Αρχική Blog Διατροφή Μάθε τι είναι η Βιώσιμη Υγιεινή Διατροφή
Μάθε τι είναι η Βιώσιμη Υγιεινή Διατροφή

Μάθε τι είναι η Βιώσιμη Υγιεινή Διατροφή

Ο όρος «Βιώσιμη Υγιεινή Διατροφή» περιλαμβάνει δύο σημαντικές συνιστώσες: τη βιωσιμότητα και την υγιεινή διατροφή. Με άλλα λόγια η «Βιώσιμη Υγιεινή Διατροφή» αναφέρεται σε ένα μοντέλο διατροφής το οποίο βασίζεται σε ένα βιώσιμο σύστημα τροφίμων και ταυτόχρονα προάγει την υγεία και συμβάλει στην πρόληψη ασθενειών.

Συγκεκριμένα, βασίζεται στη μείωση της σπατάλης τροφίμων και στη κατανάλωση των φυσικών πόρων στο ελάχιστον δυνατό μέσω της επιλογής των κατάλληλων θρεπτικών τροφίμων.

Γιατί το επιστημονικό ενδιαφέρον έχει στραφεί στη Βιώσιμη Υγιεινή Διατροφή;

Το τρέχον σύστημα παραγωγής τροφίμων αναγνωρίζεται ως μία από τις κύριες αιτίες περιβαλλοντικής ζημίας, συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής και της απώλειας φυσικών πόρων.

Κατ’ επέκταση, η επίτευξη ενός βιώσιμου συστήματος παραγωγής τροφίμων είναι απαραίτητη για την αντιστάθμιση των περιβαλλοντικών αλλαγών, αλλά και για την παραγωγή περισσότερων θρεπτικών και βιώσιμων τροφίμων για περισσότερο κόσμο στον πλανήτη.

Μικρές αλλαγές στις διατροφικές μας συνήθειες μπορούν να ωφελήσουν

Καθένας από εμάς συμβάλλει στον αντίκτυπο που έχει το διατροφικό μας σύστημα στον πλανήτη. Μπορούμε όλοι να δεσμευτούμε να κάνουμε τον κόσμο ένα πιο υγιεινό μέρος για να ζούμε, μέσω μικρών αλλά εφικτών αλλαγών στη διατροφή μας.

ανοξειδωτο μουκαλι για μια βιώσιμη διατροφη

  1. Προτιμάμε νερό βρύσης

Στα περισσότερα μέρη της χώρας μας τα πρότυπα ποιότητας και ασφάλειας του νερού είναι υψηλά. Αντί, λοιπόν, να αγοράζουμε τακτικά εμφιαλωμένο νερό ας έχουμε μαζί μας ένα ανοξείδωτο μπουκαλάκι για νερό με σκοπό να το ξαναγεμίσουμε στη βρύση όσες φορές θέλουμε.

  1. Επιλέγουμε τοπικά και εποχιακά προϊόντα.

Τα τοπικά και εποχιακά τρόφιμα εκτός από καθαρά από φυτοφάρμακα, αποτελούν και πιο βιώσιμες επιλογές συγκριτικά με τα εισαγόμενα τρόφιμα.

Αυτό συμβαίνει διότι τα τρόφιμα αυτά εκτός από το τους φυσικούς πόρους που χρειάζονται για την καλλιέργεια τους, απαιτούν τη δαπάνη επιπλέον πόρων και καυσίμων για την αποθήκευση και την μεταφορά τους μέχρι το σουπερμάρκετ της γειτονιάς μας.

  1. Αντικαθιστούμε τις ζωικές πρωτεΐνες με πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης.

Είναι γεγονός ότι η κτηνοτροφία απαιτεί περισσότερους φυσικούς πόρους συγκριτικά με την γεωργία. Με άλλα λόγια, συγκριτικά με τα φυτικά τρόφιμα, η παραγωγή των ζωικών τροφίμων απαιτεί περισσότερο νερό και τροφή, για την παραγωγή προϊόντων με το ίδιο ενεργειακό περιεχόμενο.

Με ταυτόχρονο όφελος για την υγεία μας και για το περιβάλλον, μπορούμε να στραφούμε λίγο ακόμη προς το μεσογειακό πρότυπο διατροφής, αντικαθιστώντας τις ζωικές πρωτεΐνες – και ιδίως το βόειο κρέας – με πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης, δηλαδή με όσπρια και με ορισμένα δημητριακά.

