Η Άσκηση είναι Φάρμακο – Νέες Οδηγίες για τους Επιζώντες του Καρκίνου
Ο αριθμός των επιζώντων του καρκίνου σε όλο τον κόσμο αυξάνεται χάρη, κυρίως, στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί για έγκαιρη διάγνωση και νέες θεραπείες.
Το 2018, υπήρχαν περίπου 43,8 εκατομμύρια επιζώντες του καρκίνου οι οποίοι είχαν διαγνωστεί κατά τη διάρκεια των προηγούμενων 5 ετών. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ζουν 15,5 εκατομμύρια άνθρωποι που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο και ο αριθμός αυτός αναμένεται να διπλασιαστεί τις επόμενες δεκαετίες.
Οι επιζώντες του καρκίνου αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες προκλήσεις στη σωματική υγεία και την ψυχική τους ευεξία, ως αποτέλεσμα της διάγνωσης και των θεραπειών. Για παράδειγμα, μπορεί να έχουν μειωμένες αντοχές που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής τους. Το 2010, το «American College of Sports Medicine Roundtable» ήταν μία από τις πρώτες εκθέσεις/αναφορές που είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι επιζώντες του καρκίνου θα μπορούσαν να αθλούνται, με ασφάλεια, ώστε να βελτιώσουν τη φυσική τους κατάσταση, να αποκαταστήσουν τη σωματική τους λειτουργία, να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής και να μετριάσουν την κόπωση που σχετίζεται με τον καρκίνο.
Μια δεύτερη «Διεθνής Διεπιστημονική Στρογγυλή Τράπεζα» (Multidisciplinary Roundtable) διοργανώθηκε το 2018 για να ‘’πάει ένα βήμα παρακάτω’’ και να προωθήσει τις συστάσεις για άσκηση πέρα από τις κατευθυντήριες οδηγίες, και με στόχο να υπάρξουν συνταγογραφούμενα προγράμματα, ειδικά για τον τύπο του καρκίνου, τις θεραπείες και/ή τα αποτελέσματα.
Η «Στρογγυλή Τράπεζα» συγκέντρωσε μια ομάδα 40 διεθνών επιστημόνων από διαφορετικά επιστημονικά πεδία και από διάφορους οργανισμούς, που διεξήγαγαν λεπτομερή και ενημερωμένη επισκόπηση των αποδεικτικών στοιχείων σχετικά με τις θετικές επιδράσεις της άσκησης στην πρόληψη, τη διαχείριση και την αποκατάσταση από τον καρκίνο.
Νέες προτεινόμενες συστάσεις για άσκηση, για τους επιζώντες του καρκίνου
Σύμφωνα λοιπόν με τα νέα ευρήματα, η άσκηση και ένα πρόγραμμα άθλησης είναι, γενικά, ασφαλή για τους επιζώντες του καρκίνου και κάθε επιζών πρέπει να “αποφύγει την αδράνεια.” Υπήρξαν αρκετά στοιχεία που οδηγούν σε ασφαλή συμπεράσματα ότι συγκεκριμένες «δόσεις» αερόβιας άσκησης, αντίστασης/ενδυνάμωσης ή/και συνδυασμός αερόβιας και αντίστασης/ενδυνάμωσης βελτιώνουν τη σωματική λειτουργία και την ποιότητα ζωής που σχετίζεται με την υγεία και βοηθούν σε προβλήματα που σχετίζονται με τον καρκίνο, συμπεριλαμβανομένου του άγχους, των συμπτωμάτων κατάθλιψης και της κόπωσης’’.
