Άσθμα και άσκηση: Tι γυμναστική μπορώ να κάνω αν έχω άσθμα;
Το άσθμα είναι μία χρόνια πάθηση που αφορά το αναπνευστικό σύστημα. Χαρακτηρίζεται από αναστρέψιμη απόφραξη των αεραγωγών και αυξημένη βρογχική απόκριση, ενώ εκδηλώνεται με βήχα, βράχυνση της αναπνοής, θωρακική δυσφορία, συρίττουσα αναπνοή (δηλαδή ακούγεται σαν σφύριγμα) ή ένα συνδυασμό όλων αυτών.
Γράφει η Κωνσταντίνα Ζήρου, Γυμνάστρια, Λαμία
Μπορεί να χαρακτηριστεί από ήπιο άσθμα έως βαριά νόσος και στο ίδιο άτομο, μπορεί να παρουσιάσει περιόδους ύφεσης ή παροξυσμού (έξαρσης).
Ως ερέθισμα για μία κρίση άσθματος μπορεί να θεωρηθεί κάποιος αλλεργικός ή περιβαλλοντικός παράγοντας ή ακόμα και η ίδια η προπόνηση (exercise – induced asthma/EIA).
Θα πρέπει τα άτομα με άσθμα να αποφεύγουν την γυμναστική;
ΟΧΙ!
Αρχικά, τα άτομα με ήπιο άσθμα μπορούν να συμμετέχουν σε αθλητικές δραστηριότητες και προγράμματα γυμναστικής σχεδόν χωρίς κανέναν περιορισμό.
Γενικότερα οι ασθενείς με άσθμα, οι οποίοι ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή, έχουν υπό έλεγχο το άσθμα τους, και ΠΑΝΤΑ με την καθοδήγηση του γιατρού τους, μπορούν να γυμναστούν με ασφάλεια.
Πως επηρεάζει η γυμναστική τα άτομα με άσθμα;
Σίγουρα η γυμναστική μπορεί να βελτιώσει την φυσική κατάσταση. Δηλαδή βελτιώνει την καρδιοαναπνευστική ικανότητα, την μυϊκή δύναμη, την μυϊκή αντοχή,την ευλυγισία.
Στα άτομα με άσθμα, έχει αποδειχθεί, ότι η άσκηση βελτιώνει την ικανότητα των πνευμόνων, προσφέρει καλύτερο έλεγχο των συμπτωμάτων , επηρεάζει τον ρυθμό επιδείνωσης και μειώνει την ανάγκη υγειονομικής περίθαλψης.
Τι είδους γυμναστική μπορούν να κάνουν όσοι έχουν άσθμα;
- Ασκήσεις με αντιστάσεις
Ή αλλιώς ασκήσεις με βάρη. Αυτός ο τρόπος εκγύμνασης βοηθάει στην αύξηση της μυϊκής δύναμης και αντοχής, καθώς επίσης βελτιώνει και την στάση του σώματος. Τα άτομα με άσθμα μπορούν να κάνουν με ασφάλεια αυτού του είδους προπόνηση, επιλέγοντας 10-12 επαναλήψεις, ενώ μπορούν να ελέγξουν το διάλειμμα που μπορεί να χρειαστούν.
- Ασκήσεις με το βάρος του σώματος
Ομοίως με τις ασκήσεις με αντιστάσεις, οι ασκήσεις με το βάρος του σώματος (body weight) βελτιώνουν την μυοσκελετική κατάσταση, ενώ ταυτόχρονα κρατάν την καρδιακή συχνότητα σε ασφαλές επίπεδο.
- Yoga
Η yoga είναι μία μορφή άσκησης που συνδυάζει πολλά χαρακτηριστικά.
Δύναμη, ευλυγισία, συντονισμό κινήσεων, έλεγχο της αναπνοής. Ενδείκνυται για άτομα με άσθμα, και ειδικά η Hatha Yoga, η οποία χαρακτηρίζεται από πιο ήπιο και χαλαρό ρυθμό. Δεν επιβαρύνει το καρδιοαναπνευστικό σύστημα, ενώ, αν θεωρηθεί απαραίτητο, θα μπορούσαν να αποφευχθούν οι ασκήσεις (asanas) που αναδιπλώνουν το σώμα σε βαθμό που να ασκείται πίεση στο στήθος.
- Pilates
Το pilates ενδείκνυται για άτομα με άσθμα καθώς αποτελεί άσκηση πιο ήπιας μορφής. Παρόλα αυτά προσφέρει ενδυνάμωση, ειδικά των μυών του πυρήνα του σώματος, έλεγχο των κινήσεων των μυών και συντονισμό των κινήσεων με την αναπνοή.
- Περπάτημα
Το περπάτημα έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την φυσική κατάσταση και την καρδιακή συχνότητα, ενώ επηρεάζει θετικά τα άτομα με άσθμα.
Είναι μία μορφή άσκησης που μπορούν όλοι να την κάνουν, οποιαδήποτε στιγμή.
Το μόνο που πρέπει να προσέξουν τα άτομα με άσθμα είναι το περιβάλλον που θα το εκτελέσουν, ώστε να μην εκτεθούν σε ερεθίσματα που θα τους προκαλέσουν κρίσεις (π.χ γύρη, υψόμετρο κλπ)
- Αερόβια άσκηση και άσθμα
Τα πιο χαρακτηριστικά και γνώριμα παραδείγματα αερόβιας άσκησης είναι το τρέξιμο και η ποδηλασία. Τα άτομα με άσθμα μπορούν να κάνουν αερόβια άσκηση ήπιας μορφής, δηλαδή διατηρώντας ένα χαλαρό ρυθμό. Πρέπει να αποφεύγουν την αερόβια άσκηση υψηλής έντασης και την διαλειμματική αερόβια άσκηση καθώς μπορούν να προκαλέσουν κρίσεις άσθματος.
7. Κολύμβηση
Η κολύμβηση, ενώ θεωρείται ένα άθλημα αντοχής, ενδείκνυται για τα άτομα με άσθμα, καθώς γίνεται σε εξαιρετικές συνθήκες για το άσθμα. Δηλαδή προσφέρει ένα ζεστό και υγρό περιβάλλον.
Για οτιδήποτε αποφασίσετε να κάνετε, μην παραλείψετε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.
Να “ακούτε” το σώμα σας και να αποκωδικοποιείτε τα σημάδια που σας στέλνει.
Μάθετε να έχετε αυτοέλεγχο στην ένταση της άσκησης και γυμναστείτε με ασφάλεια.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ :
Τι γυμναστική να κάνω αν έχω υποθυρεοειδισμό ή υπερθυρεοειδισμό;
Πλειομετρική προπόνηση: Ποια οφέλη έχουν οι πλειομετρικές ασκήσεις;
Ακολούθησε το fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram
Κωνσταντίνα Ζήρου, Γυμνάστρια, Λαμία
Βιβλιογραφία
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7141291/
https://www.webmd.com/asthma/guide/exercise-induced-asthma