Συνέντευξη: Θανάσης Κοσμίδης … Ένας εξαιρετικός προπονητής
O Θανάσης Κοσμίδης θεωρείται ένας από τους καλύτερους και σίγουρα από τους πιο αγαπητούς προπονητές ενόργανης στην Ελλάδα αφού όλοι όσοι έχουν συνεργαστεί μαζί του μόνο καλά λόγια έχουν να πουν.
Ο κύριος Κοσμίδης μίλησε στην FMH.GR και στον Αλέξανδρο Κοζωνακη.
Πείτε μας λίγα λόγια για τα πρώτα σας βήματα στο χώρο και το πώς φτάσαμε στο σήμερα.
Με την αγωνιστική ενόργανη γυμναστική ασχολούμαι περίπου 40 χρόνια ( από 15 χρονών ως αθλητής και αργότερα ως προπονητής). Με την ενόργανη του crossfit ξεκίνησα το 2012 κάνοντας μαθήματα σε κάποιους αθλητές που ασχολούνταν τότε με το σπορ και ήθελαν να μάθουν και μερικά από τα μυστικά της ενόργανης.
Σταδιακά άρχισα και μαθήματα σε μερικά box σε ομαδικό επίπεδο και έτσι γνώρισα ακόμα πιο ενεργά το crossfit και τις ιδιαιτερότητες του!
Σε τι βαθμό συνδέονται κατά τη γνώμη σας η ενόργανη με το crossfit;
Η αλληλεπίδραση είναι άμεση και σημαντική σε πολλούς τομείς. Η μία δραστηριότητα μπορεί να χρησιμοποιήσει τις δυνατότητες της άλλης για βελτίωση του δικού της αντικειμένου. Η ενόργανη δια μέσου του crossfit για βελτίωση του δείκτη της γενικής φυσικής κατάστασης και το crossfit την ενόργανη για να βελτιωθεί ο αθλητής στην δύναμη και σταθεροποίηση του κορμού και φυσικά να διορθώσει την τεχνική του και να αναπτύξει την νευρομυική συναρμογή σε πλήθος κινήσεων-ασκήσεων!
Ένας αθλητής της ενόργανης, αν αποφάσιζε να μεταπηδήσει στο crossfit, πιστεύετε θα είχε συγκριτικό πλεονέκτημα με οποιονδήποτε άλλο αθλητή που δεν έχει background ενόργανης;
Δεν μπορώ να το πω αυτό με σιγουριά γιατί οι μεταβολικές προσαρμογές των δύο αυτών δραστηριοτήτων είναι πολύ διαφορετικές. Η αγωνιστική ενόργανη γυμναστική (ή artistic gymnastics όπως ορθά λέγεται στο εξωτερικό) είναι κυρίως ¨αναερόβιο αγαλακτικό προς το κατώφλι του γαλακτικού άθλημα¨ ενώ οι προσαρμογές στο crossfit είναι μεν υψηλής έντασης αλλά έχουν και μεγάλη διάρκεια φτάνοντας πολύ συχνά και ξεπερνώντας το αερόβιο κατώφλι! Το crossfit αυτή την στιγμή είναι πιο κοντά στα λεγόμενα βαριά και δρομικά σπορ και θα έβαζα τους πρώην ενοργανίστες λίγο πιο πίσω με δεδομένα τα όσα είπα παραπάνω αλλά και λόγω ιδιαίτερων σωματομετρικών δεδομένων ( κοντόσωμοι αθλητές με λεπτά κάτω άκρα που δεν ευνοούνται σε κάποιες δραστηριότητες στο crossfit ). Επιπλέον στην αγωνιστική ενόργανη έχουμε απαίτηση να μας παρουσιάσει ο αθλητής ένα πρόγραμμα με 10 διαφορετικές ασκήσεις άριστα εκτελεσμένες , ενώ στο crossfit οι επαναλήψεις στην ίδια άσκηση και στο κυνήγι του χρόνου χαλάνε την σωστή τεχνική!
