Γυμναστική και προπόνηση το καλοκαίρι: Τι να προσέξεις
Έχουμε ακούσει αρκετές φορές, πολλά άτομα να σταματάνε την προπόνησή τους το καλοκαίρι, επικαλούμενοι την ζέστη. Νιώθουν υποτονικοί ή κάποιου είδους δυσφορία και εξάντληση.
Είναι όμως αυτή η πραγματικότητα ή κάποιου είδους δικαιολογία απέναντι στον ίδιο μας τον εαυτό;
Μπορούμε να κάνουμε προπόνηση σε υψηλές θερμοκρασίες;
Γράφει η Κωνσταντίνα Ζήρου, Γυμνάστρια, Λαμία
Τι μπορούμε να πάθουμε από την άσκηση σε υψηλές θερμοκρασίες;
Ίσως η πιο γνωστή συνέπεια από την άσκηση σε υψηλές θερμοκρασίες, είναι η αφυδάτωση. Ο οργανισμός μας στην προσπάθεια του να ρυθμίσει την θερμοκρασία στον σώμα μας και να μειώσει την θερμοκρασία από το εξωτερικό περιβάλλον, παράγει ιδρώτα, δηλαδή αποβάλει νερό αλλά και τα απαραίτητα για τον οργανισμό μέταλλα.
Προχωρημένη αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, όπως είναι η θερμική εξάντληση και η θερμοπληξία, σύγχυση, χαμηλή πίεση αίματος και λιποθυμία.
Άλλες διαταραχές του οργανισμού, πιο ήπιας μορφής, είναι οι θερμικές κράμπες (δηλαδή σύσπαση των σκελετικών μυών), το θερμό εξάνθημα (εκδηλώνεται με την εμφάνιση μικρών εξανθημάτων, σαν σπυράκια) και το ηλιακό έγκαυμα.
Πως μπορούμε να προστατευτούμε και να γυμναστούμε με ασφάλεια;
Συχνή ενυδάτωση
Είναι απαραίτητό να καταναλώνουμε πολύ νερό κατά την διάρκεια της προπόνησης σε υψηλές θερμοκρασίες, αλλά και πριν και μετά, για να αποφύγουμε την αφυδάτωση. Εναλλακτικά μπορούμε να προτιμήσουμε αθλητικά ποτά, ώστε να αναπληρώνουμε την ποσότητα μετάλλων που χάνεται από τον οργανισμό μέσω του ιδρώτα.
Πρέπει να αποφεύγουμε τα ποτά που εμπεριέχουν καφεΐνη, καθώς η ουσία αυτή μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα να χάσουμε περισσότερα υγρά.
Προσαρμόζουμε τον οργανισμό μας
Η διαδικασία αυτή ονομάζεται εγκλιματισμός. Δηλαδή, εκθέτουμε τον εαυτό μας σε υψηλές θερμοκρασίες, προκειμένου να συνηθίσει σε αυτές τις συνθήκες. Χρειάζονται περίπου 14 ημέρες προκειμένου να επέλθουν οι προσαρμογές στον οργανισμό μας, και πρέπει να γίνονται σταδιακά.
Προσοχή στα ρούχα που θα επιλέξουμε για την προπόνησή μας
Πρέπει να επιλέγουμε λεπτά, ανάλαφρα ρούχα, επιτρέποντας έτσι την θερμότητα να αποβληθεί από το σώμα μας. Επίσης, καλό θα ήταν να επιλέξουμε ανοιχτόχρωμα ρούχα, για να αντανακλούν την θερμότητα πίσω στο περιβάλλον.
Η χρήση των γυαλιών ηλίου και ενός καπέλου μπορεί να φανεί αποτελεσματική για την αποφυγή πονοκεφάλων, με προσοχή όμως να επιτρέπει την αποβολή θερμότητας.
Επιλέγουμε να ασκηθούμε πρωινές ή απογευματινές ώρες
Πολύ νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα – βράδυ, συνήθως, η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη. Έτσι, μπορούμε να ασκηθούμε με ασφάλεια.
Επίσης, καλό θα ήταν να επιλέγουμε σκιερά μέρη, καθώς με αυτόν τον τρόπο μειώνεται η συνολική θερμική επιβάρυνση που ασκείται σε ένα άτομο. Η θερμική επιβάρυνση αποτελεί το σύνολο τεσσάρων μεταβλητών, της θερμοκρασίας του αέρα ,της υγρασίας, της ταχύτητας του αέρα και της θερμικής ακτινοβολίας.
Χρησιμοποιούμε αντηλιακό
Με αυτόν τον τρόπο θα αποφύγουμε τα εγκαύματα στο δέρμα μας, τα οποία μπορούν να γίνουν έως και πολύ σοβαρά μετά από πολύωρη έκθεση στον ήλιο.
Αν χρειαστεί θα μειώσουμε την ένταση της προπόνησης μας ή ακόμα και θα σταματήσουμε
Η ζέστη αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό, σε μία προσπάθεια να μεταφέρει περισσότερο αίμα στην επιφάνεια του δέρματος και να αποβάλει θερμότητα.
‘Έτσι, μπορεί να νιώσουμε πιο εύκολα ότι λαχανιάζουμε, κόπωση και εξάντληση.
Μπορούμε πάντα να βρούμε τον τρόπο και τις συνθήκες να προπονηθούμε με ασφάλεια.
Μην ξεχνάτε ότι, όταν οι εξωτερικές συνθήκες αποτελούν περιορισμό, πάντα μπορούμε να επιλέξουμε να κάνουμε προπόνηση σε κλειστούς χώρους, όπου η θερμοκρασία είναι ρυθμιζόμενη.
Συνεχίζουμε να προπονούμαστε και τους καλοκαιρινούς μήνες.
Ενυδατωνόμαστε συχνά!
Προσέχουμε!
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ :
Άσθμα και άσκηση: Tι γυμναστική μπορώ να κάνω αν έχω άσθμα;
Προπόνηση στη ζέστη: Καίτε περισσότερο λίπος ή μήπως όχι;
Ακολούθησε το fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram
Κωνσταντίνα Ζήρου, Γυμνάστρια, Λαμία
Βιβλιογραφία
https://www.webmd.com/fitness-exercise/features/exercising-in-the-heat#2