Λαχανικά του χειμώνα: Αυτά είναι τα 8 πιο δημοφιλή
Μάθε για τα οφέλη των πιο γνωστών λαχανικών του χειμώνα.
Μπορεί την άνοιξη και το καλοκαίρι να βρίσκουμε τα περισσότερα λαχανικά, όμως και ο χειμώνας έχει τα δικά του δημοφιλή λαχανικά. Η εποχικότητα των λαχανικών έχει μεγάλη σημασία ως προς τη γεύση τους, αλλά και γιατί τα συστατικά των φρέσκων λαχανικών σε σχέση με των κατεψυγμένων κάνουν τη διαφορά στον οργανισμό μας.
Γράφει η Πέγκυ Βρυνιώτη, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Μοσχάτο
Αυτά είναι τα 8 χειμωνιάτικα λαχανικά που πρέπει να εντάξετε στη διατροφή σας:
Καρότο
Τα καρότα τα βρίσκουμε καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, όμως η γεύση τους απογειώνεται το χειμώνα καθώς γίνονται πιο γλυκά. Περιέχουν βήτα-καροτίνη, που ο οργανισμός τη μετατρέπει σε βιταμίνη Α, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες.
Κόκκινο λάχανο
Το κόκκινο λάχανο είναι πιο ψηλά στη λίστα με τα θρεπτικά στοιχεία στην οικογένεια των λάχανων. Ένα φλιτζάνι καλύπτει το 85% της ημερήσιας ποσότητας βιταμίνης C που χρειαζόμαστε. Ακόμη, διαθέτει μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Α και Κ, μαγγανίου, καλίου, αλλά και του συμπλέγματος Β.
Το έντονο χρώμα του οφείλεται στις χρωστικές ουσίες εν ονόματι “ανθοκυανίνες”, οι οποίες ανήκουν στην οικογένεια των φλαβονοειδών αντιοξειδωτικών, τα οποία έχουν συνδεθεί με μία σειρά από οφέλη για την υγεία, όπως τη μείωση καρδιακών παθήσεων.
Κολοκύθα
Οι κίτρινες κολοκύθες είναι πολύ θρεπτικές, καθώς περιέχουν βιταμίνη Α και C, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο, αλλά και καροτενοειδή, που ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
Κουνουπίδι
Το κουνουπίδι ανήκει στα σταυρανθή λαχανικά και περιέχει τα φυτοθρεπτικά συστατικά που ονομάζονται ινδόλες, τα οποία μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Επιπλέον, έχει πλούσιες φυτικές ίνες όπως και βιταμίνες Β και C, οι οποίες του χαρίζουν επάξια μια θέση στη λίστα με τα πιο θρεπτικά λαχανικά του χειμώνα.
Λαχανάκια Βρυξελλών
Τα λαχανάκια Βρυξελλών ανήκουν και αυτά στην οικογένεια των σταυρανθών και είναι γεμάτα θρεπτικά συστατικά. Είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ, η οποία είναι πολύ σημαντική για την υγεία της καρδιάς, των οστών και του εγκεφάλου.
Αλλά και αντιοξειδωτικά, όπως η καϊμπφερόλη, η οποία μπορεί να μειώσει τις φλεγμονές και την ανάπτυξη καρκίνου. Εκτός αυτών, περιέχουν βιταμίνες Α, Β και C, σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο, φυτικές ίνες, ενώ βοηθούν και στη ρύθμιση της γλυκόζης του οργανισμού.
Λαχανίδα (kale)
Η λαχανίδα είναι ένα φυλλώδες λαχανικό της οικογένειας του λάχανου. Είναι γεμάτη με βιταμίνες του συμπλέγματος Β, Κ, Α και C, όπως και ασβέστιο, μαγγάνιο, κάλιο, μαγνήσιο και φλαβονοειδή αντιοξειδωτικά, όπως η κερκετίνη και η καεμφερόλη που έχουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση.
Μπρόκολο
Το μπρόκολο είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, Κ, Ε και Β12, ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο και ψευδάργυρο. Επίσης, τα αντιοξειδωτικά και οι φυτικές ίνες που διαθέτει βοηθούν τον οργανισμό στην καταπολέμηση φλεγμονών, τη βελτίωση της πεπτικής υγείας και συμβάλλουν στον έλεγχο του διαβήτη.
Πράσο
Τα πράσα περιέχουν αντιφλεγμονώδεις φυτικές ενώσεις, που ωφελούν το δέρμα, τα μάτια και το ανοσοποιητικό σύστημα.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: 3 μοναδικές συνταγές για χειμωνιάτικες σούπες που θα σας ζεστάνουν
Ακολούθησε την fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram