Δίαιτα και διατροφή ανάλογα την ομάδα αίματος: Έχει βάση;
Η δίαιτα ή η διατροφή ανάλογα με την ομάδα αίματος εδώ και μερικά χρόνια έχει γίνει διάσημη. Βέβαια, το 2019 αποτέλεσε τη #1 δίαιτα προς αποφυγή σύμφωνα με τον British Dietetic Association (BDA – https://www.bda.uk.com/resource/bda-releases-top-5-celeb-diets-to-avoid-in-2019.html).
Ομάδα αίματος και διατροφή
Σύμφωνα με τη θεωρία πίσω από δίαιτα αυτή ανάλογα με την ομάδα αίματος οι τροφές μεταβολίζονται διαφορετικά, και η προσκόλληση στη διατροφή που συστήνεται μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων νόσων.
Φυσικά με τη δίαιτα αυτή συστήνονται και διάφορα συμπληρώματα διατροφής και φυτικά γιατροσόφια, καθώς και άσκηση, ανάλογα με την ομάδα αίματος.
H διατροφή αυτή βάση της ομάδας αίματος δεν υποστηρίζεται επιστημονικά, όπως είχε δείξει συστηματική ανασκόπηση της βιβλιογραφίας το 2013 (doi: 10.3945/ajcn.113.058693), ενώ οι συγγραφείς της ανασκόπησης ανέφεραν ότι για να υποστηριχτούν οι ισχυρισμοί θα πρέπει να γίνουν αντίστοιχες μελέτες που θα αναλύσουν την επίδραση των διαφορετικών διαιτών σε δείκτες υγείας.
Μια τέτοια μελέτη έγινε μετέπειτα, το 2014 (doi: 10.1371/journal.pone.0084749), με δεδομένα για τη διατροφή 1.455 συμμετεχόντων. Ενώ η προσκόλληση στις οδηγίες των διαιτών σχετίστηκε με καλές τιμές σε καρδιομεταβολικούς δείκτες, η σχέση αυτή δεν είχε να κάνει με την ομάδα αίματος.
Δηλαδή, μπορεί να ακολουθήσει κάποιος μια από τις δίαιτες και τις διατροφές που συστήνονται σύμφωνα με την ομάδα αίματος του και να δει βελτίωση στις τιμές των τριγλυκεριδίων ή της αρτηριακής πίεσης, αλλά αυτή η βελτίωση δεν επέρχεται επειδή τρώει σύμφωνα με την ομάδα αίματος, αλλά επειδή κάνει καλύτερες επιλογές απ’ ότι πριν!
“Η φίλη μου έχασε πόσα κιλά με τη δίαιτα αυτή, όμως!”
Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για απώλεια βάρους πέρα από το αρνητικό ισοζύγιο ενέργειας! Τα άτομα βλέπουν διαφορά στη ζυγαριά με τη δίαιτα αυτή, καθώς περιορίζονται οι επιλογές τους, άρα και οι θερμίδες που προσλαμβάνουν!
Μάλιστα, σύμφωνα με τη διαιτολόγο Sian Porter για τον BDA, τη δίαιτα αυτή είναι δύσκολο να την ακολουθήσει κανείς, ακριβή και οδηγεί το άτομο σε κοινωνική απομόνωση, ενώ η αποφυγή ολόκληρων ομάδων τροφίμων δεν είναι ποτέ καλή ιδέα, και χρειάζεται διαιτολογική υποστήριξη όταν χρειάζεται κάποιος να αφαιρέσει ομάδες τροφίμων από τη διατροφή του.
Ακολούθησε το fmh.gr στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram