Αυτό είναι το ελιξήριο της μακροζωίας για τις γυναίκες
Ποιο είναι το ελιξήριο της μακροζωίας;
Οι γυναίκες μέσης ηλικίας με καλή φυσική ικανότητα διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα, καρκίνο και άλλα αίτια σύμφωνα με νέα έρευνα.
Οι γυναίκες που μπορούν να γυμναστούν σε υψηλή ένταση έχουν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα, καρκίνο και άλλα αίτια. Η σχετική έρευνα παρουσιάστηκε στο EuroEcho 2019, το επιστημονικό συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Καρδιολογίας (ESC).
«Ασκηθείτε όσο περισσότερο μπορείτε. Η άσκηση προφυλάσσει από το θάνατο από κάθε αιτία, είναι το ελιξήριο της μακροζωίας» σχολίασε ο Δρ. Jesús Peteiro του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου A Coruña.
Η άσκηση είναι ωφέλιμη για την υγεία και την μακροζωία, αλλά οι πληροφορίες για τα οφέλη της αναφορικά με τις γυναίκες είναι λίγες. Η έρευνα εξέτασε την ικανότητα άσκησης και την καρδιακή λειτουργία κατά τη διάρκεια της άσκησης σε γυναίκες και τον συσχετισμό τους με την επιβίωση. Στην έρευνα συμμετείχαν 4,714 ενήλικες γυναίκες που είχαν παραπεμφθεί για τεστ κοπώσεως εξαιτίας διαπιστωμένης ή πιθανής στεφανιαίας νόσου.
Οι συμμετέχουσες περπάτησαν ή έτρεξαν στον κυλιόμενο διάδρομο αυξάνοντας σταδιακά την ταχύτητα μέχρι του σημείου εξάντλησης. Κατά τη διάρκεια του τεστ πραγματοποιήθηκε απεικονιστικός έλεγχος της καρδιάς.
Η φυσική κατάσταση ορίστηκε ως το μέγιστο φορτίο 10 μεταβολικά ισοδύναμων (metabolic equivalents, METs), το οποίο ισοδυναμεί με το γρήγορο ανέβασμα τεσσάρων ορόφων ή το πολύ γρήγορο ανέβασμα τριών ορόφων χωρίς στάση. Οι γυναίκες που πέτυχαν 10 METs ή περισσότερο (καλή φυσική κατάσταση) συγκρίθηκαν με εκείνες που πέτυχαν λιγότερα από 10 METs (κακή φυσική κατάσταση).
Κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης των 4,6 ετών σημειώθηκαν 345 καρδιαγγειακοί θάνατοι, 164 θάνατοι από καρκίνο και 203 από άλλα αίτια. Μετά την προσαρμογή παραγόντων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αυτό το συσχετισμό, τα METs συσχετίστηκαν σημαντικά με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια, καρκίνο και άλλα αίτια.
Το ετήσιο ποσοστό θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια ήταν σχεδόν τέσσερις φορές υψηλότερο σε γυναίκες με κακή φυσική κατάσταση συγκριτικά με εκείνες που είχαν καλή φυσική ικανότητα (2.2% vs 0.6%). Οι θάνατοι από καρκίνο ήταν διπλάσιοι σε ασθενείς με φτωχή φυσική ικανότητα συγκριτικά με εκείνες που είχαν καλή φυσική κατάσταση (0.9% vs 0.4%), ενώ το ποσοστό θανάτου από οποιοδήποτε αίτιο ήταν περισσότερο από τέσσερις φορές υψηλότερο στην ομάδα των γυναικών με κακή φυσική κατάσταση συγκριτικά με την ομάδα όσων είχαν καλή φυσική κατάσταση (1.4% vs. 0.3%).
Σύμφωνα με τον Δρ. Peteiro «η καλή ικανότητα άσκησης αποτελούσε δείκτη πρόβλεψης χαμηλότερου κινδύνου θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια, καρκίνο και άλλα αίτια».
Στην έρευνα συμμετείχαν κατά κύριο λόγο γυναίκες μέσης ή μεγαλύτερης ηλικίας. Ο μέσος όρος ηλικίας των συμμετεχόντων ήταν 64 ετών και το 80% ήταν 50-75 ετών. Τα αποτελέσματα ήταν ίδια για τις γυναίκες άνω των 60 ετών και κάτω των 60 ετών αν και η ομάδα κάτω των 50 ήταν αριθμητικά μικρή επεσήμανε ο Δρ. Peteiro.
Στις απεικονιστικές εξετάσεις της καρδιάς οι ερευνητές εξέτασαν τη λειτουργία της αριστερής κοιλίας κατά τη διάρκεια του τεστ κοπώσεως. Οι ασθενείς με κακή καρδιακή λειτουργία κατά τη διάρκεια της άσκησης είχαν υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης. Η καρδιακή λειτουργία κατά τη διάρκεια της άσκησης ωστόσο, δεν αποτελούσε δείκτη πρόβλεψης της πιθανότητας θανάτου από καρκίνο ή άλλα αίτια.
Ο Δρ. Peteiro δήλωσε: «Οι γυναίκες των οποίων η καρδιά λειτουργεί φυσιολογικά κατά τη διάρκεια της άσκησης είναι απίθανο να έχουν ένα καρδιαγγειακό επεισόδιο. Εάν όμως η ικανότητα άσκησής τους είναι κακή, εξακολουθούν να διατρέχουν κίνδυνο θανάτου από καρκίνο ή άλλα αίτια. Το ιδανικό είναι να έχουν φυσιολογική καρδιακή λειτουργία κατά τη διάρκεια της άσκησης και καλή ικανότητα άσκησης».
ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr