ένας από τους βασικούς ρόλους του ιωδίου είναι η συνεισφορά του στην παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών από τo θυρεοειδή αδένα.

Αυτές οι ορμόνες είναι υπεύθυνες για τη ρύθμιση του μεταβολισμού μας, την ανάπτυξη του νευρικού μας συστήματος και την υγιή λειτουργία του αναπαραγωγικού μας συστήματος.

Επιπλέον το ιώδιο είναι σημαντικό να το λαμβάνουμε απο τροφές κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Καθώς η πρόσληψη του συνδέεται με την ανάπτυξη του εγκεφάλου στο έμβρυο.

Ενώ σίγουρα θα έχεις ακούσει και για τις αντιβακτηριδιακές χρήσεις και ιδιότηες του ιωδίου. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί τοπικά σε υγρή μορφή για να βοηθήσει στη θεραπεία και την πρόληψη λοιμώξεων. Λειτουργεί σκοτώνοντας βακτήρια μέσα και γύρω από ήπια κοψίματα και γρατζουνιές.

Τι πρέπει να προσέξεις για το ιώδιο σε υγρή μορφή

Το τοπικό ιώδιο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε νεογέννητα μωρά. Δεν πρέπει επίσης να χρησιμοποιείται για βαθιά κοψίματα, δαγκώματα ζώων ή εγκαύματα.

ιωδιο για τραυματα

Ακολούθησε πάντα τις οδηγίες στη συσκευασία για πληροφορίες σχετικά με τη δοσολογία και μην το χρησιμοποιείς για περισσότερες από 10 ημέρες, εκτός εάν σου το υποδείξει ο γιατρός σου.

Πόσο ιώδιο χρειάζομαι

Οι ανάγκες κάθε ατόμου σε ιώδιο είναι διαφορετικές. Στον παρακάτω πίνακα μπορείς να δεις πόσο ιώδιο χρειάζεσαι ανάλογα με την ηλικία σου.

 Ηλικία Δοσολογία
Γέννηση έως 6 μηνών 110 mcg
Βρέφη 7-12 μηνών 130 mcg
Παιδιά 1-8 ετών 90 mcg
Παιδιά 9-13 ετών 120 mcg
Παιδιά 14-18 ετών 150 mcg
18 ετών και πάνω 150 mcg
Γυναίκες σε εγκυμοσύνη 220 mcg
Γυναίκες σε θηλασμό 290 mcg

 

Οι καλύτερες διατροφικές πηγές ιωδίου

Το ιώδιο βρίσκεται φυσικά σε αρκετά τρόφιμα. Μπορείς να λάβεις την απαραίτητη ποσότητα ιωδίου που χρειάζεσαι καταναλώνοντας απλά μια ποικιλία τροφών όπως αυτά που βρίσκονται στην ακόλουθη λίστα.

τροφες πλουσιες σε ιωδιο

  1. Ψάρια: Ορισμένα ψάρια, όπως ο μπακαλιάρος, ο σολομός, ο τόνος και η σαρδέλα, περιέχουν σημαντικές ποσότητες ιωδίου.
  2. Θαλασσινά: Τα θαλασσινά όπως οι γαρίδες και τα μύδια, μπορούν να συμβάλουν στην πρόσληψη ιωδίου. Ενώ τα θαλασσινά φύκια αποτελούν επίσης εξαιρετικές πηγές.
  3. Γαλακτοκομικά προϊόντα: Το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι, περιέχουν επίσης ιώδιο.
  4. Αυγά: Τα αυγά παρέχουν μικρές ποσότητες ιωδίου, αλλά μπορούν να αποτελέσουν μια καλή πηγή όταν καταναλώνονται ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής.
  5. Αλάτι με προσθήκη ιωδίου: Σε ορισμένα αλάτια μπορεί να προστεθεί ιώδιο φέροντας την ένδειξη “ιωδιούχο” για να βοηθήσουν στην κάλυψη των αναγκών σου. Χρησιμοποίησε αυτά τα αλάτια στην μαγειρική σου για να αυξήσεις την πρόσληψη ιωδίου.

Προσοχή! Τρόφιμα πλούσια σε αλάτι, όπως τα επεξεργασμένα τρόφιμα, πατατάκια, κράκερς, οι σούπες σε κονσέρβες κλπ δεν περιέχουν σχεδόν ποτέ ιωδιούχο αλάτι.

Διάβαζε πάντα τις ετικέτες τροφίμων να φέρουν την ένδειξη “ιωδιούχο” αλάτι.

Συμπερασματικά

Η ενσωμάτωση του ιωδίου στη διατροφή σου είναι σημαντική για την υγεία σου.

Με μια ισορροπημένη διατροφή και την επιλογή των κατάλληλων τροφίμων, μπορείς να διασφαλίσεις ότι προσλαμβάνεις την απαραίτητη ποσότητα ιωδίου για να υποστηρίξεις τη λειτουργία του οργανισμού σου.

Σημείωση: Οι πληροφορίες που παρέχονται σε αυτό το άρθρο δεν αντικαθιστούν την ιατρική συμβουλή. Συμβουλέψου τον ιατρό ή τον διαιτολόγο σου για προσαρμοσμένες συμβουλές διατροφής και υγείας.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Συμπληρώματα Αργινίνης: Οφέλη, ιδιότητες, δοσολογία, παρενέργειες

Ακολούθησε την fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

διατροφολογος ευβοια στην κυμη

Κατερίνα Νταλέ, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Κύμη Ευβοίας

Βιβλιογραφία

Monahan M, Boelaert K, Jolly K, Chan S, Barton P, Roberts TE. Costs and benefits of iodine supplementation for pregnant women in a mildly to moderately iodine-deficient population: a modelling analysis. Lancet Diabetes Endocrinol. 2015 Sep;3(9):715-22. doi: 10.1016/S2213-8587(15)00212-0. Epub 2015 Aug 9. PMID: 26268911.

Pennington JA, Young B. Iron, zinc, copper, manganese, selenium, and iodine in foods from the United States Total Diet Study. J Food Compost Anal. 1990 June;3(2):166-184.

Zimmermann MB. Iodine deficiency. Endocr Rev. 2009 Jun;30(4):376-408

Office of dietary supplements – iodine (no date) NIH Office of Dietary Supplements. Available at: https://ods.od.nih.gov/factsheets/Iodine-HealthProfessional/

Σωκράτους 147, Καλλιθέα, Αθήνα
Ακολουθήστε μας και στα Social Media