Πόσο εύκολα ή δύσκολα αφομοιώνονται οι ασκήσεις των gymnastics από τους αθλητές του crossfit;
Θα μπορούσα να πω αρχικά και χαριτολογώντας ότι ¨όπως στρώνεις ,κοιμάσαι¨… δηλαδή ανάλογα το πόσο έχεις δουλέψει θα εισπράξεις και το ανάλογο αποτέλεσμα… όμως υπάρχουν και πολλές αντικειμενικές δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει ο αθλητής του crossfit ,όπως το βαρύ σωματότυπο , την ενασχόληση σε μεγάλη ηλικία, την έλλειψη νευρομυικής συναρμογής, την έλλειψη χρόνου λόγω των πολλών επιμέρους δραστηριοτήτων και αντικειμένων. Οι πολλοί δυνατοί δυσκολεύονται στις ασκήσεις ρυθμού και αρμονίας για καλή τεχνική και οι πιο αδύναμοι αντιμετωπίζουν προβλήματα στις ασκήσεις δύναμης και ισχύος. Η αλήθεια είναι ότι τα gymnastics του crossfit κυρίως στην πλειοψηφία των γυναικών είναι πρόβλημα με δεδομένη την έλλειψη δύναμης σε σχέση με το βάρος του σώματος τους! Στους άνδρες αυτή η παράμετρος , δύναμη με μάζα σώματος είναι σε καλύτερη σχέση ισορροπίας !
Ποια , κατά τη γνώμη σας , είναι η πιο εύκολη και ποια η πιο δύσκολη άσκηση της ενόργανης;
Η πιο εύκολη είναι να κάθεσαι στον καναπέ του σπιτιού σου και η πιο δύσκολη να ανοίξεις την πόρτα του γυμναστηρίου! Αν αυτά καταφέρεις να τα αντιστρέψεις τότε δεν υπάρχουν εύκολες ή δύσκολες ασκήσεις. Υπάρχουν σωστά η λάθος εκτελεσμένες! Όταν μπεις στο γυμναστήριο αποφασισμένος να μάθεις πράγματα και να γυμναστείς τότε με την πάροδο του χρόνου όλα θα αρχίσουν να σου φαίνονται πιο εύκολα και πιο όμορφα! Ανάλογα με το back ground του καθενός υπάρχει και το επίπεδο δυσκολίας κάποιας άσκησης. Θα έλεγα ότι ο σωματότυπος , ο χρόνος που αφιερώνει ο καθένας , ο στόχος που βάζει και η υλικοτεχνική υποδομή του γυμναστηρίου που έχει επιλέξει παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εκτέλεση – επίτευξη κάποιας άσκησης ! Αυτή την χρονική στιγμή που μιλάμε θα έλεγα ότι τα push ups είναι η πρώτη και απλή μορφή άσκησης ενώ τα ring handstand push ups είναι στον αντίποδα και την δεδομένη χρονική στιγμή για το crossfit η πιο δύσκολη μορφή άσκησης όχι τόσο γιατί πραγματικά είναι δύσκολο να εκτελεστούν , αλλά περισσότερο γιατί οι αθλητές δεν είναι ακόμα τόσοι ώριμοι προπονητικά και αγωνιστικά να τα διαχειριστούν. Πιστεύω ότι σταδιακά θα αρχίσει να γίνεται με καλύτερη εκτέλεση τεχνικά και από περισσότερους αθλητές !
Ένας αθλητής του crossfit σε σχέση με έναν αθλητή της ενόργανης πιστεύετε έχει περισσότερες πιθανότητες για τραυματισμό λόγω λάθος εκτέλεσης κάποιας άσκησης; Δεδομένου ότι οι αθλητές της ενόργανης ασχολούνται περισσότερα χρόνια με τις συγκεκριμένες ασκήσεις.
Οι πιθανότητες τραυματισμού και στις δύο δραστηριότητες θεωρώ ότι είναι ίδιες , όπως ίδιες είναι σε όλα τα σπορ που περνάνε στο κατώφλι του πρωταθλητισμού. Όσο και άριστα τεχνικά να εκτελείς μια άσκηση-κίνηση , όταν αυτό γίνεται επαναλαμβανόμενα και σε ψηλή ένταση τότε ¨φλερτάρεις¨ με πιθανές τενοντίτιδες ,μικρές φλεγμονές μικρορίξεις του συνδετικού ιστού που στην πορεία γίνονται χρόνιες και μπορεί να καταλήξουν σε χειρουργείο. Οι τραυματισμοί είναι προσθετικοί… δηλαδή ο συνδυασμός ενόργανης , άρσης βαρών και άλλων δραστηριοτήτων στην καθημερινή προπόνηση δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μικροτραυματισμούς… το ίδιο συμβαίνει και στην αγωνιστική ενόργανη, η εναλλαγή μονόζυγου, κρίκων, δίζυγου κ.λ.π μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα ! Όμως η αλήθεια είναι ότι όσο πιο σωστά βιομηχανικά- τεχνικά εκτελείται μια άσκηση τόσο λιγότερες πιθανότητες τραυματισμού έχουμε! Σημαντικό ρόλο παίζει πολλές φορές και η υπερβολή και υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων των αθλητών από τους προπονητές αλλά και από τους ίδιους τους ασκούμενους!
Πώς βλέπετε το μέλλον της ενόργανης για την Ελλάδα;
Δυστυχώς δεν είμαι και πολύ αισιόδοξος με τα μέχρι τώρα δεδομένα. Στο πρόσφατο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα συμμετείχε και η ελληνική ομάδα (προφανώς κανείς δεν το κατάλαβε ) γιατί για άλλη μια φορά οι εναπομείναντες αθλητές δεν μπόρεσαν να κάνουν κάτι αξιόλογο αφού δεν ήταν οι πρωτοκλασάτοι αθλητές στην αποστολή ( λόγω τραυματισμών) ώστε μια πιθανή τους επιτυχία να σκεπάσει το πρόβλημα που υπάρχει τα τελευταία χρόνια στην ανάπτυξη του αθλήματος. Απογοητευτική έως και τραγική ήταν η συμμετοχή των αθλητών στο πρωτάθλημα νότιας Ελλάδος που έγινε στο Λαύριο με την συμμετοχή στην κατηγορία των παίδων μόλις 5 αθλητών!!!! Οι άνθρωποι που διαχειρίζονται το μέλλον της ενόργανης στην Ελλάδα έχουν κάνει τραγικά λάθη τα οποία φαίνονται κάθε φορά που οι πρωτοκλασάτοι αθλητές δεν συμμετέχουν με αποτέλεσμα να βγαίνει πολύ έντονα το πρόβλημα βάθους και ανάπτυξης του αθλήματος στην επιφάνεια!
Τι κινήσεις πιστεύετε ότι θα έπρεπε να γίνουν ώστε να υπάρχει περισσότερη υποστήριξη από τη χώρα για τους αθλητές μας;
Το κράτος μιας υγιούς αθλητικά χώρας θα πρέπει να προηγείται και όχι να έπεται των επιτυχιών. Οι φωτογραφίες και τα καλωσορίσματα στα αεροδρόμια δεν έχουν νόημα αν δεν υπάρξει μακροχρόνιος προγραμματισμός ανάπτυξης των αθλημάτων αμέσως μετά από τις όποιες επιτυχίες! Καλό θα ήταν να δοθούν και κάποια φορολογικά κίνητρα ελάφρυνσης για όποιες επιχειρήσεις ή ιδιώτες θα ήθελαν να χορηγήσουν – επενδύσουν σε αθλητές όχι μόνο υψηλού επιπέδου αλλά κυρίως σε μικρές κατηγορίες όπου (τουλάχιστον στην ενόργανη ) φαίνεται να υπάρχει το πρόβλημα !
Επίσης το κράτος όπου χρηματοδοτεί να έχει και την αυστηρή εποπτεία για το που επενδύονται τα χρήματα του ελληνικού λαού ώστε να μην ξοδεύονται σε ταξίδια αναψυχής των αθλητών και των συνοδών… με λίγα λόγια μετά από κάθε διοργάνωση να υπάρχει απολογισμός αθλητικών πεπραγμένων!
Αυτό τον καιρό που θα σας βρούμε; Πώς κυλάει ένα 24ωρο σας;
Τα τελευταία χρόνια συνεργάζομαι με διάφορα box κάνοντας ομαδικά μαθήματα στα gymnastics του crossfit και βγάζω τα προγράμματα των gymnastics της εταιρίας ATP LAB TRAINING με την οποία συνεργάζομαι αρκετά χρόνια τώρα!
Το 24ωρο μου είναι το πρωί σχολείο ή κατά καιρούς ΤΕΦΑΑ και τα απογεύματα μέχρι αργά το βράδυ μαθήματα σε crossfit box.
Είστε ένας από τους πιο αγαπητούς προπονητές στο χώρο, τι θα συμβουλεύατε τα νέα παιδιά που τώρα μπαίνουν στο χώρο της γυμναστικής;
Θα τα συμβούλευα να δείξουν ιδιαίτερη υπομονή και επιμονή… να μην παρασύρονται από το ιντερνετικό τσουνάμι πληροφοριών , να μελετούν , να διαβάζουν, να ψάχνουν και να αμφισβητούν ώστε να γίνονται ακόμα καλύτεροι από εμάς τους παλιότερους. Να μην διστάζουν να ρωτάνε και να επεξεργάζονται τις πληροφορίες από όπου και αν προέρχονται!
Ποια η γνώμη σας για την παρούσα κατάσταση των Ελλήνων αθλητών που ασχολούνται με το crossfit; Ξεχωρίζετε κάποιους;
Τα τελευταία χρόνια έχει ανέβει αρκετά το επίπεδο των Ελλήνων αθλητών. Πολλοί απ΄ αυτούς έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον μια 7ετία ενασχόλησης με το άθλημα οπότε σιγά σιγά βλέπουν τα πρώτα δείγματα δουλειάς τους. Αφιερώνουν περισσότερο χρόνο προπόνησης με περισσότερες γνώσεις των αντικειμένων και σκληρότερη δουλειά ,οπότε μόνο θετικό μπορεί να είναι το πρόσημο των αποτελεσμάτων. Ίσως λίγο ακόμα χρειάζεται προσοχή στην ποιότητα της προπόνησης και νομίζω ότι θα υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη βελτίωση. Εξάλλου τα αποτελέσματα των διαφόρων αγώνων αποδεικνύουν ότι γίνεται σοβαρή και αφοσιωμένη δουλειά. Δεν θα ήθελα να αναφέρω συγκεκριμένα ονόματα γιατί μπορεί να αδικήσω κάποιους αλλά γενικά βλέπω ότι όσοι έδειξαν διαχρονική υπομονή και αφοσίωση σιγά σιγά δικαιώνονται !
Δώστε μας 3 tips για τους αθλητές του crossfit σχετικά με τα gymnastics.
*Όχι βιασύνη στην εκμάθηση των skills.
*Οι δυνατοί να δουλέψουν τα kipping τους και οι αδύναμοι τα strict τους
*Καθημερινή 10λεπτη ενασχόληση και προπόνηση στο hs walk στο hs hold και στις ασκήσεις σταθεροποίησης και δύναμης του κορμού!
Ποια είναι τα σχέδια σας για το μέλλον;
Περιμένω με ανυπομονησία τον ερχομό και την μόνιμη εγκατάσταση του μεγάλου μου γιού από την Κύπρο ο οποίος ασχολείται ενεργά τα τελευταία χρόνια με τα gymnastics του crossfit , έτσι ώστε να μπορούμε από κοινού να προσφέρουμε πολλά περισσότερα στους ασκούμενους στα διάφορα crossfit box, είτε μέσω σεμιναρίων τύπου workshops που θα διοργανώνουμε σε όλη την Ελλάδα , είτε με την δημιουργία μιας σχολής με ενόργανη ενηλίκων και προετοιμασία αθλητών crossfit και όχι μόνο , είτε με την συγγραφή κάποιων βιβλίων σχετικά με τα gymnastics crossfit και γενικά με το cross training και το fitness!
Fitness Motivation Hellas. Σκοπός της είναι να παρακινήσει τον κόσμο να σηκωθεί από τον καναπέ. Ποια θα ήταν η δική σας συμβουλή παρακίνησης προς τον κόσμο;
H Fitness Motivation Hellas έχει δημιουργήσει ένα σημείο αναφοράς στον χώρο της άσκησης και έχει δώσει λόγους , κίνητρα και γνώσεις σε ασκούμενους και προπονητές ώστε να αναζητήσουν το κάτι καλύτερο στον χώρο της άθλησης παρακινώντας τον κόσμο να σηκωθεί από τον καναπέ και να αρχίσει να γυμνάζεται!
Η δική μου συμβουλή είναι να γίνει η άσκηση μέρος της καθημερινότητας και όχι μόνο του ελεύθερου χρόνου έτσι ώστε οι νέες γενιές και τα νέα παιδιά να θεωρούν τον αθλητισμό υποχρέωση και όχι επιλογή !
Σας ευχαριστώ πολύ για τον χώρο και το βήμα που μου δώσατε να εκφράσω μέρος των απόψεων μου στο κομμάτι της άσκησης!
Εμείς σας ευχαριστούμε . Να συνεχίσετε να εμπνέετε τους αθλητές και όλους μας γιατί εκτός απο τον επαγγελματισμο που έχετε δείξει στη πορεία σας φαίνεται οτι όλο αυτο είναι με μεγάλη αγάπη για τον χώρο.
Ακολούθησε το fmh.gr στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram