Αρχική Blog Υγεία Αλλεργικό Σοκ: Συμπτώματα και αντιμετώπιση της αναφυλαξίας
Αλλεργικό Σοκ: Συμπτώματα και αντιμετώπιση της αναφυλαξίας

Αλλεργικό Σοκ: Συμπτώματα και αντιμετώπιση της αναφυλαξίας

Το αλλεργικό σοκ ή αλλιώς αναφυλαξία αποτελεί επείγουσα νόσο, της οποίας η συχνότητα αυξάνεται και ορίζεται ως δυνητικά επικίνδυνη για τη ζωή αντίδραση υπερευαισθησίας, με ταχεία έναρξη.

Επιδημιολογία- Παράγοντες Κινδύνου

Καταγράφεται σταθερή αύξηση του ρυθμού εμφάνισης αλλεργιών, με διπλάσια μέση ετήσια επίπτωση τις τελευταίες δεκαετίες, ενώ καταγράφεται αύξηση των νοσοκομειακών εισαγωγών έως και 350% για την τροφική και 230% για το μη τροφικό αλλεργικό σοκ κατά την τελευταία δεκαετία.

Εκτός από κάποια τρόφιμα (ξηροί καρποί, οστρακοειδή, ψάρια, γάλα, αυγά, φασόλια, σύκα, ροδάκινα) άλλοι παράγοντες κινδύνου είναι οι αναπνευστικές λοιμώξεις, τα δήγματα εντόμων, τα φάρμακα (β-λακταμικά, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, βιολογικοί παράγοντες), φυσικοί παράγοντες (ζέστη, κρύο, άσκηση), το αλκοόλ, τα σκιαγραφικά μέσα.

τι προκαλεις αλλεργίες

Συμπτώματα

Η αναφυλαξία είναι πολύ πιθανή όταν υπάρχει οποιοδήποτε από τα τρία ακόλουθα συμπτώματα αλλεργικού σοκ:

  1. Αιφνίδια εμφάνιση κάποιας ασθένειας (λεπτά έως μερικές ώρες) με συμμετοχή του δέρματος, των βλεννογόνων ή και των δύο (πχ γενικευμένο ερύθημα, κνησμός, οίδημα χειλιών, γλώσσας-λαιμού) και τουλάχιστον ένα από τα ακόλουθα : αιφνίδια αναπνευστικά συμπτώματα (δύσπνοια, συριγμός, βήχας, υποξαιμία) ή αιφνίδια πτώση της πίεσης και κατάρρευση (υποτονία, ακράτεια)
  2. Δύο ή περισσότερα από τα ακόλουθα, τα οποία συμβαίνουν αιφνιδίως μετά την έκθεση σε ένα από τα πιθανά αλλεργιογόνα : αιφνίδια συμπτώματα και σημεία αλλεργικού σοκ από το δέρμα/βλεννογόνους (πχ γενικευμένη κνίδωση, φαγούρα, οίδημα στα χείλη-γλώσσα-σταφυλή) ή αιφνίδια συμπτώματα και σημεία από το αναπνευστικό (πχ δύσπνοια, βήχας, συριγμός, λαχάνισμα, υποξαιμία) ή αιφνίδια υπόταση ή αιφνίδια συμπτώματα από το γαστρεντερικό (πχ κράμπες, πόνος, έμετοι)
  3. Μειωμένη αρτηριακή πίεση μετά από έκθεση σε γνωστό αλλεργιογόνο (<90mmHg για τους ενήλικες και <70mmHg για τα παιδιά)

συμπτωματα αλλεργικου σοκ, αναφυλαξιας

Αντιμετώπιση αναφυλακτικού σοκ

Στο αλλεργικό σοκ αρχικά θα πρέπει να απομακρύνουμε τον ασθενή από τον παράγοντα πρόκλησης της αναφυλαξίας και θα πρέπει να ελέγξουμε αν μπορεί να αναπνεύσει και αν έχει τη συνείδησή του. Στη συνέχεια καλούμε άμεσα για βοήθεια (νοσοκομείο, ασθενοφόρο).

Παράλληλα χορηγούμε ένεση επινεφρίνης στον ασθενή ενδομυικά στην εξωτερική πλευρά του μηρού και τον τοποθετούμε σε άνετη θέση, με ανόρθωση των ποδιών σε ορθή γωνία.

Ύστερα από 15 λεπτά αν δεν έχει ανταποκριθεί στην ένεση χορηγούμε επάναλητπική δόση.

Σε τακτά χρονικά διαστήματα, μέχρι να καταφθάσουν οι ειδικοί, θα πρέπει να ελέγχεται η αναπνοή και η αρτηριακή πίεση.

αντιμετωπιση αναφυλαξιας και αλλεργικου σοκ

Προφύλαξη

Τα άτομα που γνωρίζουν τους παράγοντες στους οποίους είναι αλλεργικοί θα πρέπει να τους αποφεύγουν, ενώ θα πρέπει να έχουν πάντα μαζί τους μια ένεση επινεφρίνης καθώς και ιατρική ταυτότητα αναγνώρισης.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Ποια είναι τα συμπτώματα της Γαστρεντερίτιδας; Πώς κολλάει;

Ακολούθησε το fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

Γεωργία Τσίρου, Απόφοιτη της Ιατρικής Σχολής Αθηνών

Πηγές

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31466687/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29732976/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20176258/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31690393/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12777599/

Σωκράτους 147, Καλλιθέα, Αθήνα
Ακολουθήστε μας και στα Social Media