Ποιο ψάρι θωρακίζει το ανοσοποιητικό μας;
Αποτέλεσε το πρώτο ψάρι που κονσερβοποιήθηκε και πλέον είναι γνωστή, πέρα από την ιδιαίτερη γεύση της, για τις ευεργετικές ιδιότητες που της έχουν αποδοθεί λόγω της αξιόλογης σύστασής της σε θρεπτικά συστατικά.
Η σαρδέλα είναι μια χαρακτηριστική θαλασσινή γεύση της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας.
Τα δυνατά χαρακτηριστικά της σαρδέλας:
Ω-3 λιπαρά οξέα: Μεταξύ των ευεργετικών επιδράσεων της κατανάλωσης της σαρδέλας είναι η βελτίωση της υγείας της καρδιάς. Αποτελεί μία από τις πλουσιότερες πηγές σε απαραίτητα λιπαρά οξέα, δηλαδή ΕΡΑ και DHA. Τα παρόντα ω-3 λιπαρά οξέα είναι γνωστά για τις ευεργετικές τους επιδράσεις στην ποσότητα των τριγλυκεριδίων και της χοληστερόλης στο αίμα.
Βιταμίνη Β12: Η υψηλή περιεκτικότητά της σε βιταμίνη Β12 συμβάλλει επίσης στις καρδιοπροστατευτικές ιδιότητές της. Η Β12 παίζει καθοριστικό ρόλο στο να διατηρεί χαμηλά τα επίπεδα ομοκυστεΐνης, η οποία φαίνεται να συμβάλλει στην αθηροσκληρυντική διαδικασία των αγγείων.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ : Πρωτεΐνες: Ποιοι πρέπει να τις καταναλώνουν σε μεγάλες ποσότητες
Σελήνιο: Η σαρδέλα είναι ένα από τα πλουσιότερα τρόφιμα σε σελήνιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό και έχει συνδεθεί με την αυξημένη προστασία από καρκίνο και σοβαρά λοιμώδη νοσήματα, ενώ συμβάλλει στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού και του θυρεοειδούς αδένα.
Φώσφορος και ασβέστιο: Ο φώσφορος είναι ένα απαραίτητο μεταλλικό στοιχείο το οποίο απαιτείται από κάθε κύτταρο του σώματος για να λειτουργήσει σωστά. Το ασβέστιο έχει δομικό ρόλο και συμβάλλει μαζί με τον φώσφορο στην οστεοποίηση, στην πήξη του αίματος και στην σύσπαση των μυών.
Βιταμίνη D: Αποτελεί μία πλούσια πηγή βιταμίνης D, της οποίας τα οφέλη στην υγεία των οστών είναι γνωστά.
Πρωτεΐνες: Τέλος, η σαρδέλα αποτελεί άριστη πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, την οποία χρειάζεται ο οργανισμός μας για να συνθέσει και να ανανεώσει τις πρωτεΐνες των ιστών του, καθώς και άλλες πρωτεΐνες που παίζουν σημαντικό ρόλο.
Πηγή : pronews