Αρχική Blog Fitness Η ύπουλη επίπτωση για όσους «κόβουν» την προπόνηση
Η ύπουλη επίπτωση για όσους «κόβουν» την προπόνηση

Η ύπουλη επίπτωση για όσους «κόβουν» την προπόνηση

Η ψυχή και το σώμα δεν μπορούν να διαχωριστούν. Τα ψυχολογικά προβλήματα που αποκτά ένας άνθρωπος είναι ταυτόχρονα και σωματικά τόσο με την στενή όσο και με την ευρεία έννοια.

Πολλές φορές ένα ψυχολογικό πρόβλημα μπορεί να έχει σωματικές προεκτάσεις αλλά και το αντίστροφο.

Θα έχετε παρατηρήσει, ότι η Κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι έχει πάρει ήδη πολλά μέτρα, σε κάθε ενημέρωση, τονίζει ότι επιτρέπεται η ατομική προπόνηση σε εξωτερικούς χώρους ή η προπόνηση δύο ατόμων μαζί όταν κρατάνε συγκεκριμένη απόσταση μεταξύ τους.

Γιατί ένα θέμα που αφορά ένα μικρό αλλά αφοσιωμένο κομμάτι, του πληθυσμού γίνεται καθημερινό σημείο αναφοράς;

Η απάντηση είναι απλή. Τα οφέλη που προσφέρει μια ήπια άσκηση στην υγεία, είναι πολλά, τόσο σε επίπεδο σωματικό, όσο και ψυχολογικό. Και επειδή οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι η ψυχολογία της μεγάλης μάζας των πολιτών θα διαταραχθεί το επόμενο διάστημα εξαιτίας της πίεσης και της… καραντίνας, επισημαίνουν ότι ο κόσμος μπορεί να τρέχει ή να κάνει μόνος του προπόνηση.

Τι συμβαίνει, όμως, με εκείνους που είχαν την προπόνηση στην καθημερινότητά τους. Πως οι περιορισμοί μπορούν να παίξουν με την ψυχολογία τους. Σε περίπτωση απαγόρευσης εξόδου, είναι δεδομένο ότι πρέπει ένας δρομέας κάνει αποχή από την προπόνηση του και ψάχνει να βρει άλλες λύσεις, διότι θα αντιμετωπίσει προβλήματα.

Το… φλερτ με την κατάθλιψη

Μάλιστα, οι άνθρωποι που έχουν συνηθίσει να προπονούνται συστηματικά και εξαιτίας ενός γεγονότος ή ενός τραυματισμού έχουν αποχή από την προπόνηση τους, φλερτάρουν πολύ έντονα με την κατάθλιψη.

Ακόμα και νέοι δρομείς μπορούν να επιβεβαιώσουν πως η αποχή από τους αγώνες και τις προπονήσεις μπορεί να επηρεάσει ευθέως την διάθεσή τους. Άλλωστε, αυτό μοιάζει αναμενόμενο αν αναλογιστεί κανείς πως τόσο το τρέξιμο ειδικά όσο και η εκγύμναση εν γένει είναι καλή όχι μόνο για την σωματική αλλά και για την ψυχική υγεία. Είναι πολλές οι μελέτες που έχουν δείξει πως μια και μόνο κούρσα μπορεί να ανεβάσει κατακόρυφα τη ψυχολογία ενός δρομέα.

Όπως ακριβώς η συστηματική άσκηση καταπολεμάει την κατάθλιψη, έτσι και όταν κάνεις αποχή από την προπόνηση αυξάνεις τις πιθανότητες να πέσεις σε κατάθλιψη.

Μια έρευνα που έγινε στο Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας στην Αυστραλία, επιχείρησε να μελετήσει τη σχέση άσκησης και ψυχολογίας. Στο πείραμα μελετήθηκε η συμπεριφορά 152 ανθρώπων εκ των οποίων οι 50 ήταν γυναίκες. Κάθε ένα από τα άτομα αυτά έκανε τουλάχιστον μια μισάωρη προπόνηση για τρεις φορές την εβδομάδα.

Αφού οι συμμετέχοντες στο πείραμα έκοψαν «μαχαίρι» την προπόνηση, η πτώση της ψυχολογίας τους παρατηρήθηκε άμεσα. Σε άλλους διαγνώστηκαν συμπτώματα κατάθλιψης μετά από μόλις τρεις μέρες ενώ σε άλλους χρειάστηκε να περάσουν περίπου δυο εβδομάδες. Μάλιστα, οι ερευνητές ανακάλυψαν πως τα συμπτώματα ήταν πολύ πιο έντονα για τις γυναίκες που έλαβαν μέρος στο πείραμα.

Συμπέρασμα…

Όπως τόνισε και ο επικεφαλής του τμήματος ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας, Bernhard Baune: «Είναι σημαντικό οι άνθρωποι να κατανοήσουν τις πιθανές επιπτώσεις στην ψυχική τους ευεξία όταν σταματήσουν ξαφνικά την τακτική άσκηση».

Αν λοιπόν κάτι σας ωθήσει να σταματήσετε να γυμνάζεστε τακτικά ή πέσετε θύμα ενός τραυματισμού, προσέξτε το: εκτός από την ειδική διαχείριση του σώματός σας θα πρέπει να έχετε το νου σας και στην ψυχολογία σας.

Ακολούθησε το fmh.gr στο Twitter, στο Facebook και στο Instagram.

Πηγή: runnfun.gr

Σωκράτους 147, Καλλιθέα, Αθήνα
Ακολουθήστε μας και στα Social Media