Αρχική Blog Fitness Το μυικό σύστημα στα αθλήματα δύναμης
Το μυικό σύστημα στα αθλήματα δύναμης

Το μυικό σύστημα στα αθλήματα δύναμης

Το μυικό σύστημα στον άνδρα και στη γυναίκα

Το ανθρώπινο μυικό σύστημα αποτελεί περίπου το 30-35% της μάζας του σώματος στις γυναίκες και το 42-47% της μάζας του σώματος στους άντρες. Εντός των μυών διακρίνουμε τις μυικές ίνες. ’Oταν αθλούμαστε, επιτυγχάνουμε την αύξηση του πάχους των μυικών ινών (όχι τον αριθμό τους). ‘Ετσι, αυξάνοντας την διάμετρο των μυών, αυξάνουμε την μυική μάζα του σώματος, άρα και την δύναμη του.

Είδη δυνάμεων στα αθλήματα

Στα αθλήματα αντοχής όπως είναι οι πολεμικές τέχνες παρατηρούμε συνήθως την εκδήλωση μεικτών δυνάμεων μέσω του μυικού συστήματος, όπως η αντοχή στην δύναμη (ικανότητα του οργανισμού να αντιστέκεται στην κόπωση με σχετικά μεγάλης διάρκειας επιβαρύνσεις και σε ένα ποσοστό ατομικής δύναμης πάνω από το 30%) και η ταχυδύναμη (η εκούσια σύσπαση του νευρομυικού συστήματος σε μια χρονική μονάδα, αλλά και η διάρκεια στην οποία μπορεί να διατηρηθεί αυτή η δύναμη-επιτάχυνση).

Θα μπορούσαμε να ονομάσουμε ενεργητικό σώμα τους μυς. Όσο μεγαλύτερο είναι λοιπόν το ενεργητικό μας σώμα, τόσο μεγαλύτερη είναι η μέγιστη και η απόλυτη δύναμη του.

Στα αθλήματα δύναμης και υψηλής έντασης όπως τα βάρη, πρωταρχικό στόχο αποτελεί το να ξεπεράσουμε την μάζα του ίδιου του σώματός μας και όχι κάποιου αντιπάλου. Έτσι, σημαντικό εργαλείο αποτελεί η σχετική δύναμη (=μέγιστη δύναμη/μάζα σώματος).

Ανάλογα λοιπόν με τις ομάδες τον εργαζόμενων μυών και τα είδη της δύναμης που χρειαζόμαστε μπορούμε να διαμορφώσουμε σωστά την προπόνησή μας.

Υπάρχουν όμως κάποιες προϋποθέσεις που θα πρέπει να λάβουμε υπόψην μας εάν επιθυμούμε τα μέγιστα αποτελέσματα επιδόσεων – άρα και την επίτευξη των στόχων μας.

Ενδομυική και μεσομυική συναρμογή

Απαραίτητοι παράγοντες αποτελούν η ενδομυική και η μεσομυική συναρμογή.

Όταν κινούμαστε, παράγουμε έργο, ασκούμε δύναμη. Η δύναμη αυτή είναι αποτέλεσμα μυικής δραστηριότητας η οποία είναι αποτέλεσμα νευρικής δραστηριότητας. Το πόσο καλά θα λειτουργήσει το νευρομυικό μας σύστημα, θα επηρεάσει όλη μας την κίνηση. Η ενδομυική συναρμογή είναι λοιπόν η ικανότητα που διαθέτει κάποιος να χρησιμοποιεί καλύτερα τις κινητικές του μονάδες κερδίζοντας έτσι το επιθυμητό αποτέλεσμα. Όσο μεγαλύτερο το ποσοστό των κινητικών μονάδων, τόσο το καλύτερο.

Με απλά λόγια, αν εχουμε καλή ενδομυική συναρμογή, τότε έχουμε μικρότερο έλλειμμα δύναμης, καθώς και μεγαλύτερους και δυνατότερους μυς. Εδώ έρχεται πολύ όμορφα η μεσομυική συναρμογή να μας δείξει τον δρόμο προς αυτή την επίτευξη. Καλή μεσομυική συναρμογή σημαίνει καλή συνεργασία μυών και μυικών ομάδων στην διαδικασία της κίνησης για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Επί παραδείγματι, όταν εκτελούμε μια άσκηση με βάρη, στο παιχνίδι μπαίνουν πάντα δύο αντίθετα είδη δυνάμεων: οι αγωνιστές και οι ανταγωνιστές μύες. Οι πρώτοι είναι οι μύες που εκτελούν την κίνηση. Οι δεύτεροι είναι οι μύες που ασκόυν την αντίθετη κίνηση. Πρέπει να δουλεύουμε με έλεγχο και πάντα σε όλο το εύρος της κίνησης (εκτός αν υφίσταται τραυματισμός). Οι κινήσεις μας πρέπει να είναι κατευθυνόμενες από εμάς μέσω του μυαλού μας. Συγκέντρωση μυαλούκαι ισορροπία σώματος έχουν ως αποτέλεσμα την δυνατότητα μεγαλύτερης επιβάρυνσης χωρίς τραυματισμούς.

Πάντα διατατικές και χαλαρωτικές ασκήσεις στο τέλος του προγράμματος. Έτσι επιτρέπουμε στους μηχανισμούς επιδιόρθωσης να εισχωρήσουν στις κατεστραμμένες μυικές ίνες και να τις αυξήσουν σε διάμετρο. Και φυσικά, να μην ξεχνάμε πως τον σπουδαιότερο ρόλο έχει το ενεργειακό απόθεμα. Ακόμα και μια Porsche χωρίς ποιοτικά καύσιμα δεν αποδίδει τα μέγιστα δεν αξιοποιεί τις δυνατότητες για τις οποίες προορίζεται.

  • Οι υδατάνθρακες αποτελούν την πηγή της ενέργειας
  • Τα λίπη είναι αναγκαία για την συνολική επιβάρυνση
  • Οι πρωτεΐνες απαραίτητες για την υπερτροφία μυών

Μετά από έντονες προπονήσεις φροντίζουμε για την αναπλήρωση του μυικού γλυκογόνου (με χρήση υδατανθράκων), και γενικότερα εφοδιάζουμε τον οργανισμό με βιταμίνες και μέταλλα (προιόντα ολικής άλεσης, φρούτα, ωμά λαχανικά). Παράλληλα, επιδιώκουμε την λήψη επαρκούς ποσότητας υγρών με αποτέλεσμα την καλή ενυδάτωση.

Συμπέρασμα

Για τα μέγιστα προπονητικά αλλά και σωματικά αποτελέσματα δεν αρκεί μονάχα η γνώση. Χρειάζεται σωστός προγραμματισμός, καθώς και ναι μεν υψηλοί, μα πάντα πολύ συγκεκριμένοι στόχοι, έλεγχος προόδου, προσοχή στην τεχνική, την αναπνοή, όπως και την εκτέλεση της προπόνησης (“Κάθε φορά σαν την πρώτη φορά”).

Πηγή : xbody.gr

Σωκράτους 147, Καλλιθέα, Αθήνα
Ακολουθήστε μας και στα Social Media