Αρχική Blog Υγεία Τι να κάνω αν εχω ημικρανίες και πως περνάνε;
Τι να κάνω αν εχω ημικρανίες και πως περνάνε;

Τι να κάνω αν εχω ημικρανίες και πως περνάνε;

Οι ισχυροί πονοκέφαλοι που εντοπίζονται σε ένα σημείο του κεφαλιού είναι ένα σύνηθες φαινόμενο, από το οποίο πάσχει καθημερινά μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Τι φταίει για τις ημικρανίες και πως αντιμετωπίζονται;

Γράφει η Γεωργία Τσίρου, Απόφοιτη της Ιατρικής Σχολής Αθηνών

Η κεφαλαλγία και συγκεκριμένα η ημικρανία είναι η πιο συχνή αιτία προσέλευσης ασθενών στα νευρολογικά ιατρεία και το συχνότερο σύνδρομο πόνου. Είναι ο πόνος που εντοπίζεται σε μία πλευρά του κεφαλιού και επηρεάζει, στις σοβαρότερες μορφές του, την ποιότητα ζωής των ασθενών και μπορεί σε ακραίες περιπτώσεις να οδηγήσει σε ανικανότητα για εργασία.

Έτσι μπορεί να έχει και οικονομικές συνέπειες στην κοινωνία, εφόσον 25 εργάσιμες μέρες το χρόνο χάνονται εξαιτίας της.

Είναι πάντα αναγκαίο να διερευνηθεί κατά πόσον η κεφαλαλγία αποτελεί ιδιοπαθή κατάσταση ή πρόκειται για συμπτώματα υποκείμενης νόσου.

Περισσότεροι από το 90% του γενικού πληθυσμού εμφανίζουν ημικρανία κάποια στιγμή της ζωής τους. Στις γυναίκες η συχνότητα είναι σημαντικά μεγαλύτερη, σχεδόν διπλάσια, συγκριτικά με τους άντρες.

ειναι πολλα τα αιτια για τις ημικρανιες

Κλινική εικόνα και συμπτώματα

Χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενα επεισόδια κεφαλαλγίας που ποικίλουν σε ένταση, συχνότητα και διάρκεια.

Τα επεισόδια έχουν κυρίως ετερόπλευρη εντόπιση και σχεδόν πάντα υπάρχουν συνοδά συμπτώματα, όπως ναυτία, έμετος, φωτοφοβία, ηχοφοβία ή και άλλες νευρολογικές και συναισθηματικές διαταραχές.

Ποια τα αίτια των ημικρανιών; 

Για την αιτιοπαθογένεια της ημικρανίας υπάρχουν πολλές θεωρίες για τα αίτια της χωρίς όμως καμία να παρέχει ικανοποιητική απάντηση.

Αναφέρονται διάφοροι εκλυτικοί παράγοντες ημικρανίας, όπως υπερβολική άσκηση, διαταραχές ύπνου, κάπνισμα, εμμηνόρροια, αντισυλληπτικά, άγχος, κατάθλιψη, ποικίλες τροφές (μανιτάρια, σοκολάτα, αλκοόλ, τυριά).

Χαρακτηριστική επίσης είναι η προσωπικότητα των ασθενών με ημικρανία στην οποία προέχουν τα καταναγκαστικά στοιχεία.

Μεταξύ άλλων υπάρχουν αυξημένες ενδείξεις ότι η ημικρανία είναι γενετικά καθορισμένο νόσημα. Μια άλλη θεωρία είναι πως η συμμετοχή των αγγείων και διάφορων νευροδιαβιβαστών προκαλούν μεταβολές στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, οι οποίες με τη σειρά τους πυροδοτούν την έναρξη της ημικρανίας.

Σε ποια ηλικία πάσχουμε περισσότερο; 

Υπολογίζεται ότι ποσοστό 12-15% του πληθυσμού πάσχει από κάποια μορφή ημικρανίας. Η ημικρανία μπορεί να εμφανιστεί σε όλες στις ηλικίες με συχνότερη την εφηβεία και σπανίως μετά τα 40.

Εμφανίζεται δηλαδή συχνότερα σε άτομα παραγωγικής ηλικίας. Ταυτόχρονα σημειώνεται πως είναι ορμονοεξαρτώμενη γι’ αυτό και παρατηρούνται μεγαλύτερα ποσοστά στο γυναικείο φύλο. Η συχνότητα εμφάνισής της είναι 2-3 μεγαλύτερη έναντι των αντρών.

ημικρανια στην δουλεια μας

Αντιμετώπιση της ημικρανίας

Η θεραπεία της ημικρανίας συμπεριλαμβάνει γενικά μέτρα, την αντιμετώπιση της ημικρανικής κρίσης και την προφύλαξη.

Στα γενικά μέτρα ανήκουν η ενημέρωση του ασθενή, η ανεύρεση και αποφυγή εκλυτικών παραγόντων, καθοδήγηση και υποστηρικτική ψυχοθεραπεία.

  • Ο ύπνος είναι το καλύτερο φάρμακο για την αντιμετώπιση της ημικρανίας. Οι περισσότεροι ασθενείς  ανακουφίζονται σημαντικά, αν καταφέρουν να κοιμηθούν.
  • Αποφύγετε το αλκοόλ και την καφεΐνη, γιατί επιβαρύνουν την κατάσταση.
  • Βάλτε στη διατροφή σας τροφές που περιέχουν  Ω3 ( ψάρι, καρύδια, αυγά κ.λ.π), αλλά και τζίντζερ.

Για την αντιμετώπιση της ημικρανικής κρίσης χρησιμοποιούμε τα εξής φάρμακα:

  • Αναλγητικά: μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, παρακεταμόλη, ακετυλοσαλικυλικό οξύ
  • Αντιεμετικά: σε περίπτωση εμετού
  • Τριπτάνες: είναι το φάρμακο εκλογής και χρησιμοποιούνται μόνο στην οξεία φάση. Πρέπει να χορηγούνται με την εμφάνιση των πρώτων σημείων της κρίσης. Απαιτείται προσοχή στις ανεπιθύμητες ενέργειες από το καρδιαγγειακό σύστημα.

Η θεραπεία προφύλαξης χορηγείται σε ασθενείς με συχνές και μέτριες έως βαριές κρίσεις και συμπεριλαμβάνει φάρμακα αντιυπερτασικά και αντικαταθλιπτικά.

Πάντως πολλοί ασθενείς αναζητούν άλλους τρόπους για να αντιμετωπίζουν τις ημικρανιακές κρίσεις, όπως βελονισμό ή εναλλακτικές θεραπείες. Πολλοί ισχυρίζονται πως έχουν δει σημαντική βελτίωση, όμως δεν είναι εξακριβωμένο αν πραγματικά αυτές οι μέθοδοι επιδρούν στις διαστολές, ή απλώς επηρεάζουν την ψυχολογία του πάσχοντα.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ:  Έχεις ημικρανίες; Ποια τρόφιμα και ποτά να αποφεύγεις

Ακολούθησε το fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

Γεωργία Τσίρου, Απόφοιτη της Ιατρικής Σχολής Αθηνών

Πηγές:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15070571/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30681821/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30600979/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27638080/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29671521/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21302868/

Σωκράτους 147, Καλλιθέα, Αθήνα
Ακολουθήστε μας και στα Social Media

Χρήσιμα Link