Φυσικοθεραπεία: Kανόνες υγιεινής μετά την καραντίνα
Ο κατ’ οίκον περιορισμός άρθηκε, η «νέα κανονικότητα» ξεκίνησε και τα ραντεβού σταδιακά θα αυξηθούν. Ποιοι είναι όμως οι κανόνες υγιεινής που θα πρέπει να τηρηθούν ακόμα πιο σχολαστικά; Τι συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός και ο Ελληνικός Σύλλογος Φυσικοθεραπείας (ΠΣΦ); Ποια μέτρα πρέπει να γίνουν ακόμα πιο αυστηρά και τι οφείλουν να πράξουν οι ασθενείς σχετικά με το θέμα: φυσικοθεραπεία και κορονοϊός;
Τα εργαστήρια φυσικοθεραπείας, ως φορείς πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ανήκουν στην ίδιαα κατηγορία, στην οποία επίσης υπάγονται… Νοσοκομεία, Ιατρεία, Διαγνωστικά Κέντρα, κλπ. Αυτό σημαίνει ότι σε όλη η δύσκολη περίοδο της καραντίνα που επέβαλε η πανδημία του Covid-19, δεν έκλεισαν ποτέ. Ωστόσο, ήδη από τη Δευτέρα (4 Μαΐου), όλα τα φυσιοθεραπευτήρια οφείλουν να είναι προετοιμασμένα να αντιμετωπίσουν κι αυτά, εκείνο που πλέον ονομάζουμε ως «νέα κανονικότητα». Καινούργιοι, ζωτικής σημασίας κανόνες καθημερινής λειτουργίας, ένα πρωτόκολλο υγιεινής που πρέπει να θεωρηθεί απαράβατο και οι ασθενείς που σταδιακά θα αρχίζουν να… ξεθαρρεύουν και που μέρα με τη μέρα θα καλούν για ραντεβού όλο και πιο συχνά πλέον.
Οι φυσιοθεραπευτές, όπως και κάθε ιατρικό προσωπικό, έρχονται σε άμεση επαφή με τους ασθενείς (κάποιοι εκ των οποίων ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου) κι αυτό τους καθιστά επιρρεπείς στη μόλυνση ή ακόμα και τη διασπορά του κορονοϊού. Σύμφωνα μάλιστα με τον Τζόναθαν Κρούγκερ, εκτελεστικό διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Φυσιοθεραπείας: «Οι εργαζόμενοι στον κλάδο καλούνται να λάβουν αυξημένο ρίσκο, ώστε να κάνουν σωστά τη δουλειά τους, κάτι που τα κράτη δεν αναγνωρίζουν και δεν προσφέρουν εκείνα τον απαραίτητο εξοπλισμό ως θα όφειλαν. Οπότε, όλοι όσοι θα κληθούν να εργαστούν, θα πρέπει να προσέξουν από μόνοι τους τους εαυτούς τους και τους ασθενείς».
ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ
Το σημαντικότερο όλων είναι να γίνονται τρεις βασικές ερωτήσεις πριν από κάθε τηλεφωνικό ραντεβού:
1. Αν ο ασθενής έχει κάνει εξέταση για κορονοϊό και ποιο ήταν το αποτέλεσμα.
2. Αν βρίσκεται/ βρέθηκε σε καραντίνα τόσο ο ίδιος, όσο και κάποιο άλλο μέλος της οικογένειάς του. Πριν πόσο καιρό συνέβη και για ποιο χρονικό διάστημα.
3. Αν τις τελευταίες τρεις μέρες αισθάνθηκε κάποιο επίμαχο σύμπτωμα (βήχας, δύσπνοια, πυρετός, πόνος στο στήθος ή στον φάρυγγα).
* Ο ΕΟΔΥ ορίζει ότι σε περίπτωση που κάποιο από τα ερωτήματα απαντηθεί θετικά, τότε το ραντεβού μεταφέρεται για 14 μέρες μετά!
https://www.facebook.com/FitnessMotivationHellas/posts/1437421393108103
ΤΙ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΣΤΟ ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ
* Τα ραντεβού θα πρέπει να είναι αραιά, θα γίνεται δηλαδή ατομική θεραπεία. Η είσοδος θα γίνεται χωρίς συνοδό και αν είναι εφικτό αυτό θα εφαρμόζεται και στα μικρά παιδιά. Αν αυτό δεν είναι εφικτό για τα παιδιά, θα πρέπει να επιτρέπεται μόνο ένας συνοδός.
* Είναι υποχρεωτικό όλοι να φοράνε μάσκα προσώπου μίας χρήσης όταν εισέρχονται στο χώρο αναμονής και κατά την παροχή των υπηρεσιών (αν είναι δυνατόν και στα παιδιά). Να απολυμαίνουν τα χέρια τους με αντισηπτικό χεριών που οφείλει να παρέχει ο Φυσικοθεραπευτής.
* Πριν την παροχή και έπειτα από κάθε παροχή υπηρεσιών, θα πρέπει να γίνεται σχολαστική απολύμανση με ειδικό απολυμαντικό σε όλες τις επιφάνειες και τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν (κρεβάτια θεραπείας, στρώματα γυμναστικής , μηχανήματα φυσικοθεραπείας , μέσα θεραπείας, κλπ.).
* Πρέπει να υπάρχει το χρονικό περιθώριο μετά την παροχή της υπηρεσίας, προκειμένου να απολυμανθεί ο χώρος και να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα από τον θεραπευτή (αλλαγή γαντιών, μάσκας κλπ).
* Ο φυσικοθεραπευτής και το εργαζόμενο προσωπικό θα πρέπει να χρησιμοποιούν όλα τα μέτρα προστασίας (μάσκες, γάντια, ποδιές) ανάλογα με τις φυσικοθεραπευτικές πράξεις και να τηρεί αυστηρά όλα τα μέτρα πρόληψης για τον περιορισμό και την πιθανότητα της διασπορά του ιού, προς όφελος των ασθενών και του εργαζόμενου προσωπικού.
ΧΡΗΣΗ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ
Οδηγίες χρήσης προστευτικού εξοπλισμού σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Φυσιοθεραπευτών
- Φοράτε γάντια, όταν χειρίζεστε χημικά ή σωματικά υγρά.
- Φοράτε παπούτσια ασφαλείας, μπότες, καλύμματα, εάν είναι πιθανό να εκτοξευθούν επικίνδυνες ή μολυσματικές ουσίες.
- Φορέστε ποδιά, φόρεμα, φόρμες, εάν είναι πιθανό να εκτοξευθούν επικίνδυνες ή μολυσματικές ουσίες.
- Χρησιμοποιήστε αναπνευστήρα: όταν επικίνδυνες ή μολυσματικές ουσίες είναι αερομεταφερόμενες όπως η φυματίωση.
- Αφαιρέστε προσεκτικά τα προστατευτικά μέσα, για να αποφύγετε τη μόλυνση του εαυτού σας.
- Πετάξτε τον προστατευτικό εξοπλισμό σε καθορισμένα δοχεία πριν φύγετε από τον χώρο.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ
- Να επικοινωνούν τηλεφωνικώς με τον φυσικοθεραπευτή τους για τον προγραμματισμό ραντεβού.
- Να προσέρχονται στην ώρα τους για την αποφυγή του συγχρωτισμού και του συνωστισμού.
- Να φορούν ΜΑΣΚΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ πριν την είσοδό τους στο εργαστήριο φυσικοθεραπείας, το ίδιο ισχύει και για τον συνοδό.
- Να απολυμαίνουν τα χέρια τους, μόλις εισέρχονται στο χώρο, με το απολυμαντικό που διαθέτει ο φυσικοθεραπευτής ή να φορούν γάντια.
- Να διατηρούν την προβλεπόμενη απόσταση (2 m) από άλλους ασθενείς.Δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι οι φυσικοθεραπευτές είναι επαγγελματίες Υγείας και εφαρμόζουν στα εργαστήρια φυσικοθεραπείας και στις κατ’ οίκον παροχές, τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.Καθώς λοιπόν γίνεται το πρώτο βήμα, ώστε να πάρουμε και πάλι πίσω τις ζωές μας, όλοι όσοι εργάζονται στον ζωτικής σημασίας κλάδο τη φυσιοθεραπείας, θα πρέπει να διπλά προσεκτικοί, τόσο για τους ίδιους, όσο και για τους ασθενείς. Δεν πρέπει να υπάρχει χαλάρωση, αλλά το αντίθετο. Τώρα είναι που επιβάλλεται η πλήρης προσοχή και η απόλυτη τήρηση των μέτρων, καθώς θα αυξηθούν οι επαφές, η επισκεψιμότητα, ενώ την ίδια στιγμή υπάρχει η ψυχολογική κόπωση από την καραντίνα. Ωστόσο, ο επαγγελματισμός των φυσιοθεραπευτών είναι δεδομένος, όσο και η γνώση τους στον τομέα της υγιεινής.Ακολούθησε το fmh.gr στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram
Πηγή : Physiomart