Αρχική Blog Διατροφή Αλλαντικά: Ποια είναι η θρεπτική αξία και οι θερμίδες τους;
Αλλαντικά: Ποια είναι η θρεπτική αξία και οι θερμίδες τους;

Αλλαντικά: Ποια είναι η θρεπτική αξία και οι θερμίδες τους;

Μάθε τις θερμίδες στην γαλοπούλα, πάριζα, ζαμπόν, σαλάμι αέρος, προσούτο κ.α. και ποιο αλλαντικό είναι πιο υγιεινό.

Το ζαμπόν, η γαλοπούλα, το σαλάμι, το μπέικον είναι μερικά από τα πιο νόστιμα αλλαντικά τα οποία μπορούν να μετατρέψουν το σάντουιτς ή τη σαλάτα σας σε ένα κανονικό γεύμα εύκολα και γρήγορα.

Γράφει η Νάντια Σκληβάγκου , Διαιτολόγος – Διατροφολόγος , Νέο Ψυχικό

Αλλαντικά και επεξεργασία

Ωστόσο, κάθε προϊόν κρέατος προκειμένου να γίνει αλλαντικό υφίσταται επεξεργασία όπως ψήσιμο, κάπνισμα και προσθήκη ουσιών, όπως αλάτι και νιτρώδη, με σκοπό τη βελτίωση της εμφάνισης του προϊόντος και την παράταση της διάρκειας ζωής του.

Γνωρίζατε ότι το νάτριο στα επεξεργασμένα κρέατα είναι περίπου 400% υψηλότερο από ό, τι στα μη επεξεργασμένα κρέατα; Μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο μπορεί να προκαλέσει υψηλή πίεση του αίματος και να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης νεφρικής νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής προσβολής.

Το ζαμπόν, το σαλάμι, το στήθος γαλοπούλας και τα λουκάνικα είναι συνήθως υψηλά σε περιεκτικότητα νατρίου (αλάτι).  Τα νιτρώδη και νιτρικά άλατα που προστίθενται έχουν την ικανότητα να αντιδρούν με τις αμίνες (προϊόντα διάσπασης φυτικών και ζωικών τροφών), σχηματίζοντας νιτροζαμίνες, αρκετές από τις οποίες έχει διαπιστωθεί ότι είναι καρκινογόνες σε πειραματόζωα.

Επιπλέον, ορισμένες ουσίες  που παράγονται σε ορισμένα στάδια της επεξεργασίας του κρέατος (όπως το κάπνισμα) έχουν ενοχοποιηθεί για την αύξηση του κινδύνου εκδήλωσης καρκίνων του πεπτικού. Για να αποφύγετε τα νιτρικά και τα νιτρώδη, διαβάστε στις ετικέτες τροφίμων τα συστατικά που περιέχονται, στις συσκευασίες των αλλαντικών, και επιλέξετε επεξεργασμένα κρέατα χωρίς τα συστατικά αυτά.

https://www.fmh.gr/i-threptiki-axia-ton-allantikon/

Ορισμένα αλλαντικά έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, η οποία συνδέεται επίσης με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Κάθε μερίδα λιπαρών αλλαντικών όπως σαλάμι, μορταδέλα, μπέικον, πάριζα κ.α. με πλήρη λιπαρά, περιέχουν 5 γραμμάρια κορεσμένου λίπους.

Πόσο λίπος πρέπει να καταναλώνω την ημέρα;

Ένας υγιής ενήλικας σε μια δίαιτα 2.000 θερμίδων δεν θα πρέπει να καταναλώνει περισσότερα από 22 γραμμάρια κορεσμένου λίπους ανά ημέρα. Άπαχα κρέατα, όπως το στήθος της γαλοπούλας και το άπαχο ζαμπόν, είναι χαμηλότερα σε κορεσμένα λιπαρά.

Συνιστάται, λοιπόν, η λελογισμένη κατανάλωση των αλλαντικών στη διατροφή σας. Σας αρέσουν μερικές φέτες μπέικον στο brunch σας τo σαββατοκύριακo; Τότε ίσως θα πρέπει να αποφύγετε τα καθημερινά αλλαντικά στα γεύματα σας.

Σκεφτείτε τη διατροφή σας στο σύνολό της. Το πρόβλημα που δημιουργείται με τα αλλαντικά, όσον αφορά τη διατροφική τους αξία και χαρακτηριστικά τουλάχιστον, είναι πως δεν ισχύουν γενικοί κανόνες για όλα. Κανονικά, η σύσταση τους και η περιεκτικότητα τους σε πρωτεΐνες, λίπος κλπ. αναγράφονται στη συσκευασία τους.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ : Διατροφή για αντιγήρανση: 10 τροφές που σταματούν τον χρόνο

αλλαντικά θερμίδες

Διατροφική αξία και θερμίδες στα αλλαντικά

Ενδεικτικά:

Σαλάμι Αέρος Κλασικό

Θερμίδες 426 Kcals / 100g

Λιπαρά  38g / 100g

Πάριζα

Θερμίδες 193 kcals/ 100g

Λιπαρά 13g / 100g

Γαλοπούλα Καπνιστή Φιλέτο

Θερμίδες 110 Kcal / 100g

Λιπαρά 2g / 100g

Μορταδέλα με πιπέρι και φιστίκι

Θερμίδες 266 Kcal / 100g

Λιπαρά 22 g / 100g

Μπέικον Καπνιστό

Θερμίδες 325 Kcal / 100g

Λιπαρά 29g / 100g

Ζαμπόν μπούτι

Θερμίδες 112 Kcal / 100g

Λιπαρά 4g / 100g

Λουκάνικα Φρανκφούρτης

Θερμίδες 235 kcal / 100g

Λιπαρά 17g / 100g

Προσούτο

Θερμίδες  250 kcal/100g

Λιπαρά 17g / 100g

Φιλέτο γαλοπούλας βραστό

Θερμίδες 105 Kcal / 100g

Λιπαρά 3g / 100g

Φιλέτο γαλοπούλας καπνιστή

Θερμίδες 110.5 Kcal / 100g

Λιπαρά 2.50g / 100g

Ακολούθησε το fmh.gr στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

Νάντια Σκληβάγκου , Διαιτολόγος – Διατροφολόγος , Νέο Ψυχικό

Σωκράτους 147, Καλλιθέα, Αθήνα
Ακολουθήστε μας και στα Social Media