Αρχική Blog Γλυκά Γλυκά του κουταλιού: Διατροφική αξία, θερμίδες και 1 συνταγή
Γλυκά του κουταλιού: Διατροφική αξία, θερμίδες και 1 συνταγή

Γλυκά του κουταλιού: Διατροφική αξία, θερμίδες και 1 συνταγή

Μάθε την διατροφική αξία και τις θερμίδες σε 5 πολύ αγαπημένα γλυκά του κουταλιού. Αυτά είναι το γλυκό πορτοκάλι, κυδώνι, βύσσινο, καρύδι και σύκο και δες και μια συνταγή για να φτιάξεις μόνος/μόνη σου, τέλειο γλυκό κουταλιού.

Τα γλυκά κατέχουν μια ιδιαίτερη θέση στην ανθρώπινη κουλτούρα εδώ και αιώνες, δελεάζοντας τους γευστικούς μας κάλυκες με τις διαφορετικές γεύσεις και υφές. Tα «γλυκά του κουταλιού» ξεχωρίζουν, καθώς αποτελούν μια γαστρονομική παράδοση με βαθιές ρίζες σε πολλούς πολιτισμούς σε όλο τον κόσμο.

Γράφει η Μιχαέλα Αμπαρά, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Χαλκιδική

Προέλευση

Η έννοια του γλυκού του κουταλιού έχει τις ρίζες της στην αρχαία Ελλάδα, όπου τα φρούτα συχνά συντηρούνταν σε παχύρρευστο σιρόπι και προσφέρονταν στους επισκέπτες ως λιχουδιά.

Γλυκά του κουταλιού: Διατροφική αξία, θερμίδες και 1 συνταγή

Με την πάροδο του χρόνου, η παράδοση των γλυκών του κουταλιού εξαπλώθηκε σε άλλες μεσογειακές χώρες και όχι μόνο, και κάθε πολιτισμός έχει προσθέσει τη δική του ανατροπή στη συνταγή.

Πως παρασκευάζονται;

Τα γλυκά του κουταλιού παρασκευάζονται συνήθως από μια μεγάλη ποικιλία φρούτων και μερικές φορές λαχανικών. Οι πιο σύνηθες επιλογές είναι τα εσπεριδοειδή όπως λεμόνια, πορτοκάλια, καθώς και κεράσια, κυδώνια, σύκα, ακόμη και ολόκληρα καρύδια ή αμύγδαλα.

Το κλειδί για τη δημιουργία αυτών των γλυκών απολαύσεων βρίσκεται στη διαδικασία συντήρησης.

Συνήθως ένα γλυκό του κουταλιού περιέχει ίση ποσότητα φρούτου, ζάχαρης και την μισή ποσότητα του νερού. Κάποια φρούτα που είναι μαλακά, όπως τα βερίκοκα  περνούν πρώτα από ασβεστόνερο για δύο ώρες, ώστε να σκληρύνουν και να μη διαλυθούν κατά τη διάρκεια του βρασμού.

Αυτά τα φρούτα καθαρίζονται και στραγγίζονται ώστε να είναι στεγνά. Στη συνέχεια τα φρούτα ή λαχανικά προστίθενται στην κατσαρόλα με τη  ζάχαρη, σε αναλογία περίπου 1 κιλό ζάχαρης για κάθε κιλό φρούτου βράζουν και αφήνονται μέσα στο σιρόπι για 12 ώρες.

Στη συνέχεια, αφαιρούνται και το σιρόπι βράζει ξανά ώστε να δέσει. Όταν είναι έτοιμο προστίθεται παραδοσιακά λεμόνι ώστε να μη ζαχαρώσει.

Μόλις είναι έτοιμο το σιρόπι, τα φρούτα τοποθετούνται σε αποστειρωμένα βάζα με βιδωτό μεταλλικό καπάκι.

Διατροφική αξία και θερμίδες στα γλυκά του κουταλιού

Τα γλυκά του κουταλιού περιέχουν περίπου 75-100 θερμίδες (ανά μερίδα) και αυτό οφείλεται τόσο στην προσθήκη ζάχαρης αλλά και των φυσικών σακχάρων του φρούτου.

Η ζάχαρη είναι βασικό συστατικό στα γλυκά του κουταλιού, καθώς χρησιμοποιείται για τη δημιουργία του σιροπιού που συντηρεί τα φρούτα. Μια μερίδα μπορεί να περιέχει από 15 έως 20 γραμμάρια ζάχαρης, ανάλογα με τη συνταγή και τα φρούτα που χρησιμοποιούνται. Ορισμένες παραλλαγές μπορεί να περιέχουν περισσότερη ζάχαρη.

γλυκα κουταλιου

Τα φρούτα που χρησιμοποιούνται στα γλυκά του κουταλιού μπορεί να διατηρούν κάποιες διαιτητικές ίνες, ωστόσο η διαδικασία μαγειρέματος και συντήρησης μπορεί να διασπάσει ένα μέρος τους. Μια μερίδα μπορεί να περιέχει 1 έως 2 γραμμάρια διαιτητικών ινών.

Αυτά που παρασκευάζονται με φρούτα μπορούν να διατηρήσουν ορισμένες από τις βιταμίνες και τα μέταλλα που υπάρχουν στα φρούτα, όπως η βιταμίνη C, το κάλιο και διάφορα αντιοξειδωτικά. Ωστόσο, τα επίπεδα μπορεί να ποικίλλουν ευρέως ανάλογα με τα φρούτα και τη μέθοδο παρασκευής.

Είναι συνήθως χαμηλά τόσο σε λιπαρά όσο και σε πρωτεΐνες, με αμελητέες ποσότητες από αυτά τα μακροθρεπτικά συστατικά.

Επίσης τα γλυκά του κουταλιού είναι νηστίσιμα, καθώς περιέχουν μόνο φρούτο ή λαχανικό και ζάχαρη και επίσης μπορούν εύκολα να καταλαληθούν και από κάποιον χορτοφάγο ή vegan.

Πάμε να δούμε την διατροφική αξία και τις θερμίδες σε 5 απο τα πιο γνωστά γλυκά κουταλιού.

Γλυκό του κουταλιού – Πορτοκάλι

γλυκο του κουταλιου πορτοκαλι διατροφικη αξια θερμιδες

Συστατικά: Πορτοκάλι 55%, ζάχαρη, νερό, χυμός λεμονιού

Θρεπτική Αξία Ανά μερίδα(25γρ)
Θερμίδες 91
Υδατάνθρακες 21
πρωτεΐνες 0,3
Λιπαρά <0,1
Εδώδιμες Ίνες 0,08

 

Γλυκό κουταλιού Κυδώνι

γλυκο του κουταλιου κυδωνι διατροφικη αξια θερμιδες

Συστατικά: Κυδώνι 55%, ζάχαρη, νερό, χυμός λεμονιού

Θρεπτική Αξία Ανά μερίδα(25γρ)
Θερμίδες 77,4
Υδατάνθρακες 19
Πρωτεΐνες 0,2
Λιπαρά <0,1
Εδώδιμες Ίνες 0,3

 

Γλυκό Βύσσινο

γλυκο του κουταλιου βυσσινο διατροφικη αξια θερμιδες

Συστατικά: Βύσσινο 55%, ζάχαρη, νερό, χυμός λεμονιού

Θρεπτική Αξία Ανά μερίδα(25γρ)
Θερμίδες 85
Υδατάνθρακες 20
Πρωτεΐνες 0,2
Λιπαρά <0,1
Εδώδιμες Ίνες 0,25

 

Γλυκό του κουταλιού Καρύδι

γλυκο του κουταλιου καρυδι διατροφικη αξια θερμιδες

Συστατικά: Καρύδι 55%, ζάχαρη, νερό, χυμός λεμονιού

Θρεπτική Αξία Ανά μερίδα(25γρ)
Θερμίδες 71
Υδατάνθρακες 18
Πρωτεΐνες 0,2
Λιπαρά <0,1
Εδώδιμες Ίνες 0,3

 

Γλυκό του κουταλιού Σύκο

γλυκο του κουταλιου συκο διατροφικη αξια θερμιδες

Συστατικά: Σύκο 55%, ζάχαρη, νερό, χυμός λεμονιού

Θρεπτική Αξία Ανά μερίδα(25γρ)
Θερμίδες 95
Υδατάνθρακες 23
Πρωτεΐνες 0,4
Λιπαρά <0,1
Εδώδιμες Ίνες 0,5

 

Αφού είδαμε την θρεπτική και τις θερμίδες των γλυκών κουταλιού απο πορτοκάλι, κυδώνι, βύσσινο, καρύδι και σύκο ακολουθεί μια συνταγή για να φτιάξετε μόνοι σας με βασικό υλικό το λεμόνι.

Συνταγή για γλυκό του κουταλιού λεμόνι

Υλικά συνταγής:

  • 8 ακέρωτα λεμόνια
  • 1 kg ζάχαρη
  • 1½ φλ. νερό
  • 1/2 λεμόνι (το χυμό)

Εκτέλεση

  • Επιλέγουμε λεμόνια, χωρίς χτυπήματα και σημάδια.
  • Τα ξεπλένουμε με νερό και τα ξύνουμε εξωτερικά.
  • Βγάζουμε την φλούδα τους.
  • Τώρα έχουμε 32 κομμάτια (τέταρτα) φλούδες.
  • Κάνουμε τις φλούδες αυτές ρολάκια και με βελόνα και κλωστή τα περνάμε σε σειρές.
  • ‘Σε μία κατσαρόλα με νερό ρίχνουμε τις φλούδες του λεμονιού και τις αφήνουμε για 3’-4’.
  • Αλλάζουμε το νερό και τις ξαναζεματάμε.
  • Αφήνουμε τα ρολάκια για μερικές ώρες σε λεκάνη με κρύο νερό.
  • Στη συνέχεια, τα αφήνουμε για μία πετσέτα και τα αφήνουμε να στεγνώσουν.
  • Σε μία κατσαρόλα προσθέτουμε τη ζάχαρη και το νερό και τα αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά.
  • Βγάζουμε την κλωστή από τα ρολάκια και τα βάζουμε στο σιρόπι.
  • Αφήνουμε να πάρουν μία βράση για 10΄ και σβήνουμε το μάτι της κουζίνας.
  • Περιμένουμε να κρυώσει καλά το γλυκό ώστε να αποβληθεί η περίσσεια της υγρασίας τους στο σιρόπι.
  • Το ξαναβράζουμε ώστε να πήξει καλά.
  • Στο τέλος του βρασμού ρίχνουμε και τον χυμό λεμονιού.

Tips

  • Βγάζουμε τον αφρό από την επιφάνεια.
  • Δεν ανακατεύουμε.
  • Το σιρόπι έχει δέσει όταν βάζουμε μία ποσότητα σε ένα πιατάκι και σχηματίζονται κομματάκια εάν το φυσήξουμε.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ:

5 προτάσεις για υγιεινές σως στις σαλάτες με χαμηλά λιπαρά

3 Super συνταγές για σπιτικές μπάρες ενέργειας με 25γρ πρωτεΐνης

Ακολούθησε την fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook, στο Υoutube, στο TikTok και στο Instagram

διαιτολογος χαλκιδικη

Μιχαέλα Αμπαρά, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Χαλκιδική

Ακολούθησε την Μιχαέλα στο Facebook και στο Instagram

Πηγές:

  • https://el.wikipedia.org/wiki
  • https://www.argiro.gr/recipe/gluko-koutaliou-lemoni/
  • Simopoulos A., Visioli F., “Mediterranean Diets”, Karger Medical and Scientific Publishers, Jan. 2000
Σωκράτους 147, Καλλιθέα, Αθήνα
Ακολουθήστε μας και στα Social Media