Ανδρέας Βαζαίος: Το «παιδί-θαύμα» της ελληνικής κολύμβησης μιλαει στην Fitness Motivation Hellas
Δύο συμμετοχές σε Ολυμπιακούς Αγώνες, τέσσερα Ευρωπαϊκά μετάλλια, επιδόσεις παγκοσμίου επιπέδου και μία υποτροφία για ένα από τα καλύτερα πανεπιστημιακά προγράμματα κολύμβησης στις ΗΠΑ, αποδεικνύουν ότι o Ανδρέας Βαζαίος ανήκει πια στη διεθνή ελίτ.
O Αλέξανδρος Κοζωνάκης βρέθηκε με τον Ανδρέα και το αποτέλεσμα ήταν μια συνέντευξη μέσα απο την καρδιά του.
Ποια ήταν τα πρώτα σου βήματα? Γιατί επέλεξες να ασχοληθείς με το συγκεκριμένο άθλημα
Ξεκίνησα την κολύμβηση όταν ήμουν 3 χρονών. Αγαπούσα πολύ το νερό αλλα η μεγαλύτερη παρακίνηση ήταν από την κατά 6 χρόνια, μεγαλύτερη αδερφή μου, η οποία κολυμπούσε ήδη και εγώ ζήλευα που δεν πήγαινα και εγώ στην πισίνα. Ως παιδί, δοκίμασα και άλλα αθλήματα κατά τη διάρκεια των τάξεων του δημοτικού. Αλλά η κολύμβηση με είχε ήδη κερδίσει!!
Ποια είναι η καλύτερη και ποια η χειρότερη στιγμή στην καριέρα σου μέχρι τώρα?
Αυτή είναι αρκετά δύσκολη ερώτηση, να πω την αλήθεια. Δεν μπορώ να διαλέξω. Ως αθλητής, δόξα το Θεό, είχα και έχω αρκετές επιτυχίες και αποτυχίες. Δεν μπορώ να «διαλέξω» την καλύτερη διότι η κάθε καλή κούρσα, ή πρόκριση για μεγάλη διοργάνωση ή κατάκτηση μεταλλίου είναι ξεχωριστεί και σημαίνει κάτι διαφορετικό έχοντας διαφορετική ιστορία. Ως αναφορά τη χειρότερη, πάλι είναι δύσκολο διότι από κάθε κακή στιγμή στην καριέρα μου έχω κερδίσει κάτι και έχω γίνει καλύτερος αθλητής μετά.
Τι περιλαμβάνουν συνήθως οι προπονήσεις σου?
Το πρόγραμμά μου περιλαμβάνει 3 διπλές προπονήσεις μέσα στην πισίνα τη βδομάδα και άλλες 3-4 μονές. Έχω 2-3 προπονήσεις στο γυμναστήριο τη βδομάδα. Ανάλογα την περίοδο μέσα στη σεζόν, είναι και ανάλογα τα χιλιόμετρα που κάνω σε κάθε προπόνηση, καθώς όταν πλησιάζει κάποιο αγώνας στόχος τα χιλιόμετρα και οι προπονήσεις μειώνονται, κρατώντας την ένταση. Έπειτα, κάθε προπόνηση αποσκοπεί και σε κάποιο διαφορετικό αγώνισμα ή σε κάποιο διαφορετικό στυλ.
Ποιο είναι το διατροφικό σου πλάνο?
Δεν έχω κάποιο συγκεκριμένο διατροφικό πλάνο. Όταν ήμουν πιο μικρός, προσπάθησα να ξεκινήσω πιο αυστηρό πρόγραμμα διατροφής (από αυτά που μετράς βάρος και ποσότητα για κάθε γεύμα), αλλά ήταν αρκετά ψυχοφθόρο. Έτσι, απλά προσέχω τι βάζω στον οργανισμό μου ώστε να λαμβάνω ημερησίως τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να έχω ενέργεια για κάθε προπόνηση και προπαντός να έχω την υγεία μου κατά τη διάρκεια της χρονιάς.
Θα συμμετείχες σε αγώνα κολύμβησης ανοιχτής θαλάσσης?
Έχω συμμετέχει μία φορά σε αγώνα open water, αλλά δεν μπορώ να πω ότι θα ήθελα να το κάνω πολύ συχνά. Είναι αγώνισμα που χρειάζεται εμπειρία και πάρα πολύ προπόνηση μέσα στην πισίνα.