τα ρεβιθια εχουν πολλη πρωτεινη

Άλλωστε τα φυτικά τρόφιμα παρέχουν περισσότερες φυτικές ίνες και έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, τα οποία μπορούν να συμβάλουν σε μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

  1. Επιλέγουμε δημητριακά ολικής αλέσεως

Τα μη-επεξεργασμένα δημητριακά και τα προϊόντα τους είναι λιγότερο επιβαρυντικά για το περιβάλλον από τα ραφιναρισμένα ή κοινώς λευκά δημητριακά, καθώς υπόκεινται σε λιγότερα στάδια επεξεργασίας.

Ταυτόχρονα αποτελούν θρεπτικότερες επιλογές, πλούσιες σε μέταλλα και φυτικές ίνες. Μάλιστα, η κατανάλωση τους συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη τύπου δύο και παχυσαρκίας.

Εξαιρετικές επιλογές για μια βιώσιμη διατροφή, αποτελούν το ψωμί ολικής αλέσεως, τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως, το φαγόπυρο, το κινόα και το κεχρί. Εάν είστε λάτρεις του ρυζιού, επιλέξτε το καστανό αντί για το λευκό ρύζι, αλλά φροντίστε να το απολαμβάνετε με μέτρο, καθώς απαιτείται πολύ νερό για την παραγωγή του.

  1. Αποφεύγουμε τις περιττές συσκευασίες

Οι συσκευασίες τροφίμων, ειδικά όταν είναι κατασκευασμένες από μη ανακυκλώσιμα υλικά, έχουν τεράστιο αντίκτυπο στο περιβάλλον. Όλοι μπορούμε να μειώσουμε την ποσότητα των συσκευασμένων προϊόντων που αγοράζουμε.

Πώς; Είναι απλό! Προτιμάμε τα χύμα λαχανικά, φρούτα και ξηρούς καρπούς έναντι των τυλιγμένων με μεμβράνη και χρησιμοποιούμε πάνινες τσάντες για τις αγορές μας.

Ακόμη, όταν αγοράζουμε συσκευασμένα προϊόντα είναι σκόπιμο να επιλέξουμε εκείνα με τις βιοδιασπώμενες συσκευασίες, τις πλήρως ανακυκλώσιμες ή τις κατασκευασμένες από ανακυκλωμένα υλικά.

Να θυμάστε

Με μικρά βήματα που ξεκινούν από το σπίτι μας και από τις προσωπικές μας διατροφικές επιλογές, μπορούμε να θωρακίσουμε την υγεία μας και ταυτόχρονα να μειώσουμε το οικολογικό μας αποτύπωμα, συμβάλλοντας στην προστασία του εδάφους, του νερού και της βιοποικιλότητας. Εκεί αποσκοπεί η βιώσιμη διατροφή!

Ακολούθησε το fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

 

Απο την Φωτεινή Αθανασοπούλου, Διαιτολόγος Διατροφολόγος, συνεργάτης του Διατροφολογικού κέντρου Bioiatriki+ στους Αμπελόκηπους Αθήνας.

Πηγές

  1. Aleksandrowicz, L., Green, R., Joy, E. J. M., Smith, P. & Haines, A. The Impacts of Dietary Change on Greenhouse Gas Emissions, Land Use, Water Use, and Health: A Systematic Review. PLoS One 11, e0165797 (2016).
  2. Godfray, H. C. J. et al. Food security: the challenge of feeding 9 billion people. Science 327, 812–8 (2010).
  3. Alexandratos, N. & Bruinsma, J. The 2012 Revision World agriculture towards 2030/2050: the 2012 revision. (2012).
  4. Burlingame, B. Sustainable diets and biodiversity. Directions and solutions for policy, research and action. IOM Sustainable Diets (2012).
  5. Ranganathan, J. & Vennard, D. Shifting Diets for a Sustainable Food Future. Working Papers (2016).
  6. Carlsson-Kanyama, A. & González, A. D. Potential contributions of food consumption patterns to climate change. Am. J. Clin. Nutr. 89, 1704S–1709S (2009).
  7. Garnett, T. What is a sustainable healthy diet? (2014).
  8. de Bakker, E. & Dagevos, H. Reducing Meat Consumption in Today’s Consumer Society: Questioning the Citizen-Consumer Gap. J. Agric. Environ. Ethics 25, 877–894 (2012)
Σωκράτους 147, Καλλιθέα, Αθήνα
Ακολουθήστε μας και στα Social Media