Αρχική Blog Fitness Ασκήσεις για άτομα με κινητικά προβλήματα
Ασκήσεις για άτομα με κινητικά προβλήματα

Ασκήσεις για άτομα με κινητικά προβλήματα

Άτομα με κινητικά προβλήματα νοούνται τα άτομα που εκδηλώνουν περιορισμούς στην ικανότητά τους να εκτελούν σωματικές, κινητικές και φυσικές δραστηριότητες λόγω ποικίλων καταστάσεων ή αναπηριών.

Σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνονται:

Κατηγορίες ατόμων με κινητικά προβλήματα

ατομο με κινητικα προβήμαα

Άτομα με μυοσκελετικές παθήσεις

Τέτοιες καταστάσεις αποτελούν η αρθρίτιδα, η οστεοπόρωση και ο πόνος στην πλάτη, που μπορεί να επηρεάσουν τα οστά, τους μύες και τις αρθρώσεις και να δυσκολέψουν την κίνηση.

Άτομα με νευρολογικές παθήσεις

Κάποιες νευρολογικές παθήσεις αποτελούν η σκλήρυνση κατά πλάκας, η εγκεφαλική παράλυση και η νόσος του Πάρκινσον, που μπορεί να επηρεάσουν το νευρικό σύστημα και να προκαλέσουν μυϊκή αδυναμία, δυσκαμψία ή παράλυση.

Τραυματισμοί του νωτιαίου μυελού

Έχουν ως αποτέλεσμα την παράλυση ή την περιορισμένη κινητικότητα.

Ακρωτηριασμοί

Η απώλεια ενός άκρου λόγω τραυματισμού ή χειρουργικής επέμβασης μπορεί να οδηγήσει σε περιορισμούς κινητικότητας.

Συγγενείς αναπηρίες

Πρόκειται για καταστάσεις που υπάρχουν κατά τη γέννηση, όπως η δισχιδής ράχη ή η εγκεφαλική παράλυση, που επηρεάζουν την κινητικότητα και τη σωματική λειτουργία.

Καταστάσεις που σχετίζονται με την ηλικία

Καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, μπορεί να εμφανίσουν περιορισμούς στην κινητικότητα τους, λόγω καταστάσεων όπως η οστεοαρθρίτιδα και η απώλεια μυϊκής μάζας.

Προτεινόμενες ασκήσεις για άτομα με κινητικά προβλήματα

Πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε πρόγραμμα άσκησης, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας για να βεβαιωθείτε ότι είναι ασφαλές και κατάλληλο για τις συγκεκριμένες ανάγκες και τις ικανότητές των ατόμων αυτών.

Μόλις λάβετε άδεια από το γιατρό σας, είναι καιρός να εξετάσετε ποιες ασκήσεις μπορείτε να κάνετε. Η διάγνωση και το ιατρικό ιστορικό θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη για το σχεδιασμό ενός εξατομικευμένου προγράμματος.

Ασκήσεις σε καρέκλα:

Μία από τις πιο προσιτές και αποτελεσματικές μορφές άσκησης για άτομα με κινητικές αναπηρίες είναι οι ασκήσεις με βάση την καρέκλα. Αυτές οι ασκήσεις μπορούν να γίνουν ενώ κάθεστε ή κρατιέστε από μια καρέκλα, καθιστώντας τις ιδανικές για άτομα που δυσκολεύονται να σταθούν ή να περπατήσουν.

ασκησεις σε καρεκλα για ατομα με προβήματα στιν κινηση

Οι ασκήσεις με βάση την καρέκλα μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση των μυών του πυρήνα, στη βελτίωση της ευλυγισίας και στην αύξηση της καρδιαγγειακής αντοχής.

Μερικά παραδείγματα ασκήσεων με βάση την καρέκλα περιλαμβάνουν κυκλικές περιφορές των χεριών, άρσεις ποδιών σε καθιστή θέση και καθίσματα σε καρέκλα. Οι κύκλοι των χεριών περιλαμβάνουν την ανύψωση των χεριών στο ύψος των ώμων και την περιστροφή τους με κυκλική κίνηση.

Οι άρσεις ποδιών σε καθιστή θέση περιλαμβάνουν την ανύψωση ενός ποδιού τη φορά, ενώ το άλλο πόδι διατηρείται στο έδαφος. Τα καθίσματα σε καρέκλα περιλαμβάνουν την εναλλαγή της όρθιας στάση σε καθιστή θέση.

Ασκήσεις στο νερό

Οι ασκήσεις με βάση το νερό είναι μια εξαιρετική επιλογή για άτομα με κινητικές αναπηρίες, επειδή παρέχουν προπόνηση με χαμηλές αντιστάσεις, χωρίς προσκρούσεις, ενώ μειώνουν την πίεση στις αρθρώσεις.

Η άσκηση στο νερό μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της μυϊκής δύναμης, της αντοχής και της καρδιαγγειακής υγείας.

