Δεν τρώω αυγά: Με τι μπορώ να τα αντικαταστήσω σε συνταγές;
Ποιες επιλογές έχω, αντί για αυγά, αν τα αποφεύγω για να αντικαταστήσω στις συνταγές για γλυκά, για κέικ και στη μαγειρική γενικά;
Για ποιους λόγους κάποιοι αποφεύγουν τα αυγά;
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που αποφεύγουν την κατανάλωση αυγών, και οι λόγοι μπορεί να είναι πολλοί. Αρχικά, οι vegan και κάποιοι vegetarian αποφεύγουν την κατανάλωση τους αφού αποφεύγουν κάποιες ζωικές και ζωικής προέλευσης τροφές.
Επιπλέον, υπάρχουν και εκείνοι που έχουν αλλεργία ή δυσανεξία στο αυγό, οπότε ακόμα και να βρίσκεται κρυμμένο σε μία συνταγή (π.χ. κέικ) δεν μπορούν να το καταναλώσουν καθώς θα τους δημιουργήσει πρόβλημα πέψης ή αλλεργική αντίδραση.
Τέλος, υπάρχουν και εκείνοι που λόγω γευστικών ή άλλων προτιμήσεων θέλουν να αποφεύγουν την κατανάλωση τους.
Το αυγό αποτελεί βασικό συστατικό σε πάρα πολλές παρασκευές τόσο μαγειρικής όσο και ζαχαροπλαστικής, καθώς έχει τις ιδιότητες να «δένει» το μείγμα, να προσδίδει όγκο στα γλυκά κτλ. Οπότε, είναι απαραίτητο το να βρεθεί επαρκής τρόπος αντικατάστασης του αυγού.
Πάμε να δούμε παρακάτω τους πιο διαδεδομένους αλλά και επιτυχημένους τρόπους να αντικαταστήσουμε το αυγό στις συνταγές:
Τι να επιλέξω αντί για αυγά στις συνταγές
-
Τόφου
Το τόφου χρησιμοποιείται από τους vegan/vegetarian ως υποκατάστατο του αυγού σε διάφορες μαγειρικές παρασκευές, όπως π.χ. ομελέτα,scrambled eggs κτλ. Καλό είναι να προτιμάμε τόφου με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε νερό, το οποίο πρέπει να το φέρουμε σε ομοιογενή μορφή πουρέ πριν το χρησιμοποιήσουμε.
Έχει πολύ ουδέτερη γεύση, οπότε μπορούμε να το ενισχύσουμε με μπαχαρικά ή μυρωδικά αναλόγως την συνταγή.
-
Ζελατίνη ή άγαρ- άγαρ
Η ζελατίνη ή το άγαρ- άγαρ είναι ουσίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν αντί για αυγά σε συνταγές. Βοηθούν να δέσει και να πήξει το μίγμα. Η ζελατίνη είναι ζωικής προέλευσης, οπότε οι vegan προτιμούν το άγαρ- άγαρ που είναι φυτικής προέλευσης. Και τα δύο δεν έχουν γεύση οπότε δεν επηρεάζουν το τελικό αποτέλεσμα.
-
Πουρές μπανάνας
Ο πουρές μπανάνας, δηλαδή μπανάνα πατημένη με το πιρούνι μέχρι να γίνει μαλακός πουρές, μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί για το αυγό. Επειδή όμως δίνει γεύση μπανάνας στα μείγματα που χρησιμοποιείται καλό είναι να το προτιμάμε σε παρασκευές που ταιριάζει η γεύση αυτή, π.χ. μάφινς, κέικ, pancakes κτλ.
Αντί για μπανάνα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και άλλα πολτοποιημένα φρούτα όπως η κολοκύθα και το αβοκάντο, τα οποία δεν επηρεάζουν τόσο την τελική γεύση.
-
Aquafaba
Μπορεί να ακούγεται εξωτικό, στην πραγματικότητα όμως είναι ένα υλικό με το οποίο όλοι έχουμε έρθει σε επαφή. Είναι το νερό στο οποίο μέσα έχουν βράσει ρεβίθια.
Ακολουθούμε την κανονική διαδικασία μαγειρέματος των ρεβιθιών, δηλαδή αφήνουμε τα ρεβίθια να μουλιάσουν για αρκετές ώρες στο νερό, πετάμε το νερό αυτό, βάζουμε τα ρεβίθια να βράσουν και στο τέλος τα σουρώνουμε και κρατάμε το νερό στο οποίο έβρασαν.
Το νερό αυτό εάν χτυπηθεί παίρνει την υφή και την όψη της μαρέγκας και μπορεί να την αντικαταστήσει στις αντίστοιχες συνταγές.
-
Ξύδι και μαγειρική σόδα
Όταν αναμειγνύεται το ξύδι με την μαγειρική σόδα, δημιουργείται ένα υλικό που μπορεί να υποκαταστήσει το αυγό και να χρησιμοποιηθεί σε παρασκευές όπως κέικ ή ψωμί. Βοηθάει τα μίγματα να φουσκώσουν και να γίνουν αφράτα, χωρίς να επηρεάζει την τελική γεύση.
-
Λιναρόσπορος σε νερό
Όταν αφήσουμε για ώρα τον λιναρόσπορο σε νερό, τότε παίρνουμε ένα κολλώδες υγρό που παρομοιάζει πολύ την υφή του χτυπημένου αυγού.
Πρέπει αρχικά να αλέσουμε τον λιναρόσπορο να σπάσει σε πιο μικρά κομμάτια και μετά να τον αφήσουμε να μουλιάσει σε νερό (αναλογία περίπου 1 κ.σ. λιναρόσπορο με 3 κ.σ. νερό).
Συμπέρασμα
Όλες οι παραπάνω επιλογές μπορούν να αντικαταστήσουν επαρκώς τα αυγά στην μαγειρική ή την ζαχαροπλαστική. Λόγω της έκτασης που έχει πάρει πλέον η χορτοφαγική διατροφή αλλά και λόγω αλλεργιών, τις περισσότερες φορές ο ίδιος ο δημιουργός της συνταγής αναφέρει τις αντικαταστάσεις που μπορούν να γίνουν, ώστε να μην επηρεαστεί το τελικό αποτέλεσμα.
Καταλήγουμε λοιπόν ότι δεν χρειάζεται να περιοριζόμαστε ακόμα και αν δεν καταναλώνουμε αυγά, που αποτελούν πολύ συχνό υλικό σε συνταγές, καθώς υπάρχουν πολλοί τρόποι να αντικατασταθούν επαρκώς, αρκεί να κάνουμε την καλύτερη δυνατή επιλογή με βάση την συνταγή που εκτελούμε κάθε φορά.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ:
Αυγά και χοληστερίνη: Πόσα την ημέρα ή την εβδομάδα να τρώω;
Ποιος είναι ο πιο υγιεινός τρόπος για να μαγειρέψετε τα αυγά;
Ακολούθησε την fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook, στο Υoutube, στο TikTok και στο Instagram
Απο την Μελίνα Τσαγκατάκη – Τσιρίγγα διαιτολόγος, διατροφολόγος, συνεργάτης του Διατροφολογικού κέντρου Bioiatriki+ στους Αμπελόκηπους Αθήνας.