Η συμπληρωματική χορήγηση πρωτεΐνης ορού γάλακτος στην προπόνηση με βάρη είναι ευεργετική για όλους;
Επιμέλεια: SmArT Lab, Τ.Ε.Φ.Α.Α. του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος (whey) είναι η πιο δημοφιλής μορφή πρωτεΐνης λόγω του ότι παρουσιάζει πλήρες προφίλ αμινοξέων και ταχύτερο χρόνο απορρόφησης συγκριτικά με οποιαδήποτε άλλη μορφή πρωτεΐνης.
Κλινικές μελέτες έδειξαν ότι πρωτεΐνη ορού γάλακτος υπερτερεί έναντι των υπολοίπων στην αύξηση της πρωτεϊνοσύνθεσης και στην αποκατάσταση των μυών μετά την προπόνηση. Παρόλα αυτά όμως, άγνωστο παραμένει εάν η πρωτεΐνη αυτή είναι εξίσου αποτελεσματική σε μεγαλύτερες προπονητικές περιόδους με επαναλαμβανόμενες προπονήσεις υψηλής έντασης.
Έρευνα και κλινική μελέτη
Για να απαντήσουν το συγκεκριμένο ερώτημα, ερευνητές από την Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, πραγματοποίησαν κλινική μελέτη στην οποία 16 άνδρες ηλικίας 18-35 ετών με προπονητική εμπειρία στην άσκηση με βάρη 6 μήνες (συχνότητα > 3 ώρες/εβδομάδα) έλαβαν μέρος σε τρεις προπονητικές συνεδρίες με βάρη (κάθισμα με τη μπάρα, 10 σετ μέχρι την εξάντληση, 70% της 1ΜΕ) σε διάστημα 7 ημερών, με τις συνεδρίες να απέχουν χρονικά μεταξύ τους 48 ώρες (ημέρες 1, 3 και 5).
Σε αυτές τις 7 ημέρες οι 8 από τους συμμετέχοντες λάμβαναν καθημερινά συμπληρωματική χορήγηση 0.33 γρ πρωτεΐνης ορού γάλακτος ανά κιλό σωματικού βάρους ενώ οι άλλοι 8 λάμβαναν εικονικό σκεύασμα (placebo) το οποίο περιείχε μόνο μη απαραίτητα αμινοξέα.
Μια ημέρα πριν την πρώτη προπόνηση (ημέρα 0) καθώς και μία ημέρα μετά την τελευταία προπόνηση (ημέρα 6) οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε αιμοληψία και μυϊκή βιοψία για τη μέτρηση της μυϊκής πρωτεϊνοσύνθεσης (με τη μέθοδο του διπλά σημασμένου νερού). Επιπλέον, αξιολόγηση της λειτουργικής ικανότητας (μέγιστη ισομετρική δύναμη, κατακόρυφο άλμα, μυϊκός πόνος) των συμμετεχόντων καθώς και μέτρηση της κρεατινικής κινάσης στο πλάσμα πραγματοποιούταν καθημερινά κατά τη διάρκεια της 7 ήμερης παρέμβασης.
Αποτέλεσμα
Διαπιστώθηκε ότι η συμπληρωματική χορήγηση πρωτεΐνης ορού γάλακτος δεν επέφερε σημαντική αύξηση της πρωτεϊνοσύνθεσης ούτε ταχύτερη αποκατάστασης της μυϊκής απόδοσης συγκριτικά με το εικονικό σκεύασμα.
Συμπέρασμα
Οι ερευνητές απέδωσαν τη μη ευεργετική επίδραση της πρωτεΐνης ορού γάλακτος στο γεγονός ότι όλοι οι συμμετέχοντες λάμβαναν μέσω της διατροφής τους την συνιστώμενη ποσότητα πρωτεΐνης για άτομά που προπονούνται με βάρη (1,7 γρ./κιλό σωματικού βάρους/ημέρα). Συνεπώς φαίνεται ότι η υπέρμετρη κατανάλωση πρωτεΐνης (πέραν των συνιστώμενων ποσοτήτων) δεν επιφέρει κανένα επιπλέον όφελος όσον αφορά την πρωτεϊνοσύνθεση και την αποκατάσταση των μυών, σε αθλητές και ασκούμενους οι οποίοι προσλαμβάνουν την απαραίτητη ποσότητα πρωτεΐνης σε καθημερινή βάση.
Ακολούθησε το fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram
Smart Lab – ΤΕΦΑΑ Τρικάλων Δραγανίδης Δημήτρης, Ph.D.