Τι μπορεί να συμβεί αν δεν πίνω αρκετό νερό;
Δεν μπορώ να πιω πολύ νερό, το ξεχνάω συνέχεια. Μπορεί να πάθω κάτι; Αλήθεια πόσο νερό πρέπει να πίνω κάθε μέρα; Μια από τις πιο συχνές ερωτήσεις που ακούω καθημερινά.
Μήπως ανήκεις και εσύ σε αυτή την κατηγορία ανθρώπων και δυσκολεύεσαι να πιεις νερό; Τότε βρίσκεσαι στο κατάλληλο άρθρο!
Συνέχισε την ανάγνωση και μάθε τι μπορεί να συμβεί στο σώμα σου αν δεν πίνεις πολύ νερό αλλά και μερικές συμβουλές για το πως μπορείς να αυξήσεις την κατανάλωση του.
Γράφει η Κατερίνα Νταλέ, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Κύμη Ευβοίας
Ας ξεκινήσουμε όμως από τα βασικά..
Το νερό είναι το κύριο χημικό συστατικό του σώματός μας και αποτελεί περίπου το 50%-70% του σωματικού σου βάρους. Το σώμα σου εξαρτάται από το νερό για να επιβιώσει. Κάθε κύτταρο, ιστός και όργανο στο σώμα χρειάζεται νερό για να λειτουργήσει σωστά.
Κάθε μέρα χάνουμε νερό μέσω της αναπνοής, της εφίδρωσης, των ούρων και των κινήσεων του εντέρου. Για να λειτουργεί σωστά το σώμα σου, πρέπει να αναπληρώνεις την παροχή νερού καταναλώνοντας ποτά και τροφές που περιέχουν νερό.
Πόσα υγρά χρειάζομαι;
Πιθανότατα να έχεις ακούσει τη συμβουλή να πίνεις οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα. Ωστόσο αυτός ο γενικός κανόνας δεν είναι για όλους. Για μερικούς ανθρώπους μπορεί οκτώ ποτήρια την ημέρα να είναι αρκετά ενώ άλλοι μπορεί να χρειάζονται πολύ περισσότερο. Οι μελέτες έχουν παράγει ποικίλες συστάσεις κατά τη διάρκεια των ετών.
Αλλά οι ατομικές σου ανάγκες σε νερό εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της υγείας σου, του πόσο δραστήριος είσαι, του φύλου, της ηλικίας σου αλλά και τον τόπο που ζεις.
Σύμφωνα με τις συστάσεις ωστόσο αναφέρεται η κατανάλωση
- 3,7 λίτρα υγρών την ημέρα για τους άνδρες και
- 2,7 λίτρα υγρών την ημέρα για τις γυναίκες
Αυτές οι συστάσεις καλύπτουν συνολικά τα υγρά που χρειάζεσαι τόσο από νερό όσο και άλλα ποτά και τρόφιμα. Να θυμάσαι περίπου το 20% της ημερήσιας πρόσληψης υγρών προέρχεται συνήθως από τα τρόφιμα ενώ το υπόλοιπο από τα ποτά.
Τι συμβαίνει όμως αν πίνω λιγότερο νερό;
Πρόσληψη βάρους
Το να πίνεις άφθονο νερό μπορεί να σε βοηθήσει να χάσεις βάρος. Αυτό συμβαίνει επειδή το νερό μπορεί να αυξήσει τον κορεσμό και να ενισχύσει τον μεταβολικό σου ρυθμό.
Μειώνει την φυσική σου απόδοση
Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό κατά τη διάρκεια έντονης άσκησης ή υψηλής ζέστης. Η απώλεια μόλις 2% της περιεκτικότητας σε νερό του σώματός σου μπορεί να έχει αξιοσημείωτο αποτέλεσμα.
Αν δεν πίνεις πολύ νερό, μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένο έλεγχο της θερμοκρασίας του σώματος σου και αυξημένη κόπωση. Μπορεί επίσης να κάνει την άσκηση πολύ πιο δύσκολη, τόσο σωματικά όσο και πνευματικά.
Επηρεάζει σημαντικά τα επίπεδα ενέργειας και τη λειτουργία του εγκεφάλου
Ο εγκέφαλός σου επηρεάζεται έντονα από την κατάσταση ενυδάτωσης. Μελέτες δείχνουν ότι ακόμη και η ήπια αφυδάτωση, όπως η απώλεια 1-3% του σωματικού βάρους, μπορεί να βλάψει πολλές πτυχές της εγκεφαλικής λειτουργίας όπως η μνήμη, η διάθεση αλλά και την απόδοση του εγκεφάλου.
Αλλά μπορεί επίσης και να προκαλέσει πονοκεφάλους και ημικρανία σε ορισμένα άτομα.