Μερικά παραδείγματα ασκήσεων με βάση το νερό περιλαμβάνουν το περπάτημα στο νερό, την αερόβια γυμναστική στο νερό και το κολύμπι.

Το περπάτημα στο νερό περιλαμβάνει περπάτημα μπρος-πίσω σε μια πισίνα, ενώ η αερόβια άσκηση στο νερό περιλαμβάνει την εκτέλεση διαφόρων ασκήσεων και κινητικών αλληλουχιών στο νερό, όπως άρσεις ποδιών, αναπηδήσεις και ημικαθίσματα.

Προπόνηση με αντιστάσεις:

Η προπόνηση με αντιστάσεις περιλαμβάνει τη χρήση ελεύθερων ή δετών βαρών για τη βελτίωση της μυϊκής δύναμης και αντοχής.

Για τα άτομα με κινητικές αναπηρίες, η προπόνηση με αντιστάσεις μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της λειτουργικής ικανότητας, της ισορροπίας και της συνολικής υγείας.

Μερικά παραδείγματα ασκήσεων προπόνησης με αντίσταση περιλαμβάνουν κάμψεις δικέφαλου, εκτάσεις τρικεφάλου βραχιονίου και πιέσεις ποδιών.

Γιόγκα:

Η γιόγκα είναι μια ήπια μορφή άσκησης που μπορεί να βελτιώσει την ευελιξία, την ισορροπία και την ψυχική υγεία. Για τα άτομα με κινητικές αναπηρίες, η γιόγκα μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση του εύρους κίνησης, στη μείωση του πόνου και της δυσκαμψίας και στην προώθηση της χαλάρωσης.

Η μορφή αυτή άσκησης βρίσκει ιδιαίτερη εφαρμογή σε αυτή την ειδική πληθυσμιακή ομάδα, καθώς οι εντάσεις είναι μέτριες με πλήρη έλεγχο της αναπνοής. Μπορεί να εκτελεσθεί από άτομα με διαφορετικά λειτουργικά επίπεδα πάντα όμως με τις απαραίτητες προσαρμογές.

Μερικά παραδείγματα στάσεων γιόγκα για άτομα με κινητικές αναπηρίες περιλαμβάνουν δίπλωση του κορμού από καθιστή θέση προς τα εμπρός με τεντωμένα πόδια, στροφή του κορμού από καθιστή θέση και η  στάση του πολεμιστή. Και στις τρείς ασκήσεις η σωστή τεχνική της εισπνοής και της εκπνοής είναι σημαντική για την εκτέλεση τους.

Τάι τσι:

Το τάι τσι είναι μια ήπια μορφή άσκησης που περιλαμβάνει αργές κινήσεις με συνεχή ροή και μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ισορροπίας, της ευελιξίας και της χαλάρωσης.

Συμπερασματικά κάθε μορφή άσκησης επιφέρει διαφορετικές και ωφέλιμες προσαρμογές που για να αποκτηθούν θα πρέπει να ακολουθείται ένα ασφαλές και εξατομικευμένο στις ανάγκες του ασθενούς πρόγραμμα εκγύμνασης.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Τα οφέλη των πολεμικών τεχνών στα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας

Ακολούθησε το fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

 

Αλεπλιώτης Δημήτριος, Γυμναστής

Βιβλιογραφία

  • Daley, M. J., & Spinks, W. L. (2000). Exercise, mobility and aging. Sports medicine, 29, 1-12.
  • Edwards, T., & Pilutti, L. A. (2017). The effect of exercise training in adults with multiple sclerosis with severe mobility disability: a systematic review and future research directions. Multiple sclerosis and related disorders, 16, 31-39.
  • Kinne, S. (1999). Correlates of exercise maintenance among people with mobility impairments. Disability and Rehabilitation, 21(1), 15-22.
  • Pogrebnoy, D., & Dennett, A. (2020). Exercise programs delivered according to guidelines improve mobility in people with stroke: a systematic review and meta-analysis. Archives of physical medicine and rehabilitation, 101(1), 154-165.
  • Smith, M., Barker, R., Williams, G., Carr, J., & Gunnarsson, R. (2020). The effect of exercise on high-level mobility in individuals with neurodegenerative disease: a systematic literature review. Physiotherapy, 106, 174-193.
  • Sunde, S., Hesseberg, K., Skelton, D. A., Ranhoff, A. H., Pripp, A. H., Aarønæs, M., & Brovold, T. (2020). Effects of a multicomponent high intensity exercise program on physical function and health-related quality of life in older adults with or at risk of mobility disability after discharge from hospital: a randomised controlled trial. BMC geriatrics, 20, 1-10.
  • Van der Kolk, N. M., & King, L. A. (2013). Effects of exercise on mobility in people with Parkinson’s disease. Movement Disorders, 28(11), 1587-1596.
Σωκράτους 147, Καλλιθέα, Αθήνα
Ακολουθήστε μας και στα Social Media