Οι νέες συστάσεις:
- Για όλους τους ενήλικες, η άσκηση είναι σημαντική για την πρόληψη του καρκίνου και μειώνει-ειδικά- τον κίνδυνο επτά κοινών τύπων καρκίνου: του παχέος εντέρου, του μαστού, του ενδομητρίου, του νεφρού, της ουροδόχου κύστης, του οισοφάγου και του στομάχου
- Για τους επιζώντες του καρκίνου, ενσωματώνεται η άσκηση για να βοηθήσει στη βελτίωση της επιβίωσης μετά από μια διάγνωση καρκίνου του μαστού, του παχέος εντέρου και του προστάτη
- Κατά τη διάρκεια και μετά από τη θεραπεία του καρκίνου, Η άσκηση βελτιώνει την κόπωση, το άγχος, την κατάθλιψη, τη σωματική λειτουργία, την ποιότητα ζωής και βοηθά να μην επιδεινώνεται το λεμφοίδημα
Συγκεκριμένα, οι νέες οδηγίες συνιστούν στους επιζώντες να εκτελούν αερόβια άσκηση και ασκήσεις αντίστασης/ενδυνάμωσης (aerobic and resistance training) για περίπου 30 λεπτά ανά συνεδρία, τρεις φορές την εβδομάδα. Πρόκειται για μια απόκλιση από τις προηγούμενες κατευθυντήριες οδηγίες που δημοσιεύθηκαν πριν από περίπου μια δεκαετία και οι οποίες ενημέρωναν τους επιζώντες του καρκίνου να ακολουθούν τις «γενικές οδηγίες για τη δημόσια υγεία» για όλους τους Αμερικανούς, που ήταν 150 λεπτά άσκησης την εβδομάδα.
«Η άσκηση θεωρείται ως ένας ασφαλής και χρήσιμος τρόπος για τους επιζώντες του καρκίνου για να μειώσουν τις επιπτώσεις της θεραπείας του καρκίνου στη σωματική και ψυχική τους υγεία, αλλά ο ακριβής τύπος και η ποσότητα άσκησης για τη θεραπεία πολλών διαφορετικών θεμάτων υγείας που σχετίζονται με τη θεραπεία του καρκίνου δεν ήταν σαφής», εξηγεί η Δρ. Kristin Campbell, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο τμήμα Φυσικής Θεραπείας του University of British Columbia. «Ελλείψει αυτών των πληροφοριών, οι (προηγούμενες) συστάσεις για τους επιζώντες του καρκίνου ήταν να προσπαθήσουν να ακολουθήσουν τις κατευθυντήριες οδηγίες της γενικής δημόσιας υγείας για όλους τους Αμερικανούς – μια ποσότητα φυσικής δραστηριότητας που μπορεί να είναι δύσκολη για όσους βρίσκονται σε θεραπεία για καρκίνο ή και μετά».
Η Δρ. Campbell χρησιμοποιεί μάλιστα τον όρο «exercise medicine» και διευκρινίζει ότι «ο απώτερος στόχος είναι να βοηθήσουμε τα άτομα με καρκίνο να ζουν περισσότερο και καλύτερα. Με αυτές τις νέες κατευθυντήριες γραμμές και με συνεχή έρευνα, έχουμε μια πραγματική ευκαιρία να συνεχίσουμε να επεκτείνουμε την ενσωμάτωση ‘’της άσκησης ως φάρμακο’’ στην περίθαλψη του καρκίνου “.
Οι ειδικοί καλούν 1) να συνεχιστεί η έρευνα που θα οδηγήσει να προστεθεί η άσκηση στις βασικές οδηγίες περίθαλψης των ογκολογικών ασθενών (integration of exercise into the standard of care for cancer) και 2) να χρησιμοποιηθούν στην πράξη τα στοιχεία, που προκύπτουν από την μεγάλη βάση δεδομένων, σχετικά με τις θετικές επιδράσεις της άσκησης για τους ασθενείς με καρκίνο. Τονίζεται ότι οι προτεινόμενες συστάσεις θα πρέπει να χρησιμεύσουν ως οδηγός για επαγγελματίες γυμναστές και επαγγελματίες υγείας που εργάζονται με επιζώντες του καρκίνου.
Ακολούθησε το fmh.gr στο Twitter, στο Facebook και στο Instagram.
Πηγή : w4ohellas