Μπορεί να αποτελεί παράγοντα κινδύνου για δυσκοιλιότητα
Η δυσκοιλιότητα είναι ένα κοινό πρόβλημα που χαρακτηρίζεται από μικρή συχνότητα κινήσεων του εντέρου και δυσκολία στην κένωση.
Η κατανάλωση άφθονου νερού μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και την ανακούφιση των συμπτωμάτων της, ειδικά σε άτομα που γενικά δεν πίνουν αρκετό νερό.
Ήπια – Σοβαρή Αφυδάτωση
Η έλλειψη νερού φυσικά μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση – μια κατάσταση που εμφανίζεται όταν δεν προσλαμβάνεις αρκετό νερό στο σώμα σου για την εκτέλεση των απαραιτήτων λειτουργιών.
Η αφυδάτωση μπορεί να είναι ήπια ή σοβαρή. Η ήπια αφυδάτωση συνήθως μπορεί να αντιμετωπιστεί στο σπίτι ενώ η σοβαρή αφυδάτωση πρέπει να αντιμετωπίζεται σε νοσοκομείο ή σε περιβάλλον επείγουσας φροντίδας.
Τα συμπτώματα της ήπιας έως μέτριας αφυδάτωσης περιλαμβάνουν: Κούραση, ξηροστομία, αυξημένη δίψα, μειωμένη ούρηση, λιγότερη παραγωγή δακρύων, ξηροδερμία, δυσκοιλιότητα, ζάλη και πονοκέφαλο.
Ενώ εκτός από τα συμπτώματα της ήπιας αφυδάτωσης, η σοβαρή αφυδάτωση είναι πιθανό να προκαλέσει: υπερβολική δίψα, μειωμένη παραγωγή ιδρώτα, χαμηλή πίεση αίματος, γρήγορος καρδιακός ρυθμός, γρήγορη αναπνοή, κουρασμένα μάτια, ζαρωμένο δέρμα και σκούρα ούρα.
Η σοβαρή αφυδάτωση είναι επείγουσα ιατρική κατάσταση. Επικοινώνησε άμεσα για ιατρική βοήθεια εάν εμφανίζεις οποιοδήποτε από αυτά τα σημεία και συμπτώματα.
Τέλος 4 μικρές συμβουλές για μην ξεχνάς το νερό σου
- Κράτησε συνεχώς ένα μπουκάλι με νερό κοντά σου ώστε να το βλέπεις
- Συνδύασε το νερό με τα γεύματα σου
- Δώσε γεύση στο νερό σου, μερικές φέτες λεμόνι, φρούτων ή μυρωδικών είναι ότι χρειάζεσαι
- Χρησιμοποίησε εφαρμογές υπενθύμισης στο κινητό σου
Συμπερασματικά
Το νερό είναι απαραίτητο για πολλές λειτουργίες του οργανισμού σου, μην το αμελείς! Ακολούθησε τις παραπάνω συμβουλές και μην ξεχνάς να προσθέσεις ποικιλία φρούτων και λαχανικών στην καθημερινή σου διατροφή, καθώς αποτελούν επίσης τρόφιμα πλούσια σε υγρά που θα σε βοηθήσουν να αναπληρώσεις τα υγρά που χάνεις.
Ακολούθησε το fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram
Κατερίνα Νταλέ, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Κύμη Ευβοίας
Ακολούθησε την Κατερίνα στο Facebook και στο Instagram
Βιβλιογραφία
Mayo Clinic. 2022. How much water do you need to stay healthy?. [online] Available at: <https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/water/art-20044256>
Mayo Clinic. 2022. Dehydration – Symptoms and causes. [online] Available at: <https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/dehydration/symptoms-causes/syc-20354086
Barry M Popkin, Kristen E D’Anci, Irwin H Rosenberg, Water, hydration, and health, Nutrition Reviews, Volume 68, Issue 8, 1 August 2010, Pages 439–458, https://doi.org/10.1111/j.1753-4887.2010.00304.
Vij VA, Joshi AS. Effect of ‘water induced thermogenesis’ on body weight, body mass index and body composition of overweight subjects. J Clin Diagn Res. 2013 Sep;7(9):1894-6. doi: 10.7860/JCDR/2013/5862.3344. Epub 2013 Sep 10. PMID: 24179891; PMCID: PMC3809630
Bothe G, Coh A, Auinger A. Efficacy and safety of a natural mineral water rich in magnesium and sulphate for bowel function: a double-blind, randomized, placebo-controlled study. Eur J Nutr. 2017 Mar;56(2):491-499. doi: 10.1007/s00394-015-1094-8. Epub 2015 Nov 18. PMID: 26582579; PMCID: PMC5334415.