Εγώ που είμαι μια χαρά χρειάζεται να παιδεύομαι στο γυμναστήριο; – Fitness Motivation Hellas
Ας ξεκινήσουμε σήμερα με ένα ερώτημα: Ένας άνθρωπος με καλή υγεία έχει και καλή φυσική κατάσταση (fitness) οπωσδήποτε; Η απάντηση είναι όχι, καθώς είναι πολλές περιπτώσεις ανθρώπων με φυσιολογικές μετρήσεις (wellness) σε αντικειμενικούς δείκτες υγείας όπως η αρτηριακή πίεση , το σωματικό λίπος, η οστική πυκνότητα κ.α. οι οποίοι όμως θα βρεθούν να έχουν μέτριες ή και κακές επιδόσεις σε ένα τεστ φυσικής κατάστασης. Ας αντιστρέψουμε τώρα το ερώτημα. Η καλή φυσική κατάσταση (fitness) εγγυάται και την υγεία (wellness) οπωσδήποτε; Η απάντηση σε γενικές γραμμές -και με ελάχιστες εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα- είναι ναι. Εδώ δε γίνεται φυσικά να μην κάνουμε μια αναφορά ότι το παραπάνω είναι πιθανόν να μην ισχύει σε περιπτώσεις εξειδικευμένων αθλητών οι οποίοι για να πετύχουν τις εξωπραγματικές τους επιδόσεις τους έχουν θυσιάσει κομμάτια της υγείας τους.
Και ενώ από τη παραπάνω παράγραφο έχουμε μια πρώτη εικόνα για την συσχέτιση wellness και fitness πάμε να το ψάξουμε λιγάκι παραπάνω. Ας υποθέσουμε ότι μετράμε την σωματική σύσταση τριών ανθρώπων. Ο πρώτος βρίσκεται με ποσοστό σωματικού λίπους 40% στα όρια δηλαδή της νοσηρής παχυσαρκίας (illness), ο δεύτερος με ποσοστό 15% η οποία είναι κοινά αποδεκτό ότι είναι μια καλή μέτρηση (wellness) για τον μέσο πληθυσμό και ο τρίτος -ελίτ αθλητής- με 7% (fitness). Παρόμοια εικόνα μπορούμε να έχουμε για κάθε δείκτη υγείας όπως για παράδειγμα για την οστική πυκνότητα βάζοντας τώρα στην θέση του fitness ένα αθλητή της ενόργανης ο οποίος θα έχει την διπλάσια ή και την τριπλάσια οστική πυκνότητα από τον μέσο υγιή άνθρωπο (wellness), ο οποίος αντίστοιχα θα είναι σε καλύτερη κατάσταση από άνθρωπο με οστεοπενία (illness). Φυσικά όμως υπάρχουν και οι ενδιάμεσες στάσεις συνεπώς δεν μιλάμε απλά για τρεις διαφορετικές καταστάσεις (illness-wellness-fitness) αλλά για μια καμπύλη στην οποία βρίσκονται και συνδέονται:
Μια πρώτη παρατήρηση τώρα είναι ότι ο καθένας μας έχει μια θέση που του αναλογεί στην παραπάνω καμπύλη. Αυτή η θέση μάλιστα μπορεί να προσδιοριστεί με αντικειμενικό τρόπο για τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά μετρώντας τους δείκτες υγείας του. Είναι επίσης προφανές ότι με σωστή και ολοκληρωμένη άσκηση σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή χωρίς υπερβολές η θέση μας στην καμπύλη αυτή όλο και θα βελτιώνεται. Όσο πιο κοντά είμαστε στην κατάσταση fitness τόσο καλύτερο θα είναι για την ποιότητα της ζωής μας σε βάθος χρόνου. Γιατί είναι σίγουρο ότι τα χρόνια θα φθείρουν τον οργανισμό μας και θα επιβαρύνουν τους δείκτες υγείας μας. Επίσης σίγουρο είναι ότι στη ζωή μας δεν θα έχουμε μόνο λιακάδες και χαρές. Θα έρθει η μέρα που μπορεί να έχουμε ένα ατύχημα, που θα χάσουμε ένα αγαπημένο πρόσωπο, που θα δυσκολευτούμε στην προσωπική μας ζωή ή ότι άλλο εσείς από εμπειρία έχετε στο νου σας βάλτε το εδώ. Όσο πιο ψηλά λοιπόν μας βρει η αναποδιά σε αυτή την καμπύλη τόσο πιο δυνατοί θα είμαστε να την αντιμετωπίσουμε αλλά και πιο μεγάλα περιθώρια “πισωγυρίσματος” θα έχουμε πριν χρειαστούμε γιατρούς και φαρμακευτικές αγωγές απλά για να είμαστε σε μια φυσιολογική κατάσταση. Θα κλείσουμε σήμερα με την προτροπή-υπόσχεση: Τρέξτε, σκαρφαλώστε, σηκώστε βάρη, φάτε ποιοτικά και το μέλλον σας θα είναι καλύτερο!
Eleftherakis Vasilis
CrossFit Kallithea Co Owner/Founder, Head Coach
References :CrossFit Level 1 Training Guide