Αρχική Blog Διατροφή Φράουλες: Διατροφική αξία, ιδιότητες, παρενέργειες +1 συνταγή
Φράουλες: Διατροφική αξία, ιδιότητες, παρενέργειες +1 συνταγή

Φράουλες: Διατροφική αξία, ιδιότητες, παρενέργειες +1 συνταγή

Οι φράουλες αποτελούν ένα αγαπημένο φρούτο για μικρούς και μεγάλους. Πρωταγωνιστούν σε διάφορα σνακ, γλυκίσματα και ροφήματα δίνοντας την γλυκιά τους γεύση και το μοναδικό άρωμα τους, προσφέροντας παράλληλα πολλά οφέλη και ιδιότητες, λόγω της μεγάλης διατροφικής τους αξίας.

Γράφει η Κατερίνα Νταλέ, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Κύμη Ευβοίας

Στο άρθρο που ακολουθεί μπορείς να μάθεις τα πάντα τις φράουλες (μέχρι και τις παρένεργειες που μπορεί να δημιουργηθούν απο την κατανάλωσή τους) αλλά και μια δροσερή συνταγή για να τις απολαύσεις.

Διατροφική αξία

Ανά 100γρ φράουλας περιέχονται:

Θερμίδες (kcal) 32
Νερό (%) 91
Πρωτεΐνη (γρ) 0,6
Υδατάνθρακες (γρ) 7,6
Φυτικές Ίνες (γρ) 2
Λίπος (γρ) 0,3
Βιταμίνες
Βιταμίνη C (mg) 58,8
Βιταμίνη K (μg) 2,2
Βιταμίνη Α (μg) 1
Θειαμίνη (mg) 0,024
Ριβοφλαβίνη (mg) 0,022
Νιασίνη (mg) 0,38
Παντοθενικό οξύ (mg) 0,9
Φυλλικό οξύ (μg) 31,6
Χολίνη (mg) 5,7
Μέταλλα & Ιχνοστοιχεία
Ασβέστιο (mg) 16
Σίδηρο (mg) 0,41
Μαγνήσιο (mg) 13
Φώσφορο (mg) 24
Κάλιο (mg) 153
Νάτριο (mg) 1
Σελήνιο (μg) 0,4
Ψευδάργυρος (mg) 0,14
Χαλκός (mg) 0,048

 

Βλέποντας τη διατροφική αξία τους, παρατηρείς πως οι φράουλες αποτελούν ένα φρούτο με ελάχιστες θερμίδες αλλά πλούσιες σε πολλά θρεπτικά συστατικά. Πάμε να δούμε στη συνέχεια τις πολλές ιδιότητες τους αλλά και τα πολλά οφέλη τους.

φραουλες διατροφικη αξια

Ιδιότητες και οφέλη της φράουλας

Ας δούμε πως μπορεί αυτό το διατροφικό προφίλ της φράουλας να βοηθήσει την συνολική σου υγεία και κατόπιν κάποιες απο τις παρενέργειες που μπορεί να έχουν σε κάποια άτομα. Πιο αναλυτικά:

Μπορoύν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σου σύστημα

Οι φράουλες αποτελούν καλή πηγή βιταμίνης C, μιας βιταμίνης απαραίτητη για ένα δυνατό ανοσοποιητικό.

Αντιφλεγμονώδη δράση

Η αντιφλεγμονώδη δράση του φρούτου αυτού φαίνεται πως μπορεί να βοηθήσει στα δυσάρεστα συμπτώματα της αρθρίτιδας, όπως ο πόνος και το πρήξιμο.

Υγιές δέρμα

Η βιταμίνη C και η αντιφλεγμονώδης δράση στη φράουλα μπορούν να αποτρέψουν την βλάβη του δέρματος και να ωφελήσουν στην καλή υγεία του.

φραουλες ιδιοτητες οφελη

Καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος

Η φράουλα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Οι φυτικές είναι απαραίτητες για την καλή υγεία του πεπτικού σου συστήματος.

Φράουλα και εντερική λειτουργία

Βοηθούν στην κινητικότητα του εντέρου και στην μείωση των δυσάρεστων συμπτωμάτων της δυσκοιλιότητας. Επιπλέον φαίνεται πως μπορούν να σε βοηθήσουν στην απώλεια βάρους αλλά και στην πρόληψη πολλών ασθενειών.

Υγιής εγκυμοσύνη

Οι φράουλες αποτελούν καλή πηγή φυλλικού οξέος, μιας βιταμίνης του συμπλέγματος Β η οποία έχει την ιδιότητα να συμβάλλει στη φυσιολογική ανάπτυξη και λειτουργία των κυττάρων. Επιπλέον είναι απαραίτητη για την σωστή ανάπτυξη του πλακούντα και του μωρού.

Καλή υγεία της καρδιάς

Είναι επίσης πλούσια σε φυτοχημικές ενώσεις γνωστές ως ανθοκυανίνες, οι οποίες προσδίδουν το χαρακτηριστικό αυτό κόκκινο χρώμα στις φράουλες. Οι ανθοκυανίνες συνδέονται με πολλά οφέλη και ιδιότητες για την υγεία σου και κυρίως στην καρδιά.

φραουλες παρενεργειες συνταση

Μείωση της αρτηριακής πίεσης

Η φράουλα αποτελεί επίσης καλή πηγή καλίου, ενός μέταλλου που μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της πίεσης του αίματος και μπορεί να βελτιώσουν την HDL (καλή) χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση.

Ενυδάτωση

Όπως και τα περισσότερα φρούτα έτσι και οι φράουλες αποτελούν ένα τρόπο ενυδάτωσης για το σώμα σου. Περιέχουν 91% νερό, καθιστώντας αυτό το φρούτο μια καλή εναλλακτική για τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού.

Παρενέργειες

Η φράουλα αποτελεί ένα τρόφιμο που μπορεί να προκαλέσει κάποιες παρενέργειες, όπως διατροφικές αλλεργίες κυρίως σε μικρά παιδιά.

Οι άχρωμες-λευκές φράουλες ωστόσο μπορεί να μην προκαλούν αλλεργίες καθώς φαίνεται πως η εμφάνιση τους συνδέεται με τις ανθοκυανίνες.

Η περιεκτικότητα σε ανθοκυανίνες είναι ανάλογη με την ένταση του χρώματος, έτσι οι λευκές φράουλες περιέχουν λιγότερη ποσότητα ενώ αυξάνεται κατά πολύ καθώς ωριμάζει ο καρπός.

Επιπλέον ως άλλη μια απο τις παρενέργειες απο τις φράουλες, είναι, οτι μπορούν να επηρεάσουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα σε άτομα με πρόβλημα θυρεοειδούς.

Συνταγή: Μπάρες γιαουρτιού με φράουλες

Πάμε να δούμε μια εύκολη συνταγή με φράουλες ιδανική για τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού.

Υλικά συνταγής

  • 1 φλιτζ φράουλες
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά
  • 1κ.σ. φυστικοβούτυρο (προαιρετικά)
  • 1-2 κ.σ. μέλι
  • 100γρ μαύρη σοκολάτα

Εκτέλεση συνταγής

  1. Κόψε τις φράουλες σε μικρά κομματάκια
  2. Ανακάτεψε τις φράουλες μαζί με το γιαούρτι, το μέλι, το φυστικοβούτυρο και άπλωσε το σε μια λαδόκολλα
  3. Μετέφερε το μείγμα σου στην κατάψυξη σου μέχρι να παγώσει καλά
  4. Λιώσε την σοκολάτα και χρησιμοποίησε την σαν επικάλυψη στο παγωμένο μείγμα σου ή εναλλακτικά κόψε την σοκολάτα σου σε μικρά κομμάτια και ανακάτεψε την με το μείγμα.
  5. Σπάσε με τα χέρια σου το παγωμένο μείγμα σε μικρά κομμάτια και.. Καλή απόλαυση!

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Καρπούζι: Οφέλη, ιδιότητες, διατροφική αξία, βιταμίνες

Ακολούθησε την fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

διατροφολογος ευβοια στην κυμη

Κατερίνα Νταλέ, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Κύμη Ευβοίας

Ακολούθησε την Κατερίνα στο Facebook και στο Instagram

Βιβλιογραφία

Fooddata Central Search Results strawberries raw Available at: https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1102710/nutrients

Erlund I, et al. Favorable effects of berry consumption on platelet function, blood pressure, and HDL cholesterol. Am J Clin Nutr. 2008 Feb;87(2):323-31. doi: 10.1093/ajcn/87.2.323. PMID: 18258621.

Maaliki D, Shaito AA, Pintus G, El-Yazbi A, Eid AH. Flavonoids in hypertension: a brief review of the underlying mechanisms. Curr Opin Pharmacol. 2019 Apr;45:57-65. doi: 10.1016/j.coph.2019.04.014. Epub 2019 May 16. PMID: 31102958.

Patiwael JA, et al Occupational allergy in strawberry greenhouse workers. Int Arch Allergy Immunol. 2010;152(1):58-65. doi: 10.1159/000260084. Epub 2009 Nov 24. PMID: 19940506.

Zamora-Ros R et al. Consumption of fruits, vegetables and fruit juices and differentiated thyroid carcinoma risk in the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC) study. Int J Cancer. 2018 Feb 1;142(3):449-459. doi: 10.1002/ijc.30880. Epub 2017 Jul 24. PMID: 28688112; PMCID: PMC6198931.

Σωκράτους 147, Καλλιθέα, Αθήνα
Ακολουθήστε μας και στα Social Media