Αρχική Blog Διατροφή Φρέσκα και αποξηραμένα δαμάσκηνα: Τα οφέλη τους στην υγεία μας
Φρέσκα και αποξηραμένα δαμάσκηνα: Τα οφέλη τους στην υγεία μας

Φρέσκα και αποξηραμένα δαμάσκηνα: Τα οφέλη τους στην υγεία μας

Μάθε όλα τα οφέλη και τις ιδιότητες από τα φρέσκα και τα αποξηραμένα δαμάσκηνα. Πόσες θερμίδες έχουν και πως βοηθούν στην δυσκοιλιότητα.

Το δαμάσκηνο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο με ποικίλα οφέλη για την υγεία. Είναι ένα φρούτο που ανήκει στο γένος Prunus, μαζί με τα ροδάκινα και τα κορόμηλα. Έχει σχήμα ωοειδές ή ελλειψοειδές και χρώμα βαθύ μπλε ή μοβ όταν ωριμάσει.

To συναντάμε σε δυο μορφές, το φρέσκο δαμάσκηνο και το αποξηραμένο, ιδιαίτερα τα αποξηραμένα δαμάσκηνα είναι ευρέως γνωστά.

Γράφει η Πηνελόπη Λαγουρού, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος (Τήνος)

Πόσες θερμίδες έχουν τα φρέσκα και τα αποξηραμένα δαμάσκηνα;

Ανα 100 γραμμάρια τα φρέσκα δαμάσκηνα έχουν 36 θερμίδες και τα αποξηραμένα δαμάσκηνα 141 θερμίδες.

Ανα 100 γραμμάρια τα φρέσκα δαμάσκηνα έχουν 36 θερμίδες και τα αποξηραμένα δαμάσκηνα 141 θερμίδες.

Διατροφική αξία

Έχουν όμως διαφορές ως προς τις διατροφική τους αξία και τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν.

Ας δούμε αναλυτικά τα διατροφικά στοιχεία και τις διαφορές μεταξύ του φρέσκου και του αποξηραμένου φρούτο, το οποίο ανά γραμμάριο είναι πιο βαρύ, εξαιτίας της ξήρανσης.

Θρεπτικά συστατικά (100γρ.) Δαμάσκηνα φρέσκα Δαμάσκηνα αποξηραμένα
Θερμίδες (kcals) 36 141
Υδατάνθρακες(γρ.) 8,8 15,5
Φυτικές ίνες(γρ) 2,3 2,3
Κάλιο(mg) 240 760
Βιταμίνη C(mg) 4
Μαγνήσιο(mg) 8 24
Ασβέστιο (mg) 13 34

 

Οι ιδιότητες των δαμάσκηνων και τα οφέλη τους στην υγεία

Περιέχουν μεγάλη ποσότητα αντιοξειδωτικών

Τα δαμάσκηνα είναι φρούτα με πολλά πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες, που οι ουσίες αυτές με την σειρά τους βοηθούν στην μείωση της φλεγμονής και στην προστασία των κυττάρων του σώματος από τις βλάβες των ελεύθερων ριζών.

Συγκεκριμένα περιέχει διπλάσια ποσότητα πολυφαινολών, σε σύγκριση με άλλα φρούτα. Οι πολυφαινόλες είναι αρκετά διαδεδομένα αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων και διαβήτη. Παρέχοντας παράλληλα σαν όφελος και αντιφλεγμονώδεις δράσεις.

Βοηθούν στην υγεία των οστών

Τα δαμάσκηνα μπορεί να είναι ευεργετικά για τη βελτίωση της υγείας των οστών. Αρκετές μελέτες έχουν παρουσιάσει αποτελέσματα που δείχνουν ότι η κατανάλωση δαμάσκηνων βοηθά στην μείωση του κινδύνου για οστικές καταπονήσεις, όπως η οστεοπόρωση και η οστεοπενία.

Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο πως η κατανάλωση του φρούτου, μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή απώλειας οστικής μάζας, αλλά πιθανά συνδέεται με την υψηλή περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά. Ενώ αρκετά αποτελέσματα μελετών συνδέουν την ευεργετική επίδραση των δαμάσκηνων με τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους.

Βέβαια, αν αξιολογήσουμε τα θρεπτικά συστατικά του δαμάσκηνου, τότε θα εντοπίσουμε πλήθος βιταμινών και μετάλλων που έχουν προστατευτικά αποτελέσματα για τα οστά, όπως βιταμίνη Κ, φώσφορο, μαγνήσιο και κάλιο. Διαπίστωση που συνδέει την υγεία των οστών με τα θρεπτικά συστατικά του φρούτου.

Χρειάζεται βέβαια να γίνουν περισσότερες έρευνες, για να επικυρωθούν τα αποτελέσματα αυτά και σε ανθρώπινο πεδίο.

