Έχεις ημικρανίες; Ποια τρόφιμα και ποτά να αποφεύγεις
Για τους περισσότερους, ο πονοκέφαλος εμφανίζεται περιστασιακά και αντιμετωπίζεται σχετικά γρήγορα με κάποιο παυσίπονο ή λίγη ξεκούραση.
Η ημικρανία, όμως, είναι κάτι πολύ περισσότερο από έναν πονοκέφαλο. Ο πόνος είναι πολύ έντονος και συνήθως εμφανίζεται στο ένα ημισφαίριο του εγκεφάλου και συνοδεύεται από ναυτία ή ευαισθησία στο φως. Πρόκειται για τη συχνότερη νευρολογική νόσο που ταλαιπωρεί ένα 10-15% του ενήλικου πληθυσμού και επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα ζωής, ενώ σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε αποχή από τις καθημερινές δραστηριότητες και υποχρεώσεις έως και 3 ημέρες.
Παρ όλες τις έρευνες που έχουν γίνει, δεν υπάρχει μια ακριβής αιτία που οδηγεί σε ημικρανίες. Το στρες, οι ορμονικές διαταραχές, οι αλλαγές στον ύπνο, η έντονη κούραση, η αλλαγή καιρού, το κάπνισμα, ορισμένες τροφές και ποτά καθώς και η αφυδάτωση είναι ορισμένοι από τους λόγους που προκαλούν ημικρανίες.
Η κρίση ημικρανίας επιδεινώνεται από την έλλειψη τακτικών γευμάτων, καθώς και από οποιαδήποτε απότομη ή εξαντλητική δίαιτα. Αυτό συμβαίνει, γιατί η πείνα μπορεί να προκαλέσει υπογλυκαιμία (χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα), η οποία οδηγεί ουσιαστικά στην έναρξη πονοκεφάλων.
Για να μπορέσετε να προσδιορίσετε τι είναι αυτό που σας ενοχλεί περισσότερο μπορείτε να καταγράψετε τα συμπτώματα της ημικρανίας σας σε ένα ημερολόγιο. Σημειώστε τι κάνατε πριν και όταν εμφανίστηκε ο πονοκέφαλος σας. Τι φάγατε; Πόσο κοιμηθήκατε το προηγούμενο βράδυ; Συνέβη κάτι σημαντικό ή κάτι που σας άγχωσε εκείνη την ημέρα;
Ποιες είναι οι τροφές που μπορεί να προκαλέσουν ημικρανίες;
Τυριά μακράς ωρίμανσης
Η παρμεζάνα, το ελβετικό τυρί, το τσένταρ και το Brie, ανήκουν στα τυριά μακράς ωρίμανσης, τα οποία είναι πλούσια σε τυραμίνη, μια ουσία που συνδέεται με την πρόκληση ημικρανίας. Άλλες τροφές πλούσιες σε τυραμίνη είναι τα αλμυρα σνακ, τα τουρσιά και οι ελιές.
Αλκοόλ και κόκκινο κρασί
Αν και οποιοσδήποτε τύπος αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει ημικρανία, το κόκκινο κρασί και τα σκουρόχρωμα λικέρ είναι οι πιο συχνοί ένοχοι λόγω των υψηλών επιπέδων τυραμίνης. Στο κόκκινο κρασί χρησιμοποιούνται επίσης τα θειώδη ως συντηρητικά που έχουν συνδεθεί με ημικρανίες. Το αλκοόλ στα ποτά προκαλεί αύξηση της ροής του αίματος στον εγκέφαλο και μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αφυδάτωση. Και οι δυο παραπάνω λόγοι προκαλούν πονοκέφαλο.
Καφές
Σε μικρές δόσεις μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό του πόνου, γι’ αυτό και περιέχεται σε πολλά μη συνταγογραφούμενα φάρμακα. Αν όμως πίνετε πολύ καφέ και τον σταματήσετε απότομα, μπορεί να έχετε συχνά πονοκέφαλο. Το καλύτερο είναι να καταναλώνετε σταθερές ποσότητες καφέ.
Σοκολάτα
Η σοκολάτα είναι άλλη μια τροφή που περιέχει τυραμίνη. Είτε πρόκειται για το ποσό που καταναλώνεται από συνήθεια είτε για το γεγονός ότι πολλές γυναίκες την καταναλώνουν κατά τη διάρκεια του στρες και των ορμονικών αλλαγών, δεν παύει να αποτελεί μια κοινή αιτία ημικρανίας.
Πρόσθετα σε τροφές και τεχνητά γλυκαντικά προκαλούν ημικρανίες
Ουσίες που προστίθενται σε τροφές για να τους δώσουν χρώμα και γεύση και να παρατείνουν τη διάρκειά τους, ενοχοποιούνται για ημικρανίες. Μία τέτοια ουσία είναι το γλουταμινικό μονονάτριο (MSG) που απαντάται συχνότερα στην κινέζικη κουζίνα, σε κατεψυγμένες τροφές και κονσερβοποιημενες σούπες. Το ίδιο ισχύει και για τα νιτρικά και νιτρώδη άλατα, τα οποία υπάρχουν στα αλλαντικά και στα επεξεργασμένα κρέατα και προκαλούν τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων γεγονός που με τη σειρά τους προκαλεί ημικρανία. Ύποπτη θεωρείται και η ασπαρτάμη, ένα συνηθισμένο τεχνητό γλυκαντικό, που βρίσκεται σε ποτά διαίτης και γλυκά χαμηλών θερμίδων και πωλείται ως υποκατάστατο ζάχαρης.
Οι τροφές που μπορεί να προκαλέσουν ημικρανίες σε ένα άτομο, δεν σημαίνει ότι θα προκαλέσουν και σε κάποιο άλλο.
Πρόσφατες μελέτες και έρευνες δείχνουν ότι οι τροποποιήσεις στη διατροφή σας θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση της πιθανότητας ακόμη και ημικρανίας.
Τα μικρά και συχνά γεύματα, η καλή ενυδάτωση του οργανισμού, η τακτική άσκηση, ο καλός ύπνος, η διαχείριση του άγχους και η διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες και άπαχες πρωτεΐνες, επιβραδύνουν την πέψη και διατηρούν σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Ακολούθησε το fmh.gr στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram
Νάντια Σκληβάγκου , Διαιτολόγος – Διατροφολόγος , Νέο Ψυχικό