Τι περιλαμβάνει το ημερήσιο πρόγραμμά/ρουτίνα σου?
Ζω στην Αμερική, όπου μπορώ να συνδιάσω και προπονήσεις και σπουδές ταυτόχρονα και σε υψηλό επίπεδο. Οπότε, ανάλογα την ημέρα όπως είπα και πριν, έχω αναλόγως 1 ή 2 προπονήσεις. Η πρωινή προπόνηση στις 5.00 το πρωι μεχρι τις 7 μετά γυμναστήριο για μια ωρα και έπειτα αναλόγως την ημέρα έχω και τις παρακολουθήσεις των μαθημάτων μου (σπουδάζω ψυχολογία). Ίσως έχω χρόνο να επιστρέψω στο σπίτι μου πριν την απογευματινή προπόνηση, έτσι ώστε να μαγειρέψω και να φάω, αλλιώς θα καθίσω στο campus. Μετά την απογευματινή έχω το βραδινό μου και συνήθως μέτα διαβάζω και πέφτω για ύπνο νωρίς διότι την επόμενη μέρα έχω να ξυπνήσω πάλι στις 5.
Τα ρεκόρ που έχεις σπάσει είναι πάρα πολλά. Πως νιώθεις για αυτό?
Δόξα το Θεό, έχω καταφέρει αρκετά πανελλήνια ρεκόρ, τόσο σε 50αρα πισίνα, τόσο και σε 25αρα αλλά και σε διαφορετικά αγωνίσματα. Είναι πολύ ωραίο συναίσθημα διότι ο χρόνος μου μετά μπαίνει στην ιστορία της Ελληνικής Κολύμβησης. Οπότε είναι πολύ μεγάλη τιμή και επιβράδευση κόπων. Επίσης τώρα που είμαι ακόμα ενεργός αθλητής, αποτελεί πρόκληση γιατί πρέπει να ξεπερνάω τον εαυτό μου κάθε φορά εάν θέλω να πετύχω πανελλήνιο ρεκόρ.
Αν δεν ασχολιόσουν με την κολύμβηση, με ποιο άθλημα θα ήθελες να ασχοληθείς?
Θα έλεγα το βόλευ και ιδιαίτερα το beach volley. Είναι το μόνο αγώνισμα με μπάλα που δεν είμαι τόσο άσχετος και το ύψος μου με ψιλοβοηθάει να μπορώ να βρίσκω τη μπάλα.
Τα media, καλώς ή κακώς, θυμούνται τους αθλητές μας μόνο σε κάποια μεγάλη επιτυχία (και αυτό πάλι όχι πάντα). Πιστεύεις πως αυτό παίζει ρόλο στη διάδωση των αθλημάτων στη χώρα μας? Αν υπήρχε πληρέστερη ενημέρωση στο συγκεκριμένο κομμάτι, θα λειτουργούσε θετικά στην ενασχόληση περισσότερων παιδιών με τον αθλητισμό και γενικά θα βοηθούσε στην αθλητική παιδεία του κόσμου?
Πιστεύω ότι δυστυχώς τα media έχουν πολύ μεγάλη επιρροή στον αθλητισμό και κυρίως στο να υπάρχουν θεατές, νέοι αθλητές καθώς όμως και χορηγοί! Η κολύμβηση αποτελεί ένα άθλημα που φέρνει στη χώρα κάθε χρόνο μεγάλες επιτυχίες. Παρ’ ολ’α αυτά, αποτελεί ένα από τα αθλήματα με την λιγοστή προβολή. Αυτό, μαζί φυσικά και με άλλους παράγοντες, μειώνει τους νέους αθλητές στο χώρο, αλλά όπως ξανα είπα και την πιθανότητα για κάποια χορηγία.
Το κράτος κατά πόσο είναι δίπλα στους αθλητές? Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης?
Το κράτος είναι δίπλα στους αθλητές για τη φωτογραφία. Δυστυχώς η στήριξη μειώνεται δραματικά κρατώντας την ίδια δικαιολογία του «Δεν υπάρχουν χρήματα». Περιθώρια βελτίωσης πιστεύω πως υπάρχουν πολλά αλλά κυρίως από τις ομοσπονδίες!! Για παράδειγμα, δεν γίνεται να φτάνοουν οι αθλητές της εθνικής ομάδας, μια μέρα πριν το Πανευρωπαϊκο πρωτάθλημα, με τραγικά μεγάλο πόσο μάλλον όταν αγωνίζονται την επόμενη μέρα! Ή για παράδειγμα η ομοσπονδία να επιτρέπει «μεγαλο-ομάδες» να ελέγχουν αποφάσεις της ομοσπονδίας… δεν γίνεται αθλητισμός έτσι…
Τι ρόλο παίζουν οι χορηγοί για κάποιον αθλητή?
Δυστυχώς η χώρα μας περνάει πάρα πολύ δύσκολες στιγμές τα τελευταία χρόνια. Η οικονομικές απολαβές που είχαν παλιά οι αθλητές έχουν εξαφανιστεί. Το κράτος μειώνει ετησίως τον οικονομικό προϋπολογισμό, και αντιστοίχως και οι ομοσπονδίες μειώνει τις «ανέσεις» που μπορεί να προσφέρει στους αθλητές. Κατ’ επέκταση ο αθλητής καλείτε να «επιβιώσει» καλύπτοντας από μόνος του ή από την οικογένειά του τα έξοδα ή από χορηγίες. Εκεί είναι που δυσκολεύει το όλο θέμα… Όταν ένα άθλημα δεν παιρνει την απαιτούμενη και συνεχή προβολή προς την υπόλοιπη χώρα, πώς γίνεται να υπάρξουν χορηγοι! Οι αθλητές καλούνται να «παρακαλάνε» εταιρίες για χορηγίες και οικονομικές υποστηρίξεις με μικρές πιθανότητες θετικής απάντησης. Επίσης να αναφέρουμε ότι μόνο οι αθλητές με μεγάλες διακρίσεις έχουν αυτή τη δυνατότητα… οι υπόλοιποι;
Που υπάρχουν καλύτερες παροχές και συνθήκες για προπόνηση, στην Ελλάδα ή στην Αμερική?
Ξεκάθαρα στην Αμερική! Επειδή τα τελευταία 2 χρόνια ζω αυτή την ξεχωριστή εμπειρία, μπορώ να απαντήσω με άνεση και μεγάλη πίκρα στην καρδιά. Αθλητές χρειάζεται να ξενιτεύονται από τη χώρα τους έτσι ώστε να μπορούν να συνεχίσουν να ονειρεύονται ψηλά συνδυάζοντας κιόλας και τον αθλητισμό και τις σπουδές! Φυσικά και γίνεται και στην Ελλάδα, αλλά με τεράστια δυσκολία! Για αυτό πιστεύω ότι οι Έλληνες κολυμβητές (θα μιλήσω για το δικό μου άθλημα διότι τα έχω ζήσει) και ιδίως οι Έλληνες προπονητές είναι ήρωες! Διότι αυτά που πετυχαίνουμε είναι υπό αρκετά κακές συνθήκες. Αθλητές από άλλες χώρες, ακούγοντας την καθημερινότητά μας και τις συνθήκες με τις πισίνες, θεωρούν ότι τους λέμε άστειο…
Ποιος είναι, κατά τη γνώμη σου, ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε τις αποτυχίες?
Οι αποτυχίες είναι αυτές που θα έπρεπε να μας διδάσκουν περισσότερα πράγματα από μια επιτυχία. Συνήθως, σε πιο μικρή ηλικία ειδικά, σε μια αποτυχία ο αθλητής στεναχωρίεται και είναι απόλυτα φυσιολογικό! Απλά, πιστεύω οτί από την αποτυχία, ο αθλητής έχει να μάθει τα λάθη του, βλέποντας και το αποτέλεσμα.Έτσι μέσα από την προπόνηση και την εμπειρία, μαθαίνει την κούρσα του και γίνεται καλύτερος.
Στον αθλητισμό, όπως και σε άλλες φάσεις της ζωής μας υπάρχουν διάφοροι κύκλοι. Κάποιες φορές λοιπόν, είμαστε στα κάτω μας…μπορεί να διανύουμε μια άσχημη περίοδο. Τι είναι αυτό που σε παρακινεί σε αυτές τις περιπτώσεις? Τι είναι αυτό που σε κάνει να συνεχίζεις?
Όπως είπα και πριν ο αθλητισμός έχει τα «πάνω και τα κάτω». Έγω προσωπικά προσπαθώ να σκέφτομαι για ποιο λόγο ξεκίνησα, ποιός είναι ο στόχος μου, για ποιο λόγο κάνω προπόνηση. Έτσι κάπως απαλύνεται η κούραση και το κάθε τι κακό που μπορεί να προκύψει κατά τη διάρκεια της άσχημης περιόδου.
Σπουδές, πρωταθλητισμός και time management. Πόσο εύκολο είναι να συνδυαστούν?
Είναι 2 λέξεις κλειδιά τις οποίες χρειαζόμαστε για τον συνδυασμό των σπουδών και των προπονήσεων. Επειδή το προσπάθησα και στην Ελλάδα και στην Αμερική, μπορώ να πω ότι παντού αυτός ο συνδυασμός είναι δύσκολος! Πάντα ο αθλητής θα πρέπει να μπαίνει στο δύσκολο σημείο του να διαλέξει μεταξύ των δύο. Το μόνο θετικό στο κομμάτι της Αμερικής είναι πως παρέχει στον αθλητή μια ασφάλεια ότι μπορεί να κάνει και τα δυο, εαν ακολουθήσει ένα πρόγραμμα και μια ρουτίνα που θα τον βοηθάει καθημερινά! Παρ’ολ’αυτά, τα πάντα εξαρτονται από τον αθλητή! Εάν ο/η ίδιος/α δεν θέλει αρκετά να προσπαθήσει ή φοβάται οπότε τα αφήνει όλα σε δεύτερη μοίρα ή δεν είναι διατεθειμένος/η να έχει τις απαιτούμενες στερήσεις, προφανώς και δεν θα πετύχει..!
Τι θα συμβούλευες τα νέα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν είτε γενικά με τον αθλητισμό είτε με την κολύμβηση συγκεκριμένα?
Να μάθουν να το αγαπάνε! Να ξέρουν ότι υπάρχουν δυσκολίες αλλά να μην τα παρατήσουν! Δεν χρειάζεται να έρθει ένα μετάλλιο έτσι ώστε να θεωρηθεί επιτυχημένη προσπάθεια!! Εγώ μετά από κάθε μου κούρσα, ανεξάρτητα από το πόσο πόνεσε, το χρόνο και τη διοργάνωση ρωτάω τον εαυτό μου: « Ευχαριστήθηκες την κούρσα;». Αν οχι τότε για μένα είναι αποτυχία! Ότι θα πονέσει είναι σίγουρο οπότε είναι κρίμα αν δεν το ευχαριστιέσαι κίολας ή δεν ζεις την κάθε εμπειρία/ κούρσα ως μοναδική!
Το αγαπημένο σου motto/quote?
«Κάθε εμπόδιο για καλό» γιατί έχουμε να μάθουμε από κάθε καλή και άσχημη εμπειρία. Και πάνω στους αγώνες, « You have a lane, you have a chance.» Σημαίνει πως εαν έχεις διαδρομή στην πισίνα, έχει και μια ευκαιρία. Άρα δεν αφήνουμε καμία κούρσα να πάει χαμένη και διεκδικούμε το καλύτερο αποτέλεσμα για εμάς!
Οι σπουδές σου είναι σχετικές με την ψυχολογία. Σκέφτεσαι να το ακολουθήσεις κάποια στιγμή ως επάγγελμα ή η κολύμβηση είναι ο μεγάλος σου έρωτας?
Βεβαιότατα! Όνειρό μου είναι να γίνω αθλητικός ψυχολόγος. Ήθελα να συνδυάσω τις σπουδές μου, με κάποιον τρόπο με τον αθλητισμό! Ξέρω πως ο πρωταθλητισμός έχει ημερομηνία λήξης οπότε ήθελα να βοηθήσω σε αυτό που κάνω τόσα χρόνια από κάποια άλλη οπτική γωνία. Έχοντας την εμπειρία ως αθλητής πιστεύω θα μπορώ να καταλαβαίνω περισσότερο τους αθλητές.
Ευχαριστούμε πολύ για το χρόνο σου και για την τιμή που μας έκανες, ώστε να μοιραστείς τις σκέψεις σου μαζί μας.
Για τη Fitness Motivation Hellas
Αλέξανδρος Κοζωνάκης