διατροφικη αξια, θερμιδες, ιδιοτητες , οφελη , απο τα αποξηραμενα και φρεσκα δαμασκηνα

Βοηθάει στην διαχείριση του σακχαρώδους διαβήτη

Τα δαμάσκηνα έχουν ιδιότητες που μπορεί να βοηθήσουν στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Παρόλο που είναι ένα φρούτο με υψηλά επίπεδα σακχάρων και υδατανθράκων, ιδιαίτερα η αποξηραμένη του μορφή, δεν φαίνεται να προκαλούν σημαντική αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα αφού καταναλωθούν.

Μια εξήγηση για αυτό, αποτελεί το γεγονός ότι τα δαμάσκηνα έχουν αυξημένα ποσοστά αδιπονεκτίνης. Η αύξηση των επιπέδων της αδιπονεκτίνης, συμβάλλει στην πρόληψη της αντίστασης στην ινσουλίνη και τη δυσλειτουργία των β-κυττάρων.

Επιπλέον, οι φυτικές ίνες στα δαμάσκηνα μπορεί να ευθύνονται εν μέρει για τις επιδράσεις τους στο σάκχαρο του αίματος. Οι φυτικές ίνες επιβραδύνουν τον ρυθμό με τον οποίο το σώμα σας απορροφά υδατάνθρακες μετά από ένα γεύμα, προκαλώντας σταδιακή άνοδο του σακχάρου στο αίμα.

Καλό θα ήταν όμως, να διατηρούμε έναν έλεγχο όσον αφορά στην ποσότητα της κατανάλωσης των αποξηραμένων δαμάσκηνων.

Βοηθούν στην υγεία της καρδίας

Μιας και αποτελούν μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, τα δαμάσκηνα, είναι πλούσια σε ένα είδος φυτικής ίνας, την πηκτίνη. Η πηκτίνη μπορεί να βοηθήσει στην εξισορρόπηση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο οι φυτικές ίνες που είναι ευεργετικές, αλλά οι προστατευτικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες των δαμάσκηνων φαίνεται να βοηθούν επίσης στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, όπως και η συμβολή βιταμινών και μετάλλων, ιδιαίτερα τα υψηλά επίπεδα καλίου.

Δαμάσκηνα και δυσκοιλιότητα

Είναι ευρέως γνωστό ότι τα δαμάσκηνα βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, αυξάνοντας τον όγκο και τη συχνότητα των κοπράνων. Όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως αποτελούν καλή πηγή φυτικών ινών, που τα καθιστά ‘’βασιλιάδες’’ στην ευρυθμία της λειτουργίας του εντέρου.

Εκτός από τις φυτικές ίνες περιέχουν και σορβιτόλη η οποία είναι μια σακχαροαλκοόλη με φυσικά καθαρτικά αποτελέσματα, φυτοθρεπτικά συστατικά, αλλά και πρεβιοτικά που όλα λειτουργούν για την υποστήριξη της λειτουργίας του εντέρου.

Πρόσφατες έρευνες συγκρίνοντας την κατανάλωση δαμάσκηνων και την κατανάλωση psyllium ως προς την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, κατέληξαν ότι μπορούν να βοηθούν αποτελεσματικότερα στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

διατροφικη αξια, θερμιδες, ιδιοτητες , οφελη , απο τα αποξηραμενα και φρεσκα δαμασκηνα και χυμο απο δαμασκηνα

Κατανάλωση χυμού δαμάσκηνων

Σχετικά με την κατανάλωση χυμού δαμάσκηνου, αντί για φρέσκο ή αποξηραμένο φρούτο, βεβαιωθείτε ότι είναι 100% χυμός χωρίς πρόσθετα σάκχαρα. Επιπλέον, περιορίστε το μέγεθος της μερίδας σας σε 120–240 ml την ημέρα.

Η καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών είναι απαραίτητη για όλες τις ηλιακές ομάδες, η μέση ημερήσια κατανάλωση φρούτων ανάγεται στα 2-3 φρούτα ημερησίως. Είναι αναγκαία για την καλή θρέψη τους σώματός μας και την πρόσληψη των απαραίτητων βιταμινών και μετάλλων.

Είτε φρέσκα, είτε αποξηραμένα τα οφέλη στην υγεία από την κατανάλωση φρούτων  παραμένουν. Να θυμάστε ότι στα αποξηραμένα φρούτα επειδή έχει απομακρυνθεί το νερό συγκεντρώνουν περισσότερα σάκχαρα και θερμίδες ανά γραμμάριο.

Για να αποφύγετε τα αποξηραμένα φρούτα που περιέχουν πρόσθετα ζάχαρα, είναι πολύ σημαντικό να διαβάσετε τα συστατικά και τις πληροφορίες διατροφής που βρίσκονται στη συσκευασία.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Μάθε τα οφέλη και τις θερμίδες των χουρμάδων

Ακολούθησε το fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

διαιτολόγοι του fmh.gr

Πηνελόπη Λαγουρού, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος (Τήνος)

Ακολούθησε την Πηνελόπη στο Facebook  και στο Instagram

Σωκράτους 147, Καλλιθέα, Αθήνα
Ακολουθήστε μας και στα Social Media