Αρχική Blog Fitness Πως η τακτική άσκηση θα σε βοηθήσει να παραμείνεις νέος
Πως η τακτική άσκηση θα σε βοηθήσει να παραμείνεις νέος

Πως η τακτική άσκηση θα σε βοηθήσει να παραμείνεις νέος

Η τακτική άσκηση μπορεί να κρατήσει το σώμα σας 30 χρονών. Οι μύες των ηλικιωμένων ανδρών και γυναικών που ασκούνται εδώ και δεκαετίες, δεν διακρίνονται από πολλές απόψεις από των υγιή 25αρηδων , σύμφωνα με μια νέα μελέτη .
Αυτοί οι άνδρες και οι γυναίκες είχαν επίσης πολύ υψηλότερη αερόβια ικανότητα απ ότι οι περισσότεροι άνθρωποι της ηλικίας τους, κάνοντας τους περίπου 30 χρόνια νεότερους από τη χρονολογική τους ηλικία, κατέληξαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Γήρανση

Όλοι μας γηράσκουμε κάθε δευτερόλεπτο, πράγμα που οδηγεί πολλούς από εμάς να ενδιαφέρονται βαθιά για το τι μπορούμε να περιμένουμε από το σώμα και πώς μπορούμε να αποδυναμώσουμε αυτή τη διαδικασία. Ανησυχητικά δεδομένα προκύπτουν από στατιστικές , οι οποίες  δείχνουν ότι πολλοί ηλικιωμένοι  στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν αδυναμία, ασθένεια και εξάρτηση.

Αλλά η επιστήμη δεν έχει καθορίσει εάν και σε ποιο βαθμό αυτή η φυσική παρακμή είναι αναπόφευκτη με την ηλικία ή αν είναι τουλάχιστον εν μέρει ένα υποπροϊόν του σύγχρονου τρόπου ζωής μας και ίσως επιδεκτικό αλλαγής.

Ωστόσο, υπήρξαν υποδείξεις ότι η σωματική δραστηριότητα μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο γερνάμε. Πρόσφατες μελέτες έχουν βρει ότι οι παλαιότεροι αθλητές έχουν υγιέστερους μύες, εγκέφαλο, ανοσοποιητικό σύστημα και καρδιά απ ότι άτομα της ίδιας ηλικίας που κάνουν  καθιστική ζωή.

Αλλά πολλές από αυτές τις μελέτες έχουν επικεντρωθεί σε παλαίμαχους  αθλητές και  όχι σε άτομα που ασκούνται  ψυχαγωγικά και λίγες έχουν συμπεριλάβει πολλές γυναίκες.

Έτσι, μια  νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο στην Εφημερίδα της Εφαρμοσμένης Φυσιολογίας,  ερευνητές στο Ball State University στο Muncie, Ind., αποφάσισαν να εξετάσουν ένα ξεχωριστό σύνολο ηλικιωμένων ανδρών και γυναικών.

Συμπεριέλαβαν  κόσμο που είχε αρχίσει να ασκείται  κατά τη διάρκεια του μεγάλου ¨μπαμ¨στο χώρο του fitness στα τέλη της δεκαετίας του ’70, άνδρες και γυναίκες, οι περισσότεροι τώρα στα 70 έτη και διέθεταν και μια ομάδα ελέγχου με άτομα ίδια ηλικιακά που όμως δεν ασκούνταν όπως τα άτομα της άλλης ομάδας. Οι μύες των παλαιότερων ασκούμενων έμοιαζαν με εκείνους των νέων, με τόσα τριχοειδή και ένζυμα όπως και στους νέους , και πολύ περισσότερο από τους μύες των καθιστικών ηλικιωμένων.

Η συσσώρευση δυσλειτουργικών και κατεστραμμένων κυτταρικών πρωτεϊνών και οργανιδίων εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της γήρανσης, με αποτέλεσμα τη διακοπή της κυτταρικής ομοιόστασης και τον προοδευτικό εκφυλισμό, αυξάνoντας τον κίνδυνο κυτταρικού θανάτου.
Η αντιμετώπιση της συσσώρευσης αυτών των αχρηστευμένων συνιστωσών είναι πιθανόν ένα κλειδί στην προώθηση της μακροζωίας. Ενώ η άσκηση είναι γνωστό ότι προάγει την υγιή γήρανση και μετριάζει τις σχετιζόμενες με την ηλικία παθολογίες, τα μοριακά βάρη αυτού του φαινομένου παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ασαφή.

Η αυτοφαγική δραστηριότητα μειώνεται κατά τη διάρκεια της γήρανσης. Ο στόχος του σύμπλοκου (TORC1), μιας κεντρικής κινάσης που εμπλέκεται στην πρωτεϊνική μετάφραση και είναι ένας αρνητικός ρυθμιστής της αυτοφαγίας η αναστολή του οποίου αυξάνει τη διάρκεια ζωής του κυττάρου.
Η άσκηση και η CR  νηστεία οδηγούν σε ταυτόχρονη μείωση της ρύθμισης της δραστηριότητας του TORC1 και στην αύξηση της ρύθμισης της αυτοφαγίας στους ιστούς.

Επιπρόσθετα μηχανικά, η γήρανση φαίνεται να συνδέεται με μείωση του συντελεστή αντοχής των τενόντων. Όσον αφορά την άσκηση, τα κύτταρα των τενόντων ανταποκρίνονται με την παραγωγή αυξητικών παραγόντων και υπάρχει κάποια υποστήριξη για μια επαγόμενη από τη φόρτωση ,αύξηση της σύνθεσης κολλαγόνου στο τένοντα. Η άσκηση επομένως τείνει να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις της γήρανσης.

Μήλα Αλεξάνδρα
Απόφοιτη  ΑΠΘ.
Τμήμα  Επιστήμης Φυσικής Αγωγής &Αθλητισμού
Master στην Ιατρική Σχολή
Τμήμα  Μοριακής και Εφαρμοσμένης Φυσιολογίας/Θεραπευτική Άσκηση
the3FTrainingPoint

Βιβλιογραφία:

Escobar KA, Cole NH, Mermier CM, VanDusseldorp TA. Autophagy and aging:Maintaining the proteome through exercise and caloric restriction.

Aging Cell.2018 Nov 15:e12876. doi: 10.1111/acel.12876. [Epub ahead of print] Review. PubMedPMID: 30430746.

Svensson RB, Heinemeier KM, Couppé C, Kjaer M, Magnusson SP. Effect of aging and exercise on the tendon. J Appl Physiol (1985). 2016 Dec 1;121(6):1237-1246. doi: 10.1152/japplphysiol.00328.2016. Epub 2016 May 5. Review. PubMed PMID: 27150831.

 

Σωκράτους 147, Καλλιθέα, Αθήνα
Ακολουθήστε μας και στα Social Media