Αρχική Blog Ασκήσεις φυσικοθεραπείας Εξάρθρημα Ακρωμιοκλειδικής: Tι είναι και πως η φυσικοθεραπεία βοηθάει
Εξάρθρημα Ακρωμιοκλειδικής: Tι είναι και πως η φυσικοθεραπεία βοηθάει

Εξάρθρημα Ακρωμιοκλειδικής: Tι είναι και πως η φυσικοθεραπεία βοηθάει

Δείτε στο άρθρο τι είναι το εξάρθρημα της ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης, ποια συμπτώματα έχει, πως βοηθάει η φυσικοθεραπεία στην πάθηση και μερικές ασκήσεις που θα βοηθήσουν στην αποκατάστασή σου.

Η ακρωμιοκλειδική είναι μία εκ των τριών (τέσσερις μαζί με την «λειτουργική άρθρωση» της ωμοπλατοθωρακικής) αρθρώσεων που απαρτίζουν το σύμπλεγμα της ωμικής ζώνης. Οι παθολογίες που συχνά συμβαίνουν προκαλούνται μετά από πτώση πάνω στον ώμο με κλινική/απεικονιστική εικόνα την ρήξη συνδέσμων ή τενόντων και εξάρθρημα της άρθρωσης.

Γράφει ο Γιώργος Σιδηρόπουλος, Φυσικοθεραπευτής, Κατερίνη

μετά απο εξάρθρημα στην ακρωμιοκλειδική

Συνηθέστερη ομάδα πληθυσμού που πάσχει από την παρούσα παθολογία είναι οι αθλητές.

Κλινική εικόνα και συμπτώματα εξαρθρήματος στην ακρωμιοκλειδική

  • Πόνος (συνεχόμενος, διάχυτος, νυκτερινός)
  • Αστάθεια στην περιοχή
  • Αδυναμία εκτέλεσης κινήσεων
  • Οίδημα
  • Μουδιάσματα (σε περιπτώσεις που εμπλέκεται και ο νευρικός ιστός, σε αυτές τις περιπτώσεις συστήνεται η παραπομπή σε αντίστοιχο ειδικευμένο ιατρό)

Διάγνωση και θεραπεία

Για την σωστή διάγνωση ο μυοσκελετικός φυσικοθεραπευτής ξεκινά με την λήψη του ιστορικού, εκτελεί φυσική εξέταση (ειδικές δοκιμασίες που επιβεβαιώνουν την παρουσία αστάθειας) και προχωρά στην δημιουργία ενός εξατομικευμένου προγράμματος αποκατάστασης για το εξάρθρημα ακρωμιοκλειδικής, που συνήθως περιλαμβάνει:

  • Manual Therapy
  • Ειδική άσκηση (θεραπευτική)

Συχνά οι φυσικοθεραπευτές επιλέγουν και άλλους τύπους θεραπείας (κυρίως με την χρήση μηχανημάτων και χειρομαλάξεων) που στόχο έχουν την αναλγησία και την επιτάχυνση της φυσικής επούλωσης που διαθέτει ο ανθρώπινος οργανισμός.

Η διαχείριση (αντιμετώπιση) των εξαρθρημάτων που προκαλούνται στην ακρωμιοκλειδική άρθρωση αποτελεί ένα συχνό θέμα συζήτησης. Για την επίλυση και κοινή απόφαση εάν ένα περιστατικό χρειάζεται χειρουργική αντιμετώπιση ή συντηρητική προσέγγιση (φυσικοθεραπεία, φαρμακευτική αγωγή) χρησιμοποιείται η κατηγοριοποίηση κατά Rockwood.

Η διαχείριση (αντιμετώπιση) των εξαρθρημάτων που προκαλούνται στην ακρωμιοκλειδική άρθρωση αποτελεί ένα συχνό θέμα συζήτησης. Για την επίλυση και κοινή απόφαση εάν ένα περιστατικό χρειάζεται χειρουργική αντιμετώπιση ή συντηρητική προσέγγιση (φυσικοθεραπεία, φαρμακευτική αγωγή) χρησιμοποιείται η κατηγοριοποίηση κατά Rockwood.

Τυπικά στο εξάρθρημα ακρωμιοκλειδικής, οι κακώσεις iv, v, vi αντιμετωπίζονται συνήθως χειρουργικά, ενώ οι υπόλοιπες προτιμάται η συντηρητική προσέγγιση. Φυσικά, η αποκατάσταση στις περιπτώσεις που δεν έγινε χειρουργείο είναι διπλής όψης και χρήζει ένα εξειδικευμένο μυοσκελετικό φυσικοθεραπευτή.

Η συνεργασία φυσικοθεραπευτή και ιατρού συστήνεται σε κάθε περίπτωση για την βέλτιστη αποκατάσταση και μέγιστα δυνατή πρόληψη επανατραυματισμού.

Εξάρθρημα ακρωμιοκλειδικής: 4 βασικές ασκήσεις αποκατάστασης

Η παρέμβαση ανάλογα με το στάδιο (οξύ, υποξύ ή χρόνιο) και ευαισθησίας που έχει ο ασθενής/αθλητής ξεκινάει από απλές ασκήσεις ισομετρικές και κλιμακώνεται έως ασκήσεις στήριξης, ισορροπίας και ενδυνάμωσης.

Παρακάτω μερικές εξειδικευμένες ασκήσεις ενδυνάμωσης των μυών που συμβάλλουν στην δυναμική σταθερότητα της άρθρωσης του ώμου (συστήνονται σε προχωρημένη φάση της  αποκατάστασης).

  1. Απαγωγή ώμων με αλτήρες: Η παρούσα άσκηση μετά απο εξάρθρημα στην ακρωμιοκλειδική, αποτελεί μία ολοκλήρωση της προοδευτικότητας που έχει ξεκινήσει από το οξύ στάδιο, όπου είχε χρησιμοποιηθεί με κοντάρι και στη συνέχεια με λάστιχο. Συστήνονται 4 σετ των 12-10-8-6 επαναλήψεων με σταδιακή αύξηση του φορτίου ή της γωνίας κίνησης καθώς και σταδιακή επιβράδυνση του ρυθμού εκτέλεσης.

άσκηση μετά απο εξάρθρημα στην ακρωμιοκλειδική

  1. Κάμψη ώμου: Αποτελεί την τελική προοδευτικότητα στην ανάκτηση της κάμψης και την ενδυνάμωση των καμπτήρων μυών της περιοχής. Ίδιες συστάσεις με την άσκηση 1.

για το εξάρθρημα ακρωμιοκλειδικής, μερικές βασικές ασκήσεις αποκατάστασης

  1. Στροφές ώμου: Ξεκινώντας με ισομετρική σύσπαση ενάντια στον τοίχο ή το άλλο χέρι, προοδευτικά με κοντάρι και ύστερα με λάστιχο ενδυνάμωσης φτάνουμε σε ασκήσεις με βαράκια όπου οι συστάσεις (FITT-VP) είναι ίδιες με τις προηγούμενες ασκήσεις.

ασκηση για το εξάρθρημα ακρωμιοκλειδικής,

  1. Ρίψεις ειδικής μπάλας (λειτουργική άσκηση)

για το εξάρθρημα ακρωμιοκλειδικής, μερικές βασικές ασκήσεις αποκατάστασης

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Ρήξη πλάγιου συνδέσμου στο γόνατο: Συμπτώματα, Θεραπεία, Ασκήσεις

Ακολούθησε την fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

φυσικοθεραπευτης κατερινη

Γιώργος Σιδηρόπουλος, Φυσικοθεραπευτής, Κατερίνη

Ακολούθησε τον Γιώργο στο Facebook και στο Instagram

Βιβλιογραφία:

  1. Mazzocca AD, Arciero RA, Bicos J. Evaluation and treatment of acromioclavicular joint 336 injuries.” Am J Sports Med. 2007
  2. Joukainen A, Kroger H, Niemitukia L, et al. Results of Operative and Nonoperative 398 Treatment of Rockwood Types III and V Acromioclavicular Joint Dislocation: A 399 Prospective, Randomized Trial With an 18- to 20-Year Follow-up. Orthop J Sports Med. 400 2014
  3. Walsh WM, Peterson DA, Shelton G, et al. Shoulder strength following acromioclavicular 378 injury.” Am J Sports Med. 1985
  4. Smith TO, Chester R, Pearse EO, et al. Operative versus non-operative management 361 following Rockwood grade III acromioclavicular separation: a meta-analysis of the 362 current evidence base. J Orthop Traumatol. 2011
Σωκράτους 147, Καλλιθέα, Αθήνα
Ακολουθήστε μας και στα Social Media