Γύμνασε τους κοιλιακούς σου με εναλλακτικό τρόπο.
Οι κοιλιακοί μας, έχουν ένα σημαντικό ρόλο στην καθημερινότητά μας αλλά και στην ανατομία του σώματός μας.
Οι κοιλιακοί μας βρίσκονται ακριβώς στο κέντρο του σώματός μας, αποτελούν τον πυρήνα μας και δουλειά τους είναι να κρατάνε το σώμα πιο σταθερό και πιο δυνατό στην κάθε κίνηση που παράγει. Όσον αφορά την ανατομία του σώματός, δουλειά τους είναι να κρατάνε με ασφάλεια τα όργανα της κοιλιακής χώρας.
Επίσης είναι ένας σημαντικός μυς, γιατί είναι βοηθός σε κάθε κίνηση που κάνουμε. Είτε στην καθημερινότητα, είτε στην προπόνησή.
Διαφορετική προσέγγιση στην εκγύμναση των κοιλιακών
Έχουμε σκεφτεί ποτέ, πως το 90% της ζωής μας, το σώμα μας βρίσκεται σε όρθια ή καθιστή θέση, αντί σε ύπτια; Γιατί πρέπει απαραίτητα όταν θέλουμε να γυμνάσουμε τους κοιλιακούς μας να βρισκόμαστε ξαπλωμένοι στο έδαφος ή σε ένα πάγκο κοιλιακών;
Γιατί πρέπει απαραίτητα άσκηση των κοιλιακών να ενεργοποιεί μόνο τον ορθό, ή μόνο τους πλάγιους ξεχωριστά;
Και γιατί μια άσκηση με στόχο την εκγύμναση των κοιλιακών να μην ενεργοποιεί ταυτόχρονα κι άλλους μυς;
Περιστροφική κίνηση
Η περιστροφή του κορμού είναι μέρος των κινήσεων της καθημερινότητάς μας, είτε σε μικρό εύρος είτε σε μεγαλύτερο. Πως θα το εφαρμόσουμε στη προπόνησή μας;
Με ένα κλασικό μηχάνημα του γυμναστηρίου όπως είναι το Cross Over. Κατά προτίμηση τροχαλία cross over που αλλάζει το ύψος της. Με τη χρήση αυτού του οργάνου μπορούμε να δουλέψουμε περιστροφικές κινήσεις, με διάφορες κατευθύνσεις.
Ασκησιολόγιο
- Εφαρμόζουμε τη λαβή στο ύψος του στήθους, τοποθετούμε το σώμα μας στο πλάι με τα πόδια παράλληλα μεταξύ τους. Εκτελούμε οριζόντια περιστροφή του κορμού, με επαναλαμβανόμενες κινήσεις, απομονώνοντας της κίνηση μόνο στο πάνω μέρος του σώματός μας και όχι στη λεκάνη και στα πόδια.
- Ακριβώς την ίδια κίνηση του σώματός μας μπορούμε να την εκτελέσουμε με διαφορετική τοποθέτηση των ποδιών ώστε να εντάξουμε και το κομμάτι της ιδιοδεκτικότητας στην άσκηση, ενεργοποιώντας περισσότερους μυς κατά της εκτέλεση της άσκησης
- Επίσης στην ίδια θέση του σώματός μας, μπορούμε να εκτελέσουμε την άσκηση με ισομετρικό τρόπο. Χωρίς της παραγωγή κίνησης. Τοποθετούμε το σώμα μας σε μια από την προηγούμενες θέσεις(παρ.1,2) και φέρνουμε τη λαβή ακριβώς μπροστά από το στήθος μας και μένουμε εκεί.
- Αλλάζοντας το ύψος της τροχαλίας, αλλάζουμε και την κατεύθυνση της κίνησης, ενεργοποιώντας και τους μυς σε άλλη φορά. Διαγώνια από πάνω προς τα κάτω.
5. Διαγώνια από κάτω προς τα πάνω.
Επίσης
Σημαντικό είναι να καταλάβουμε ότι με την εκτέλεση αυτών των κινήσεων το σώμα μας δεν ενεργοποιεί μόνο τους κοιλιακούς. Και ούτε μόνο το δυναμώνει. Αντιθέτως συμμετέχουν αρκετοί μυς και ταυτόχρονα του δίνει και μια ελαστικότητα. Πως γίνετε αυτό;
Το σώμα στις συγκεκριμένες περιστροφικές κινήσεις εκτελεί ταυτόχρονη έλξη και πίεση. Τα χέρια μας που κρατάνε τη λαβή, για να περιστρέψουν το σώμα, το ένα χέρι τραβάει και το άλλο πιέζει, με αποτέλεσμα αυτή η ενέργεια να ενεργοποιεί την ωμική ζώνη(οπίσθια και εμπρόσθια μοίρα του δελτοειδή), την πλάτη(πλατύς ραχιαίος) και το στήθος(θωρακικός).
Και ενώ το σώμα μας πριν την εκτέλεση της κίνησης η μία του η πλευρά βρίσκεται σε έκταση και η άλλη σε κάμψη, κατά της ολοκλήρωση της κίνησης, βρίσκεται σε έκταση η αντίθετη πλευρά και σε κάμψη αυτή που εκτελείται η κατεύθυνση της κίνησης.
Ανάλογα με την κατεύθυνση της κίνησης, η αίσθηση στο σώμα είναι διαφορετική. Σε οριζόντια κατεύθυνση ενεργοποιούνται όλοι οι μυς που συμμετέχουν στην κίνηση με ίσο τρόπο. Ενώ στη κατεύθυνση από πάνω προς τα κάτω το αισθανόμαστε περισσότερο στους πλάγιους κοιλιακούς, και από κάτω προς τα πάνω περισσότερο στον πλατύ ραχιαίο και στην οπίσθια μοίρα του δελτοειδή.
Συμπέρασμα
Το αποτέλεσμα αυτών των ασκήσεων όχι μόνο ενεργοποιεί τους κοιλιακούς και κατά κύριο λόγο τον εγκάρσιο, μιας και η κατεύθυνση της κίνησης γίνετε στο εγκάρσιο επίπεδο, αλλά σχεδόν και όλο το άνω μέρος του σώματος. Που όχι μόνο το ενδυναμώνουν, αλλά το διατείνουν.
Ο εγκάρσιος κοιλιακός, βασικός μυς, που δύσκολα τον δουλεύουμε με την κλασική άσκηση κοιλιακών(ροκανίσματα), δουλειά του είναι να κρατάει το σώμα πιο σταθερό. Που επίσης μετά από καιρό δουλείας του αρχίζει να δίνει στο σώμα μας μια πιο στενή και πιο λεπτή μέση και πιο γραμμωμένη κοιλιά.
Δεν είναι τυχαίο που οι περισσότεροι γυναικολόγοι, μετά από εγκυμοσύνη, προτείνουν στις γυναίκες να ξεκινήσουν πιλάτες. Η ενδυνάμωση των κοιλιακών στο πιλάτες γίνετε μόνο με την ενεργοποίηση του εγκάρσιου μυ, απλά γίνετε με διαφορετικό τρόπο.
Εάν κάνετε την προπόνηση σας πιο λειτουργική και έξω από τα συνηθισμένα, θα δείτε το σώμα σας να αλλάζει όχι μόνο οπτικά, αλλά και στον τρόπο που συμπεριφέρεται στην καθημερινότητά σας.