Αρχική Blog Διατροφή Γιατι νιώθω φουσκωμένος ενώ δεν τρώω πολύ φαγητό
Γιατι νιώθω φουσκωμένος ενώ δεν τρώω πολύ φαγητό

Γιατι νιώθω φουσκωμένος ενώ δεν τρώω πολύ φαγητό

Ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων παραπονιέται πως ενώ δεν καταναλώνει μεγάλες ποσότητες φαγητού, έχει φουσκώματα. Συχνά μάλιστα οι εκφράσεις που χρησιμοποιούν είναι «νιώθω πως θα σκάσει το στομάχι μου», «αισθάνομαι μόνιμα πρησμένο το στομάχι και το έντερο», «έχω πρήξιμο».

Γράφει η Νόπη Μιχαηλίδου , Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Έδεσσα

Είναι κατάσταση που πιθανόν να ταυτίζεστε και να μη γνωρίζετε τι είναι αυτό που τη δημιουργεί. Πάμε λοιπόν να δούμε τις πιθανές αιτίες φουσκώματος και πώς θα μπορούσαμε να αποφύγουμε αυτό το άσχημο αίσθημα πρηξίματος.

Ποιες είναι οι αιτίες που σου δημιουργούν φούσκωμα και πώς μπορείς να το αποφύγεις;

  • Καταστάσεις stress – άγχους

Μπορεί να σας ακουστεί περίεργο, όμως όταν το σώμα σας βρίσκεται σε κατάσταση στρες προκαλούνται γαστρεντερικές διαταραχές όπως διάρροια, κοιλιακή δυσφορία και φουσκώματα. Έχει βρεθεί μάλιστα πως το πολύ έντονο στρες μπορεί να επηρεάσει την αντίληψή σας για το κοιλιακό πρήξιμο. Επίσης το 40% των ανθρώπων σε έντονο άγχος αυξάνει την πρόσληψη τροφής.

Λύση: Το άγχος είναι κατάσταση που αν δε διαχειριστεί σωστά και φτάσει σε σημείο να αυξήσει το βάρος σου, θα ήταν ωφέλιμο να λάβεις βοήθεια από κάποιον ειδικό. Αντίθετα το stress που δημιουργεί κάποια λοίμωξη ή κάποιο τραύμα στο σώμα μας πιθανόν να είναι παροδικό και να επέλθει με την ίαση.

φουκωμα πρηξιμο στην κοιλια

  • Αλκοόλ

Το αλκοόλ είναι εν δυνάμει φλεγμονώδης ουσία και μπορεί να επηρεάσει όλους τους ιστούς ακόμη και το πεπτικό μας σύστημα. Μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο, κατακράτηση, μετεωρισμό και κοιλιακή δυσφορία.

Λύση: Για να αποφύγετε τα ανεπιθύμητα πρηξίματα θα πρέπει να μετριάσετε την ποσότητα δηλαδή 1 ποτήρι για τις γυναίκες και έως 2 για τους άντρες. Θα βοηθούσε επίσης η αύξηση κατανάλωσης νερού παράλληλα με το αλκοόλ.

  • Φάρμακα

Αύξηση σωματικού βάρους καθώς επίσης και γαστρεντερικό φούσκωμα μπορούν να προκαλέσουν ορισμένα φάρμακα όπως: κορτικοστεροειδή, αντισυλληπτικά χάπια, αντιβιοτικά.

Λύση: Επειδή είναι πολυπαραγοντική αυτή η κατάσταση, καλύτερα να συμβουλευτείτε Διαιτολόγο για να σας δώσει διατροφή ή συμβουλές για την αποφυγή πρηξίματος.

  • Υπερφαγία

Συχνά επειδή μένουμε νηστικοί για πολλές ώρες καταλήγουμε να τρώμε διπλάσια ή και τριπλάσια μερίδα με αποτέλεσμα το αίσθημα φουσκώματος με τη λήξη του γεύματος.

Λύση: Χρησιμοποιείστε μικρότερο πιάτο, ξεκινήστε να τρώτε αφού πρώτα γεμίσετε το πιάτο σας «έξυπνα» (50% λαχανικά, 25% πρωτεϊνούχα τρόφιμα, 25% αμυλούχα τρόφιμα), τρώμε μικρά συχνά γεύματα και όχι 1-2 υπερφορτωμένα γεύματα.

υπερφαδια κια πρηξιμο - φουσκωμα στην κοιλια

  • Δυσανεξία σε κάποιο τρόφιμο

Μπορεί να μη φάτε μεγάλη ποσότητα τροφίμου αλλά να έχετε έντονο το αίσθημα φουσκώματος. Αυτό μπορεί να σημαίνει πως έχετε δυσανεξία στο συγκεκριμένο τρόφιμο. Μάλιστα σε οξεία φάση μπορεί να εμφανιστεί και έντονο γαστρεντερικό πρόβλημα.

Λύση: Μια πρώτη προσπάθεια θα μπορούσε να γίνει από εσάς καταγράφοντας τι τρώτε ώστε να δείτε μετά από ποιο γεύμα εμφανίζεται η δυσφορία, διαφορετικά με ειδικές εξετάσεις που θα σας δώσει ο ιατρός σας, θα μπορέσετε να βρείτε ποια τρόφιμα είναι αυτά που σας προκαλούν γαστρεντερικό φούσκωμα.

  • Υψηλή πρόσληψη Νατρίου

 Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη νατρίου είναι 6γρ (=1κουταλάκι του γλυκού ή 2300mg Νατρίου), δυστυχώς όμως είναι μια ποσότητα που συνήθως υπερβαίνεται κατά πολύ κυρίως λόγω κατανάλωσης έτοιμων γευμάτων (fast food, κονσέρβες, καπνιστά τρόφιμα, συσκευασμένα προϊόντα) τα οποία έχουν «κρυμμένο αλάτι».

Λύση: 1. Να διαβάζετε την διατροφική ετικέτα και να δίνετε προσοχή στην περιεκτικότητα Νατρίου η οποία μπορεί να αναγράφεται με διάφορες μορφές (χλωριούχο/γλουταμινικό/διττανθρακικό Νάτριο, κλπ.). 2. Να αυξήσετε τις τροφές που περιέχουν κάλιο (πατάτες, μπανάνες, όσπρια, ψάρι, γιαούρτι). 3. Να αυξήσετε την κατανάλωση νερού.

  • Υπερβολική κατανάλωση ανθρακούχων ροφημάτων

Τα ανθρακούχα ροφήματα, ακόμη και η σόδα που για πολλούς αποτελεί ρόφημα που συμβάλλει στη χώνεψη, μπορούν να προκαλέσουν έντονα φουσκώματα.

Λύση: Μετριάστε τις ποσότητες ανθρακούχων προτιμήστε ροφήματα αρωματισμένου νερού με λαχανικά ή φρούτα, σπιτικό τσάι/λεμονάδα, και για πιο έντονο φούσκωμα ροφήματα μέντας.

  • Καταπίνετε μεγάλες ποσότητες αέρα

Μπορεί να φαντάζει ακραία κατάσταση όμως συμβαίνει στα άτομα που τρώνε πολύ γρήγορα, είτε χρησιμοποιούνε συχνά καλαμάκι για τα ροφήματά τους είτε μασάνε πολλές μαστίχες.

Λύση: Αποφύγετε τις μαστίχες και το καλαμάκι για να δείτε αν είναι αυτή η αιτία του πρηξίματος.

  • Αδιάγνωστο πρόβλημα υγείας

Ωστόσο υπάρχουν ορισμένες καταστάσεις υγείας που χρήζουν ιατρικής παρακολούθησης (καρδιολογική ή ηπατική ασθένεια, φλεβική ανεπάρκεια, ελκώδης κολίτιδα, νόσος Crohn, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου). Σε περίπτωση που έχετε αποκλείσει όλες τις πιθανές αιτίες που αναφέραμε θα ήταν ωφέλιμο να επισκεφτείτε κάποιον ειδικό ιατρό.

Κλείνοντας θα λέγαμε πως ακόμα και οι καταστάσεις που σε εμάς φαντάζουν περίεργες, θα μπορούσαν να είναι οι λόγοι που μας προκαλούν δυσφορία. Μάθετε να «ακούτε» το σώμα σας και τις ανάγκες του. Μάθετε να αναγνωρίζετε τις αλλαγές που του συμβαίνουν ώστε να εντοπίζετε πιο εύκολα και τις αιτίες των αλλαγών αυτών.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ : Κατακράτηση υγρών: Ποιες είναι οι αιτίες και τι πρέπει να τρώω

Ακολούθησε το fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

διαιτολογος εδεσσα

Νόπη Μιχαηλίδου , Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Έδεσσα

Σωκράτους 147, Καλλιθέα, Αθήνα
Ακολουθήστε μας και στα Social Media