Επιστρέφοντας στην άσκηση μετά από τον Covid-19
Οι γιατροί θεραπευτικής άσκησης στο Νοσοκομείο Ειδικής Χειρουργικής (HSS) δημοσίευσαν πρόσφατα μια λίστα με συστάσεις για επιστροφή στην άσκηση μετά τη ζωή με ήπια συμπτώματα έως μέτρια του COVID-19.
Οι οδηγίες επεκτείνονται σε όλα, από καρδιακά προβλήματα, γαστρεντερικά έως και σε άτομα που δεν είχαν καθόλου διακριτά συμπτώματα. Όπως αναφέρει ο Dr. Jordan D. Metzl, ( sports medicine physician at HSS). Η συμβουλή βασίζεται σε αργή και σταδιακή επαναφορά στη σωματική δραστηριότητα και στη ρουτίνα του κάθε πρώην ασθενή. Προτείνετε επίσης όλοι οι ασκούμενοι να συμβουλεύτουν το γιατρό τους για να κατανοήσουν καλύτερα το πλάνο επιστροφής τους αλλά και τις ανάγκες τους, ενδείξεις και αντενδείξεις της άσκησης .
Τώρα που έχουμε περάσει το μισό έτος με την πανδημία COVID-19, όλο και περισσότερο γίνεται κατανοητό για ορισμένες από τις μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις του ιού. Από καρδιακά προβλήματα μέχρι βλάβες στους πνεύμονες έως ενδείξεις φυλετικών ανισοτήτων στο ποια άτομα επηρεάζονται περισσότερο από άλλα, πολλά ακόμα μαθαίνονται για τους διάφορους τρόπους με τους οποίους ο νέος κορονοϊός επηρεάζει την υγεία των ανθρώπων.
Για εκείνους που έχουν αναρρώσει από το COVID-19, η επιστροφή στην «κανονικότητα» στην καθημερινή ζωή μπορεί να είναι μια πρόκληση. Είναι μια συνεχής διαδικασία που απαιτεί επικοινωνία με την θεραπευτική τους ομάδα, αξιολογώντας τι είδους συνήθειες τρόπου ζωής είναι και δεν είναι ασφαλείς για την υγεία τους αυτή τη στιγμή.
Μία από αυτές τις βασικές ανησυχίες είναι η άσκηση. Για εκείνους που αναπροσαρμόζονται στην κανονική καθημερινή δραστηριότητα τους μετά την επίδραση του COVID-19, πόσο ασφαλές είναι να αγκαλιάσουν τη σωματική δραστηριότητα και την φυσική κατάσταση, ειδικά όταν εξακολουθούν να είναι άγνωστα πολλά για το πώς ο ιός επηρεάζει τη γενική υγεία ενός ατόμου;
Νέες οδηγίες για την επιστροφή στην άσκηση μετά τον COVID-19
Η έρευνα βασίστηκε σε άτομα που έχουν βιώσει όλου του είδους που προκαλεί ο νέος κορονοιός , από μυοσκελετικά , αναπνευστικά έως γαστρεντερικά συμπτώματα , μέχρι εκείνους που φαινόταν να μην έχουν καθόλου γνωστό αντίκτυπο στο σώμα τους.
Σε αντίθεση με τις συνθήκες που είναι «γνωστές εδώ και δεκαετίες, ακόμη και αιώνες», ο COVID-19 αντιπροσωπεύει ένα διαρκώς ερωτηματικό. Περισσότερα φαίνεται να ανακαλύπτονται και να παρατηρούνται από εβδομάδα σε εβδομάδα καθώς η πανδημία συνεχίζει να επηρεάζει τον κόσμο.
Γενικά, χρειάζεται οι άνθρωποι να είναι ενεργοί. Υπάρχει πάντα σύσταση για άσκηση διότι θεωρείται φάρμακο και υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για όλα αυτά. Αλλά με αυτήν τη συγκεκριμένη ασθένεια, υπάρχουν πραγματικές κόκκινες σημαίες που την κάνουν διαφορετική από άλλες δεδομένου και των στοιχείων που προκύπτουν μέρα με τη μέρα όπως ανεφέρθηκε και πιο πάνω.
Οι συστάσεις από το HSS δεν είναι αναλυτικές – καθώς ανακαλύπτονται περισσότερα για τον ιό και τον τρόπο που μας επηρεάζει, αυτές οι οδηγίες για την επιστροφή στη άσκηση μετά από τον Covid-19 θα προσαρμοστούν και θα τροποποιηθούν ανάλογα πόσο επηρέασε τον ασθενή αλλά και το επίπεδο φυσικής του κατάστασης .
Οι οδηγίες αγγίζουν έξι βασικούς τομείς.
- Για άτομα με αιματολογικά συμπτώματα , οι οδηγίες συνιστούν να ξεκινήσουν με ασκήσεις χαμηλής έντασης και λιγότερο καθιστική συμπεριφορά που θα μειώσει τους κινδύνους θρόμβων στο αίμα.
- Σε όσους είχαν αναπνευστικά συμπτώματα όπως η πνευμονία, συνιστάται να ξεκουράζονται για τουλάχιστον μια εβδομάδα μετά την υποχώρηση των συμπτωμάτων, επιστρέφοντας σταδιακά στη σωματική δραστηριότητα με έμφαση στην παρακολούθηση της αναπνοής τους.
- Για άτομα που είχαν καρδιακά συμπτώματα, η σύσταση είναι να ξεκουραστούν για περίπου 2 έως 3 εβδομάδες μετά τη διακοπή των συμπτωμάτων, ενώ εκείνοι που έχουν μυοκαρδίτιδα ( φλεγμονή της καρδιάς), πρέπει να περιμένουν έως και 3 έως 6 μήνες πριν την επιστροφή σε κάποια μορφή άσκησης.
- Όσοι είχαν γαστρεντερικές επιδράσεις του COVID-19 – όπως εμετό, ναυτία, διάρροια, απώλεια όρεξης – θα πρέπει να παρακολουθούν την πρόσληψη υγρών και θερμίδων στην επιστροφή τους σε σωματική άσκηση
- Επιπλέον, τα άτομα που είχαν μυοσκελετικά συμπτώματα όπως πόνος στις αρθρώσεις και στους μυς θα πρέπει να κάνουν αργή και σταδιακή επιστροφή στην άσκηση πριν επανέλθουν στην προ-COVID-19 προπόνηση τους
- Τι γίνεται με εκείνους που δεν είχαν καθόλου γνωστά συμπτώματα; Θα πρέπει να επιστρέψουν σταδιακά στην άσκηση. Εάν δεν είχανε γνωστά συμπτώματα για μια ολόκληρη εβδομάδα, μπορούν να επιστρέψουν στη σωματική δραστηριότητα στο 50% της συνήθους έντασης, με προσοχή στα συμπτώματα που μπορεί να προκύψουν ξαφνικά
Γιατί η άσκηση είναι χρήσιμη;
Πολλοί άνθρωποι – ακόμη και εκείνοι που δεν έχουν λάβει διάγνωση COVID-19 – είχαν δυσκολία να συνεχίσουν πλήρως την άσκηση και τη σωματική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η παραμονή στο σπίτι, το κλείσιμο των γυμναστηρίων και γενικά η υιοθέτηση σε έναν καθιστικό τρόπο ζωής έκαναν τις συνθήκες ακόμα πιο δύσκολες.
Για όσους είχαν COVID-19, υπάρχει πρόσθετη ανησυχία για το πώς να επανέλθουν με ασφάλεια σε αυτές τις συνήθειες χωρίς να προκληθεί πρόσθετη βλάβη στη γενική υγεία τους
Σε γενικές γραμμές οι άνθρωποι που μειώνουν χρόνο από τη σωματική δραστηριότητα χάνουν τη μυϊκή δύναμη, ευλυγισία και την γενική φυσική τους κατάσταση . Χρειάζεται πολύς χρόνος για να επανέλθει και να προσαρμοστεί το σώμα σας με κάθε είδος δραστηριότητας, οπότε συστήνεται καθημερινή άσκηση μέτριας έντασης.
Ομαλή επιστροφή στην άθληση
Στα άτομα που είναι μεσήλικες και μεγαλύτεροι έχουν παρατηρηθεί υψηλές πιθανότητες καρδιακών επιπλοκών, καρδιακής φλεγμονής και καρδιακής αρρυθμίας.
Είναι απαραίτητο τα άτομα με αυτά τα συμπτώματα να αντιμετωπίσουν τα καρδιακά τους προβλήματα πρώτα με έναν καρδιολόγο και τον τακτικό γιατρό τους πριν ασχοληθούν με ήπιες έως έντονες μορφές φυσικής κατάστασης
Αλλά δεν είναι μόνο ένα ζήτημα για τους ηλικιωμένους. Όπως και ο NCAA συνιστά ακόμη και αθλητές κολλεγίων που διαγνώστηκαν θετικοί στο COVID-19 να βεβαιωθούν ότι έχουν ελέγξει την υγεία της καρδιάς τους και να βεβαιωθούν ότι είναι ιατρικά καθαροί πριν επιστρέψουν στα αθλήματα τους.
Αναφέρεται ότι ένας καλός κανόνας που πρέπει να εφαρμοστεί όταν επιστρέφουν στις προπονήσεις μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα είναι να εκτελούν εβδομαδιαίο πρόγραμμα με αξιολόγηση κάθε φορά και επαναπρογραμματισμό για την επόμενη , εκτελώντας μικρό ποσοστό από το σημείο που θα βρίσκονταν κανονικά, μέχρι 4 εβδομάδες και βαθμιαία θα επανέλθουν μέχρι το 100 τοις εκατό της ικανότητας άσκησής.
Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί η άποψη τoυ Κ. Karna Sarin, ιατρός που ανήκει στην κλινική αποκατάστασης μονάδας εντατικής θεραπείας (ICU) του Cleveland Clinic, συνεργάστηκε με άτομα που έχουν βιώσει μερικά από τα πιο σοβαρά συμπτώματα COVID-19. Αντηχεί τον Dr. Dennis A. Cardone (sports medicine specialist at NYU Langone Sports Health) και Dr. Jordan D. Metzl λέγοντας ότι ο ιός έχει επηρεάσει την υγεία των ανθρώπων με πολλούς τρόπους.
Ο Sarin λέει πριν αγκαλιάσετε κάθε είδους δραστηριότητα, συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Θα σας βοηθήσουν να σχεδιάσετε ένα προσαρμοσμένο σχέδιο για να είστε δραστήριοι ενώ ταυτόχρονα προστατεύετε την υγεία σας.
«Θα συνιστούσα να λάβετε τη συμβουλή του πάροχου πρωτοβάθμιας περίθαλψης και της ομάδας ειδικών που βοήθησαν να συνεργαστούν μαζί σας κατά τη διάρκεια του [COVID-19] πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε πρόγραμμα άσκησης», είπε ο Sarin, ο οποίος επίσης δεν ήταν μέρος της σύνταξης των οδηγιών του HSS. “Μόλις είστε έτοιμοι να επιστρέψετε , ίσως είναι καλύτερο να ξεκινήσετε με αργό τρόπο και τελικά να αυξήσετε την ένταση και τη διάρκεια της άσκησης και της δραστηριότητας που κάνετε”, είπε. « Ακούστε το σώμα σας και σταματήστε αμέσως και αναζητήστε ιατρική περίθαλψη εάν επιδεινωθεί η κατάστασή σας», πρόσθεσε.
Εν κατακλείδι, η γενική σύσταση είναι να γίνεται σταδιακά η επιστροφή στη σωματική δραστηριότητα και στη ρουτίνα σας . Όπως πάντα, προτείνετε να συμβουλευτείτε τους γιατρούς σας και τους ειδικούς με τους οποίους μπορεί να έχετε συνεργαστεί κατά τη διάρκεια της φροντίδας και της θεραπείας COVID-19 για να την δημιουργία του καλύτερου προσαρμοσμένου πλάνου για την επιστροφή σας στην άσκηση.
Ακολούθησε το fmh.gr στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram
Σωτήρης Χρονόπουλος, Καθηγητής Ειδικής Φυσικής Αγωγής, Αθήνα
Βιβλιογραφία
- Jordan D. Metzl MD κ.α Considerations for Return to Exercise Following Mild-to-Moderate COVID-19 in the Recreational Athlete
- Brian Mastroianni, Returning to Exercise After Recovering from COVID-19: What to Know, (5/9/20) https://www.healthline.com/health-news/returning-to-exercise-after-recovering-from-covid-19-what-to-know