Αρθροσκόπηση γόνατος μετα απο ρήξη πρόσθιου χιαστού
Η ρήξη του πρόσθιου χιαστού είναι από τους πιο συχνούς αθλητισμούς και συμβαίνει όταν υπάρχει μία στροφική κάκωση του γόνατος, π.χ. σε μία απότομη αλλαγή κατεύθυνσης του αθλητή ή όταν η κάκωση οδηγήσει στο να κολλήσει η κνήμη στο έδαφος και να περιστραφεί ο μηρός. Αρκετά συχνά συνυπάρχει και ρήξη μηνίσκου στον ίδιο χρόνο της κάκωσης.
Γράφει ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος, Ορθοπαιδικός Χειρουργός – Αθλητίατρος, Γλυφάδα
Τα συμπτώματα της ρήξης στον χιαστό περιλαμβάνουν αίσθημα αστάθειας στον ασθενή κατά τη βάδιση ή την αθλητική δραστηριότητα, ενώ αν δεν αποκατασταθεί η βλάβη θα οδηγήσει σε πρώιμη αρθρίτιδα της άρθρωσης του γόνατος ειδικά αν αναφερόμαστε σε νεαρότερες ηλικίες. Η διάγνωση είναι κλινική και επιβεβαιώνεται με μαγνητική τομογραφία.
Αντιμετώπιση ρήξης πρόσθιου χιαστού με αρθροσκόπηση γόνατος
Η χειρουργική αποκατάσταση της ρήξης στον χιαστό περιλαμβάνει την ελάχιστα επεμβατική μέθοδο της αρθροσκόπησης γόνατος. Κατά την επέμβαση θα ληφθεί τενόντιο μόσχευμα από άλλη περιοχή του γόνατος του ασθενούς, συνηθέστερα από τους οπίσθιους μηριαίους, το οποίο θα τοποθετηθεί εντός της άρθρωσης στην περιοχή του ραγέντος προσθίου χιαστού τον οποίο και θα αντικαταστήσει.
Σε κάποιες περιπτώσεις και ανάλογα με το επίπεδο δραστηριότητας και το προφίλ του ασθενή μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόσχευμα του τένοντα του τετρακεφάλου, του επιγονατιδικού ή ακόμα και συνθετικό μόσχευμα.
Κατά την αρθροσκόπηση γόνατος στον πρόσθιο χιαστό θα επιδιορθωθεί και όποια άλλη βλάβη συνυπάρχει, όπως π.χ. ενδεχόμενη συρραφή ή καθαρισμός του μηνίσκου. Στόχος τελικώς είναι η σταθερότητα της άρθρωσης και η αποφυγή μελλοντικής αρθρίτιδας.
Σε ηλικίες άνω των 45-50 ετών η ρήξη προσθίου χιαστού αν δε δημιουργεί σημαντικό πρόβλημα αστάθειας μπορεί να αντιμετωπιστεί και συντηρητικά με ένα πρόγραμμα μυϊκής ενδυνάμωσης καθώς οι αρθριτικές αλλοιώσεις που θα εμφανιστούν μετά από χρόνια πλησιάζουν αυτές του γενικού πληθυσμού.
Σε νεότερες ηλικίες όμως η αρθροσκόπηση γόνατος και η συνδεσμοπλαστική προσθίου χιαστού συνδέσμου αποτελεί μονόδρομο στη θεραπεία.
Μετά την αρθροσκόπηση θα ακολουθήσει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα αποκατάστασης και ασκήσεων με σκοπό την ενσωμάτωση του μοσχεύματος και την επαναφορά στις καθημερινές δραστηριότητες και τον αθλητισμό.
Ο ασθενής θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσει βακτηρίες (πατερίτσες) για διάστημα περίπου δύο εβδομάδων μέχρι να έχει τον έλεγχο της βάδισης του, ενώ αν υπάρξει συρραφή του μηνίσκου θα χρειαστεί υποβοήθηση για ένα μήνα μετεγχειρητικά.
Ακολούθησε την fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook, στο Υoutube, στο TikTok και στο Instagram
Παναγιώτης Παπαδόπουλος, Ορθοπαιδικός Χειρουργός – Αθλητίατρος, Γλυφάδα