Αρχική Blog Έρευνες Είναι η καρδιά μας τόσο γερή όσο πιστεύουμε;
Είναι η καρδιά μας τόσο γερή όσο πιστεύουμε;

Είναι η καρδιά μας τόσο γερή όσο πιστεύουμε;

Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν πως έχουν μία γενική ιδέα για το πόσο υγιείς είναι και τα κριτήριά τους είναι η διατροφή τους, η φυσική τους κατάσταση και το πόσο συχνά αρρωσταίνουν. Σύμφωνα με νέα μελέτη όμως του Johns Hopkins που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open οι ερευνητές βρήκαν πως το πόσο υγιείς αισθάνονται ότι είναι οι άνθρωποι δεν αποτελεί έναν αξιόπιστο παράγοντα για τον κίνδυνο των καρδιαγγειακής νόσου.

Στα πλαίσια μελέτη συγκεντρώθηκαν ιατρικές πληροφορίες για περισσότερους από 6.800 ανθρώπους στις ΗΠΑ οι ερευνητές βρήκαν ότι το 10% από τους ανθρώπους που αξιολόγησαν τους εαυτούς τους με άριστη υγεία είχαν μετρήσιμα στοιχεία ασυμπτωματικής καρδιαγγειακής νόσου, θέτοντάς τους σε μεγαλύτερο κίνδυνο για έμφραγμα του μυοκαρδίου ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΑ : Καρδιά: 20 εκπληκτικά δεδομένα που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε

Πάντως όταν η εκτίμηση των συμμετεχόντων για την υγεία τους συνδυαζόταν με τα αποτελέσματα των σχετικών μετρήσεων όπως η εναπόθεση ασβεστίου στις αρτηρίες – ενδεικτικής της αθηρωμάτωσης – τότε αποκτούσαν μεγαλύτερη αξία ως συμπληρωματικοί δείκτες για την καλύτερη εκτίμηση του καρδιαγγειακού κινδύνου.

«Η μελέτη μας εισηγείται ένα σημαντικό μήνυμα δημόσιας υγείας: ακόμα και όταν οι άνθρωποι θεωρούν τους εαυτούς τους υγιείς ενδέχεται να έχουν κίνδυνο για σημαντικές καρδιαγγειακές παθήσεις. Αυτό σημαίνει πως όλοι οι ενήλικες θα επωφεληθούν κλείνοντας ένα ραντεβού με τον γιατρό τους ακόμη και αν πιστεύουν πως είναι απόλυτα υγιείς», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Olusola Orimoloye.

Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε στοιχεία από την αμερικανική μελέτη για την Αθηροσκλήρωση (MESA) στην οποία εγγράφηκαν συμμετέχοντες από το 2000 έως το 2002 και παρακολουθήθηκαν μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων κατά την έναρξη της μελέτης ήταν τα 62 έτη, ενώ το 53% ήταν γυναίκες.

Κατά την εγγραφή του στη μελέτη κάθε συμμετέχων κλήθηκε να αξιολογήσει την υγεία του ως άριστη, πολύ καλή, καλή ή κακή.

Οι άνδρες ανέφεραν περισσότερο ότι ήταν σε πολύ καλή ή εξαιρετική κατάσταση (52%) συγκριτικά με τις γυναίκες.

Επιπλέον κάθε συμμετέχων υποβλήθηκε σε αξονική τομογραφία στεφανιαίων αγγείων με σκοπό την ανίχνευση της συσσώρευσης αθηρωματικής πλάκας στις αρτηρίες της καρδιάς.

Όσοι είχαν μηδενικό σκορ ασβεστώσεων των αρτηριών είχαν και τον χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου καθώς δεν ανιχνευόταν συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες. Από την άλλη μεριά εκείνοι με σκορ που υπερέβαινε το 100 θεωρούνταν υψηλού κινδύνου για την εκδήλωση καρδιαγγειακής νόσου.

Οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι ενώ οι αξιολογήσεις υγείας των συμμετεχόντων καθορίζονταν από παράγοντες υγείας όπως η φυσική κατάσταση, η υγιεινή διατροφή και οι γνωστοί παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση και τα τριγλυκερίδια, δεν υπήρχε κανένας συσχετισμός μεταξύ της αυτοαξιολόγησης της υγείας τους και του σκορ ασβεστίου της στεφανιαίας αρτηρίας.

Μετά από μέσο όρο παρακολούθησης 13 ετών, υπήρξαν 1.161 θάνατοι συμμετεχόντων και 637 εμφράγματα, εγκεφαλικά επεισόδια ή θάνατοι λόγω καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Σύμφωνα με τους ερευνητές και υπολογίζοντας το σκορ ασβεστίου, την ηλικία, το φύλο και την εθνικότητα οι 1.073 συμμετέχοντες που ανέφεραν ότι ήταν σε εξαιρετική κατάσταση είχαν τουλάχιστον 45% χαμηλότερο κίνδυνο να έχουν περιστατικό καρδιαγγειακής πάθησης συγκριτικά με τους 633 ανθρώπους που ανέφεραν μέτρια ή κακή υγεία.

Οι συγγραφείς δήλωσαν επίσης πως οι συμμετέχοντες με υψηλότερο σκορ ασβεστίου στις αρτηρίες είχαν αυξημένο κίνδυνο, ανεξάρτητα με το πώς αυτοαξιολογούσαν την υγεία τους. Ανάμεσα σε εκείνους που ανέφεραν ότι είχαν εξαιρετική υγεία, οι συμμετέχοντες που είχαν σκορ περισσότερο από 0 ήταν πέντε φορές πιο πιθανό να τεθούν αντιμέτωποι με κάποιο επεισόδιο καρδιαγγειακής νόσου όπως έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο, από όσους είχαν βαθμολογία ασβεστίου στεφανιαίας αρτηρίας 0.

Μεταξύ των 543 ατόμων με μηδενική ασβέστωση στεφανιαίας αρτηρίας, όσοι ανέφεραν άριστη υγεία ήταν 80% λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν καρδιαγγειακή νόσο από εκείνους που ανέφεραν μέτρια/κακή υγεία.

Ο κίνδυνος καρδιαγγειακής πάθησης υπολογίστηκε για κάθε ασθενή με τη χρήση του Υπολογιστή Κινδύνου Αθηροσκληρωτικής Καρδιαγγειακής Νόσου, από την Αμερικανική Εταιρεία Καρδιολογίας. Ο αλγόριθμος χρησιμοποιείται συνήθως για την πρόβλεψη κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου σε κλινικά περιβάλλοντα και ενσωματώνει παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, η φυλή, η ολική χοληστερόλη, η HDL («καλή» χοληστερόλη), η αρτηριακή πίεση και το εάν το άτομο έχει διαβήτη, είναι καπνιστής ή λαμβάνει αγωγή για υψηλή αρτηριακή πίεση.

Οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι από μόνη της, η αυτοαναφερόμενη υγεία δεν επηρέασε την πρόβλεψη του αλγόριθμου. Ωστόσο, όταν οι ερευνητές αξιολόγησαν την ακρίβεια της πρόβλεψης του συνδυασμού των αποτελεσμάτων της αξονικής τομογραφίας  και της αυτοαξιολόγησης της υγείας από τη μία πλευρά  με τον αλγόριθμο υπολογισμού καρδιαγγειακού, βρήκαν ότι η πρόβλεψη κινδύνου ήταν παρόμοια.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΑ : Oι επιδράσεις της άσκησης στην καρδιά και η σύγκριση του γυμνασμένου με το αγύμναστο άτομο

 

Πηγή : ygeiamou

Σωκράτους 147, Καλλιθέα, Αθήνα
Ακολουθήστε μας και στα Social Media