6 γνωστές σαλάτες και οι θερμίδες τους
Πόσες φορές στην καθημερινότητά μας έχουμε ακούσει άτομα που θέλουν να χάσουν βάρος να λένε «θα φάω σαλάτα που δεν παχαίνει»; Σίγουρα αρκετές. Μπορεί και όλοι μας να το έχουμε σκεφτεί κάποια στιγμή.
Γράφει η Θάλεια Μαραγκοπούλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Καματερό
Και η αλήθεια είναι πως όντως τα λαχανικά αποτελούν εξαιρετική τροφή για την πλειοψηφία του κόσμου, καθώς είναι πηγή βιταμινών, φυτικών ινών, αντιοξειδωτικών και ταυτόχρονα δεν περιέχουν καθόλου λιπαρά και έχουν πολύ χαμηλό θερμιδικό περιεχόμενο. Αυτό όμως, ισχύει για την απλή μορφή των λαχανικών. Όσο αρχίζουμε να προσθέτουμε έξτρα συστατικά μέσα σε μία σκέτη σαλάτα, τόσο αρχίζουμε να την φορτώνουμε με περισσότερες θερμίδες και κάποια στιγμή η σαλάτα μπορεί να ξεπεράσει θερμιδικά ακόμη και ένα κανονικό γεύμα.
Ας δούμε λοιπόν μαζί κάποιες από τις πιο διαδεδομένες σαλάτες και τις θερμίδες τους για μία μερίδα. Αρκεί να σημειωθεί πως όλες επιδέχονται παραλλαγές, ανάλογα με το που τις καταναλώνουμε (εστιατόριο ή σπίτι), την συνταγή που ακολουθεί ο καθένας και τις ποσότητες των υλικών.
Σαλάτα του Καίσαρα
- Μαρούλι (iceberg, λόλα ή οποιοδήποτε άλλο δεν έχει θερμιδική διαφορά)
- Κοτόπουλο στήθος ψητό σε μικρά κομμάτια (100γρ)
- 2 κουταλιές της σούπας κρουτόνς
- 2 κουταλιές της σούπας παρμεζάνα τριμμένη ή σε flakes
- 1 κουταλιά της σούπας καλαμπόκι
- 1-2 φέτες μπέικον
- Αλάτι-πιπέρι
- Σως Καίσαρα (2-3 αντζούγιες φιλεταρισμένες, σκόρδο, 1-2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, 2-3 κουταλιές της σούπας μαγιονέζα, λίγο χυμό λεμονιού, μαϊντανό)
Η παραπάνω σαλάτα όταν φτιαχτεί με τον συγκεκριμένο τρόπο φτάνει περίπου τις 750-800 θερμίδες.
Σαλάτα του Σεφ
- Μαρούλι (iceberg, λόλα ή οποιοδήποτε άλλο δεν έχει θερμιδική διαφορά)
- 1 μικρή ντομάτα σε κομμάτια ή 5-6 ντοματίνια
- 1 μικρό αγγούρι σε ροδέλες
- 1-2 φέτες μπέικον
- 1-2 φέτες ζαμπόν
- 2 κουταλιές της σούπας γραβιέρα
- 1 αυγό βραστό
- 50γρ τυρί γκούντα ή τσένταρ ή οποιοδήποτε άλλο σε αντίστοιχα λιπαρά
- Αλάτι-πιπέρι
- Σως Σεφ (3 κουταλιές της σούπας μαγιονέζα, 2 κουταλιές της σούπας κέτσαπ, 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι, πάπρικα και λίγο ξίδι)
Οι θερμίδες αυτής της σαλάτας αγγίζουν περίπου τις 550-600.
Σαλάτα Χωριάτικη
- 1 μεγάλη ντομάτα ή 2 μικρότερες
- 1 αγγούρι
- 50-60γρ τυρί φέτα
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 5-6 ελιές
- 30γρ παξιμάδι
- Πιπεριά, κρεμμύδι και κάπαρη
- Αλάτι-ρίγανη
Η χωριάτικη σαλάτα περιέχει περίπου 550-600 θερμίδες. Στην ίδια κατηγορία ανήκει και η σαλάτα του ντάκου με μικρές διαφορές. Συνήθως δεν έχει αγγούρι, έχει μεγαλύτερη ποσότητα σε παξιμάδι (κριθαροκουλούρα) και αντί για τυρί φέτα περιέχει μυζήθρα.
Σαλάτα Ρόκα – Παρμεζάνα
- 1 ματσάκι ρόκα (ή/και σπανάκι, μαρούλι)
- 30γρ παρμεζάνα τριμμένη ή σε flakes
- 2-3 λιαστές ντομάτες σε μικρά κομμάτια
- 4-5 καρύδια σπασμένα σε μικρά κομμάτια
- 1 μικρό ρόδι
- 2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- Αλάτι-πιπέρι
- 1-2 κουταλιές της σούπας ξύδι βαλσάμικο ή κρέμα βαλσάμικου
Η σαλάτα ρόκα – παρμεζάνα ανέρχεται περίπου στις 500-550 θερμίδες. Στην ίδια κατηγορία ανήκουν και πολλές άλλες ανάμικτες σαλάτες που όλες έχουν σαν κοινά συστατικά τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, κάποιο είδος τυριού (π.χ. ταλαγάνι, μανούρι, ανθότυρο), φρούτα (π.χ. πορτοκάλι, μήλο) και ξηρούς καρπούς (π.χ. αμύγδαλα, κουκουνάρι). Σε κάθε μαγαζί θα συναντήσουμε παραλλαγές ανάμικτης σαλάτας που πάνω κάτω έχουν ίδιες θερμίδες.
Σαλάτα ζυμαρικών και πατατοσαλάτα
- 200γρ βρασμένα μακαρόνια (κατά προτίμηση μικρά και όχι σπαγγέτι) ή πατάτες βρασμένες κομμένες σε κυβάκια
- 50γρ τυρί γκούντα ή οποιοδήποτε άλλο σε αντίστοιχα λιπαρά
- 1-2 φέτες ζαμπόν
- 1 κουταλιά της σούπας καλαμπόκι
- Πιπεριά ψιλοκομμένη
- Αλάτι-πιπέρι
- Σως (3 κουταλιές της σούπας μαγιονέζα, 2 κουταλιές της σούπας κέτσαπ, λίγο ξίδι)
Πρόκειται για δύο είδη σαλάτας που κυμαίνονται σε παρόμοιες θερμίδες και οι οποίες είναι περίπου 750-800.
Συμπέρασμα
Συμπερασματικά λοιπόν, είδαμε πως οι σαλάτες μπορεί στο μυαλό μας να φαίνονται σαν ιδανική επιλογή για σωστή διατροφή με λίγες θερμίδες, αλλά στην πράξη τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Υπογραμμίζουμε ξανά πως όλες οι παραπάνω γνωστές σαλάτες είναι δυνατόν να διαφέρουν θερμιδικά, καθώς παίζει μεγάλο ρόλο η ποιότητα και η ποσότητα των επιμέρους συστατικών που τις αποτελούν και οι προσωπικές προτιμήσεις του καθενός.
Διάβασε ακόμα : Σαλάτα πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά το φαγητό;
Ακολούθησε το fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram