Ποιο είναι το σωστό; Φυσικοθεραπεία ή φυσιοθεραπεία;
Οι όροι «φυσικοθεραπεία» και «φυσιοθεραπεία» έχουν προκαλέσει μεγάλη σύγχυση και αποτελεί συνεχή πηγή ερωτήσεων για το ποιος όρος τελικά επικρατεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ποιες είναι οι διαφορές και τι είναι αυτό που ξεχωρίζει τον έναν όρο από τον άλλον;
Γράφει ο Γιώργος Σιδηρόπουλος, Φυσικοθεραπευτής, Κατερίνη
Φυσιοθεραπεία και φυσικοθεραπεία. Έχουν διαφορές;
O Αμερικανικός Σύλλογος Φυσικοθεραπείας (American Physical Therapy Association / APTA) ορίζει ότι ο φυσικοθεραπευτής είναι ένας επαγγελματίας υγείας που αξιολογεί το ανθρώπινο σώμα, βοηθά στην επούλωση των φυσικών λειτουργιών και της κινητικότητα, συμβάλλει στην διατήρηση της φυσικής κατάστασης και προάγει την φυσική δραστηριότητα και λειτουργικότητα.
Αντίθετα ο Πιστοποιημένος Σύλλογος Φυσιοθεραπείας (Chartered Society of Physiotherapy) ορίζει το επάγγελμα της φυσιοθεραπείας ως ένα σύνολο παρεμβάσεων, υπηρεσιών και συμβουλευτικής προσέγγισης με σκοπό να διατηρήσει, να αποκαταστήσει και να βελτιώσει την φυσική κατάσταση (λειτουργικότητα και κινητικότητα) των ανθρώπων και να μεγιστοποιήσει την ποιότητα ζωής τους.
Άλλες διαφορές στους όρους
Άλλες διαφορές των δύο όρων εμφανίζονται κυρίως στο πως οι χώρες αναγνωρίζουν το επάγγελμα. Στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, τον Καναδά και την Αυστραλία χρησιμοποιείται κυρίως ο όρος φυσιοθεραπεία (physiotherapy) ενώ στην Αμερική έχει επικρατήσει ο όρος φυσικοθεραπεία (physical therapy).
Άλλη μία διαφορά, σύμφωνα με έγκυρα περιοδικά, είναι ο τρόπος που ο επαγγελματίας προσεγγίζει και παρεμβαίνει κατά την αποκατάσταση. Οι φυσιοθεραπευτές συνήθως χρησιμοποιούν θεραπεία δια χειρός (Χειροθεραπεία/ Manual Therapy), τεχνικές μαλακών μορίων, τεχνικές περιτονιακής απελευθέρωσης, ειδικές διατάσεις και διάφορα είδη μαλάξεων (massage therapy).
Από την άλλη, οι φυσικοθεραπευτές, κρατούν μέρος της θεραπείας δια χειρός (hands on treatment), ωστόσο στο μεγαλύτερο μέρος παρεμβαίνουν μέσω της άσκησης και της φυσικής δραστηριότητας.
Έτσι, από τον τρόπο με τον οποίο εργάζεται ο κάθε θεραπευτής, αντίστοιχα σε θεωρητικό επίπεδο «κρίνεται άξιος» του κάθε τίτλου.
Τελικά τι ισχύει;
Γλωσσολογικά, ακούγεται η άποψη ότι ο όρος “φυσιοθεραπεία” είναι γλωσσικό σφάλμα και ότι μόνο ο όρος “φυσικοθεραπεία” είναι ο σωστός. Ωστόσο και οι δυο όροι είναι αποδεκτοί από τα περισσότερα μεγάλα ελληνικά λεξικά και χρησιμοποιούνται εξίσου στα Ελληνικά.
Στην Ελλάδα, ένας απόφοιτος φυσικοθεραπείας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (πρώην ΤΕΙ) μπορεί αφού βγάλει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και εγγραφεί στον Πανελλήνιο Σύλλογο Φυσικοθεραπευτών (ΠΣΦ) να εργαστεί σε τομείς που θα χρησιμοποιήσουν τις ικανότητες που αποκόμισε από τις προπτυχιακές του γνώσεις. Τομείς που μπορεί να εργαστεί, είναι:
- Νοσοκομεία
- Κέντρα Αποκατάστασης
- Ιδιωτικά εργαστήρια φυσικοθεραπείας
- Αθλητικούς συλλόγους
Αξίζει να αναφερθεί και πως ορίζει ο Μπαμπινιώτης το επάγγελμα:
«Φυσικοθεραπεία κ. (εσφαλμ.) φυσιοθεραπεία: η θεραπεία ασθενειών με την αξιοποίηση φυσικών στοιχείων, π.χ. αέρα, νερού, θερμότητας και με την εφαρμογή φυσικών ασκήσεων. Ο εσφαλμένος τύπος φυσιοθεραπεία, ο οποίος θα σήμαινε “θεραπεία της φύσεως”, οφείλεται σε μεταφορά ξένων όρων (π.χ. γαλλ. Physiotherapie), που δεν σχηματίστηκαν εξαρχής.»
Εν κατακλείδι μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η φυσικοθεραπεία είναι ο δόκιμος όρος και αυτός επικρατεί στην Ελληνική Επικράτεια, χωρίς να αποτελεί λάθος και η αναφορά φυσιοθεραπεία από κάποιους, καθώς και ο ΠΣΦ, πολλές φορές κάνει αναφορά σε παροχή φυσιοθεραπείας.
Στις 8 Σεπτεμβρίου γιορτάζεται η παγκόσμια μέρα φυσικοθεραπείας και γίνονται διαλέξεις για τη σημασία της σε όλο τον κόσμο.
Ακολούθησε την fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram