Πέντε επιστημονικές έρευνες που αποδεικνύουν τη συμβολή της άσκησης στην πρόληψη, αλλά και τη βελτίωση της υγείας μετά την εκδήλωση της ασθένειας,
Έρευνα 1
Η συστηματική γυμναστική μπορεί να αυξήσει το προσδόκιμο επιβίωσης των ασθενών με καρκίνο, σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Loyola, στο Σικάγο, που παρακολούθησαν επί 20 χρόνια την πορεία 1.021 ανδρών με καρκίνο.
Όπως διαπίστωσαν, όσοι έκαιγαν πάνω από 3.000 θερμίδες την εβδομάδα, μέσω της γυμναστικής, είχαν 38% λιγότερες πιθανότητες να αποβιώσουν από καρκίνο και επίσης 49% λιγότερες από καρδιοπάθεια. «Η μακροζωία των επιζησάντων του καρκίνου μπορεί να αυξηθεί σημαντικά με τη βοήθεια της συστηματικής φυσικής δραστηριότητας», επεσήμαναν οι ερευνητές
Στην εξαγωγή των συμπερασμάτων τους έλαβαν υπ’ όψιν όλους τους άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον κίνδυνο θανάτου, όπως την ηλικία, το κάπνισμα, το σωματικό βάρος, την ηλικία θανάτου των γονέων και τις διατροφικές συνήθειες.
Έρευνα 2
Η αεροβική άσκηση βοηθά τις γυναίκες που αναρρώνουν από καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με βρετανική έρευνα.
Η δρ Amanda Daley, από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, μαζί με τους συνεργάτες της, σχεδίασαν μια έρευνα που περιλάμβανε μια ομάδα γυναικών που θα ακολουθούσε πρόγραμμα γυμναστικής και μια που δεν θα ακολουθούσε. Οι 108 γυναίκες που έλαβαν μέρος στην έρευνα ακολούθησαν αγωγή για καρκίνο του μαστού ένα έως και τρία χρόνια πριν και δεν συνήθιζαν να γυμνάζονται.
Το πρόγραμμα γυμναστικής περιλάμβανε ασκήσεις 50 λεπτών, τρεις φορές την εβδομάδα, για διάστημα δυο μηνών. Οι ασκήσεις ήταν μέτριες σε ένταση, ενώ ο στόχος ήταν να αυξηθούν οι καρδιακοί παλμοί κατά 65% έως 85%, ανάλογα με την ηλικία κάθε γυναίκας. Η άλλη ομάδα έκανε μόνο στρέτσινγκ.
Από την έρευνα φάνηκε ότι η επίδοση των γυναικών που ακολούθησαν πρόγραμμα άσκησης ήταν αυξημένη κατά 9,8 μονάδες κατά μέσον όρο και σύμφωνα με την επικεφαλής, το μέγεθος της διαφοράς ήταν μεγαλύτερο από αυτό που έχουν αναφέρει άλλες ενέργειες για ενίσχυση της υγείας και της ποιότητας ζωής.
Έρευνα 3
Κάνοντας μισή ώρα γυμναστική κάθε μέρα μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου της μήτρας, σύμφωνα με μελέτη του Imperial College του Λονδίνου. «Μόλις 38 λεπτά καθημερινής σωματικής εξάσκησης, σε συνδυασμό με τη διατήρηση υγιούς βάρους , θα μπορούσαν να βοηθήσουν στο να αποτραπεί το 44% των νέων κρουσμάτων στη Βρετανία», επεσήμανε η γιατρός Elisa Bandera.
Οι ερευνητές, στο πλαίσιο της μελέτης τους, συγκέντρωσαν και μελέτησαν μεγάλο αριθμό επιστημονικών ερευνών για τον καρκίνο της μήτρας, σε σχέση με τη διατροφή, τη σωματική δραστηριότητα και το σωματικό βάρος. Κι αυτό γιατί ήθελαν να επαναβεβαιώσουν τη σχέση μεταξύ του σωματικού λίπους και του καρκίνου, μιας και τα λιπαρά κύτταρα απελευθερώνουν ορμόνες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ορισμένων μορφών της ασθένειας.
Έρευνα 4
Δεκαπέντε λεπτά γυμναστικής την ημέρα μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου και προσθέτουν, κατά μέσο όρο, τρία χρόνια ζωής, σύμφωνα με ερευνητές από την Ταϊβάν, που μελέτησαν τη γυμναστική στην καθημερινότητα 400.000 ατόμων για 12 χρόνια.
«Η άσκηση των 30 λεπτών ημερησίως για πέντε ή περισσότερες ημέρες της εβδομάδας ήταν ο χρυσός κανόνας τα τελευταία χρόνια, αλλά πλέον βρήκαμε ότι ακόμη και το μισό μπορεί να είναι πολύ ωφέλιμο», δήλωσε ο δρ Chi-Pang Wen, επικεφαλής της έρευνας.
Ο Wen δεν ενθαρρύνει, βεβαίως, όσους ακολουθούν τον χρυσό κανόνα των 30 λεπτών να τον μειώσουν στο μισό, αλλά στόχος του είναι να κάνει όσους δεν γυμνάζονται, να αρχίσουν τώρα να το κάνουν
Έρευνα 5
Δεκαπέντε λεπτά έντονης γυμναστικής την ημέρα μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης καρκίνου του μαστού κατά το ένα πέμπτο, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης που παρουσιάστηκε στο συνέδριο του βρετανικού Εθνικού Ινστιτούτου Έρευνας για τον Καρκίνο
Σύμφωνα με τον δρα Τιμ Κι και τους συνεργάτες του, μελετώντας 125.000 γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση διαπίστωσαν ότι εκείνες που κατατάσσονταν στα ψηλότερα επίπεδα σωματικής άσκησης είχαν τη μικρότερη πιθανότητα εκδήλωσης καρκίνου του μαστού, συγκριτικά με εκείνες που έκαναν καθιστική ζωή.
Γενικά, οι γυναίκες που έκαναν 15 -35 λεπτά έντονης γυμναστικής καθημερινά είχαν κατά ένα πέμπτο μικρότερο κίνδυνο να νοσήσουν. Επίσης, εκείνες με το περισσότερο σωματικό λίπος είχαν 55% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου, σε σύγκριση με τις πιο αδύνατες συνομήλικές τους.
Πηγη : healthnews.reporter.com.cyρο