Αρχική Blog Φυσικοθεραπεία Διαθερμία στη φυσικοθεραπεία: Τι είναι και ποιες αντενδείξεις έχει
Διαθερμία στη φυσικοθεραπεία: Τι είναι και ποιες αντενδείξεις έχει

Διαθερμία στη φυσικοθεραπεία: Τι είναι και ποιες αντενδείξεις έχει

Μάθε τι ακριβώς είναι η διαθερμία και πώς χρησιμοποιείται στη φυσικοθεραπεία αλλά και ποιες είναι οι αντενδείξεις της.

Η διαθερμία αποτελεί μια μη επεμβατική μέθοδος φυσικοθεραπείας, που χρησιμοποιείται για την παραγωγή εν τω βάθει θερμότητας στους μαλακούς ιστούς ενός ασθενή μετά από ενα μυοσκελετικό τραυματισμό. Η διαθερμία είναι ηλεκτρική επαγωγή θερμότητα ή η χρήση ηλεκτρομαγνητικών ρευμάτων υψηλής συχνότητας.

Γράφει ο Γιώργος Σιδηρόπουλος, Φυσικοθεραπευτής, Κατερίνη

Ένα πλάνο αποκατάστασης που περιλαμβάνει και διαθερμία επιτρέπει καλύτερη επούλωση εστιάζοντας την παραγωγή θερμότητας στην περιοχή φτάνοντας έως τους εν τω βάθει ιστούς. Μπορεί επίσης να συμβάλλει σε ένα αποτελεσματικό σχέδιο θεραπείας για τη μείωση της φλεγμονής, τον πόνο και άλλα συμπτώματα στους μύες και τα οστά.

Τέλος, άλλο ένα όφελος της διαθερμίας είναι να αυξήσει τη ροή του αίματος στην περιοχή και να μειώσει την κατακράτηση υγρών.

Πρέπει να εκτελείται μόνο από επαγγελματία υγείας και η ένταση του σχεδίου θεραπείας μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του τραυματισμού του ατόμου, την περίοδο ανάρρωσης και το γενικό και ειδικό ιατρικό ιστορικό.

Τεχνικές διαθερμίας

  1. Υπερηχογράφημα (υπερηχητική διαθερμία)
  2. Ραδιοσυχνότητες μικρού κύματος στην περιοχή 1-100 MHz (διαθερμία μικρού μήκους)
  3. Μικροκύματα τυπικά στις ζώνες 915 MHz ή 2,45 GHz (διαθερμία μικροκυμάτων) ικανότητα διείσδυσής τους.

Εφαρμόζει φυσικές επιδράσεις και προκαλεί ένα φάσμα φυσιολογικών αποκρίσεων.

Μάθε τι κάνει η θεραπεία με διαθερμία στη φυσικοθεραπεία και τα οφέλη της αλλά και ποιες είναι οι πιο σημαντικές αντενδείξεις της.

Ποτε ενδείκνυται η χρήση

Συνήθως οι διαθερμίες συνιστώνται μετά από τραυματισμούς που σχετίζονται με τον σκελετικό ιστό, τα μαλακά μόρια, επιφανειακούς και εν τω βάθει μύες.

Η αρθρογραφία αν και δεν επιβεβαιώνει την αποτελεσματικότητα της χρήσης της διαθερμίας στην πλειοψηφία των παρεμβάσεων που έχουν στηριχθεί, περιγράφει ότι αυξάνει τον ρυθμό ανάπτυξης των κυττάρων, επιταχύνει τις φλεγμονώδεις διεργασίες και βοηθά στην ταχύτερη αναδόμηση του ιστού.

Δευτερεύουσα επίδραση είναι η βελτίωση της ευλυγισίας, του εύρους κίνησης των αρθρώσεων και της μυϊκής δύναμης και αντοχή (πάντα σε συνδυασμό με ενεργητική συμμετοχή του ασθενή, π.χ. θεραπευτική ειδική άσκηση).

Παθήσεις που προτείνεται να χρησιμοποιηθεί θεραπεία μέσω διαθερμίας

  • Αρθρίτιδα
  • Χρόνιοι πόνοι στην σπονδυλική στήλη (χρόνιος αυχενικός πόνος, χρόνιος οσφυϊκός πόνος)
  • Τενοντίτιδες
  • Θλάσεις

Η διαθερμία αποτελεί μια μη επεμβατική μέθοδος φυσικοθεραπείας

Αντενδείξεις 

Η εφαρμογή της διαθερμίας αντενδείκνυται σε ασθενείς με καρκίνο, ασθενείς με μεταλλικά αντικείμενα ή μεταλλικά εμφυτεύματα, σε ασθενείς με ανοιχτά τραύματα, σε εγκύους, άτομα με βηματοδότη και άτομα με επιληπτικά επεισόδια.

Αυτές οι μορφές θεραπείας έχουν χρησιμοποιηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα για τη θεραπεία του πόνου, την αποκατάσταση, την υποστήριξη της θεραπευτικής διαδικασίας καθώς και για την πρόληψη.

Οι κύριοι στόχοι ενός προγράμματος είναι η μείωση του πόνου και του οιδήματος, η αύξηση της δύναμης και της αντοχής και η αποκατάσταση της κίνησης και της λειτουργίας.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Αθλητικός φυσικοθεραπευτής: Ο σημαντικός ρόλος του στους τραυματισμούς στα σπορ

Ακολούθησε την fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook, στο Υoutube, στο TikTok και στο Instagram

φυσικοθεραπευτης κατερινη

Γιώργος Σιδηρόπουλος, Φυσικοθεραπευτής, Κατερίνη

Ακολούθησε τον Γιώργο στο Facebook και στο Instagram

Αρθρογραφία:

  1. Cetin, N., Aytar, A., Atalay, A., & Akman, M. N. (2008). Comparing hot pack, short-wave diathermy, ultrasound, and TENS on isokinetic strength, pain, and functional status of women with osteoarthritic knees: a single-blind, randomized, controlled trial. American journal of physical medicine & rehabilitation87(6), 443–451. https://doi.org/10.1097/PHM.0b013e318174e467
  2. Giombini, A., Giovannini, V., Di Cesare, A., Pacetti, P., Ichinoseki-Sekine, N., Shiraishi, M., Naito, H., & Maffulli, N. (2007). Hyperthermia induced by microwave diathermy in the management of muscle and tendon injuries. British medical bulletin83, 379–396. https://doi.org/10.1093/bmb/ldm020
Σωκράτους 147, Καλλιθέα, Αθήνα
Ακολουθήστε μας και στα Social Media

Χρήσιμα Link