Τα τοξικά αφεντικά βλάπτουν σοβαρά την καρδιά – Έρευνα σε 400.000 εργαζόμενους
Πρόσφατα είδα έναν φίλο και είχαμε καιρό να ανταλλάξουμε νέα μας. Όταν τον ρώτησα πως είναι τα πράγματα στη δουλειά που είπε ότι παραιτήθηκε. Στην αρχή νόμισα ότι ήταν στην αναζήτηση, αλλά μου είπε αμέσως ότι ήδη εργάζεται αλλού. «Πήγες κάπου με καλύτερα λεφτά» ήταν το πρώτο πράγμα που τον ρώτησα. «Όχι, με λιγότερα χρήματα, αλλά σαφώς με καλύτερους προϊσταμένους». Πέραν της ευγένειας που επικρατεί στο νέο περιβάλλον, όταν φτάνει η ώρα για να σχολάσει, πηγαίνει ο ίδιος προϊστάμενός του να τον σηκώσει να φύγουν. Στην προηγούμενη δουλειά, το αφεντικό του μιλούσε άθλια και τον κρατούσε μέχρι το βράδυ. Ο φίλος μου δεν ήταν ο μοναδικός που δεν άντεξε. Την παραπάνω εμπειρία έρχεται να επιβεβαιώσει και φρέσκια αμερικανική έρευνα.
Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 400.000 Αμερικανούς, ένα κακό αφεντικό μπορεί να καταστρέψει την υγεία ενός υπαλλήλου, καθώς τα άτομα που εργάζονται με έναν τοξικό προϊστάμενο διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο International Journal of Environment Research and Public Health και έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατατάσσει τις καρδιαγγειακές παθήσεις ως το νούμερο 1 αίτιο των θανάτων.
Στο linkedin, την γνωστή πλατφόρμα εύρεσης/αναζήτησης εργασίας έχει κάνει θραύση η είδηση: «Ένα προβληματικό περιβάλλον εργασίας αυξάνει τα επίπεδα άγχους και κάνει τους ανθρώπους πιο επιρρεπείς στο κάπνισμα, τον διαβήτη και την παχυσαρκία, την αρτηριακή πίεση». Υπάλληλοι που έχουν πάνω από το κεφάλι τους τοξικά αφεντικά αρρωσταίνουν συχνότερα ενώ παρουσιάζουν υψηλότερα επίπεδα συναισθηματικής εξάντλησης, δείχνει η έρευνα.
Αν δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στο περιβάλλον της εργασίας τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο εφιαλτικά. Η ίδια η έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι που εργάζονται σε χώρους που υπάρχει δυσπιστία ρέπουν στο κάπνισμα, στην υψηλή αρτηριακή πίεση, κινδυνεύουν από διαβήτη, δεν τρέφονται σωστά που οδηγεί στην παχυσαρκία η υψηλή χοληστερίνη είναι έτοιμη να χτυπήσει την πόρτα. Βέβαια, για την έλλειψη εμπιστοσύνης δεν φταίνε μόνο οι εργοδότες αλλά και οι υπάλληλοι.
Κλειδί η εμπιστοσύνη
Ένας νευρολόγος χρήστης του linkedin σχολιάζει πως «κάτι τέτοιο δεν θα έπρεπε να είναι νέο για κανέναν. Οι υφιστάμενοι θα πρέπει να εκφράζονται και οι εργοδότες να έχουν επίγνωση της κατάστασης». Πράγματι έτσι είναι. Ωστόσο, στην Ελλάδα πρέπει να σημειωθεί, ότι πολλοί εργοδότες εκμεταλλεύονται άριστα την κρίση στην αγορά εργασίας και ως εκ τούτου δεν ενδιαφέρονται και τόσο πολύ για την “γνώμη” του υπαλλήλου. Η νοοτροπία “αν δεν του αρέσει να πάει αλλού” είναι δυστυχώς μια νοοτροπία που υιοθετείται από πολλούς Έλληνες εργοδότες.
Σε πολλές δουλειές, οι εργοδότες στύβουν πραγματικά τους υπαλλήλους, θεωρώντας ότι η ένταση εργασίας είναι και αυτομάτως κάτι καλό για την δουλειά τους. Όπως λένε όμως οι επιστήμονες, το άγχος και η εξάντληση στην εργασία, το γνωστό “burnout”, που προκαλείται από χρόνιο άγχος στη δουλειά, δεν είναι απλά ένα “αρνητικό” χαρακτηριστικό. Πρόσφατα, τον περασμένο Μάιο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ταξινόμησε το burnout στα σύνδρομα, καθώς αυξάνονται σε ανησυχητικό.
Αν και είναι ωφελιμιστικό, ο δρόμος προς την παραγωγικότητα και αποτελεσματικότητα περνάει μέσα και από την ανθρωπιά. Η όρεξη του φίλου μου να προσφέρει στη νέα του δουλειά είναι πολύ μεγαλύτερη απ’ ότι την προηγούμενη εργασία, όντας ο ίδιος εξαιρετικά συνεπής και εργατικός ούτως ή άλλως. Τα έξυπνα αφεντικά αυξάνουν τις πιθανότητες επιτυχίας της επιχείρησης αν γνωρίζουν να συμπεριφέρονται και να σέβονται τον χρόνο. Η μειωμένη φορολογία δεν αρκεί.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ : Άλλαξέ το: 10 γενναία βήματα
Πηγή : slpress