Αρχική Blog Φυσικοθεραπεία Μαθε πως η φυσικοθεραπεία βοηθάει όσους έχουν κύφωση
Μαθε πως η φυσικοθεραπεία βοηθάει όσους έχουν κύφωση

Μαθε πως η φυσικοθεραπεία βοηθάει όσους έχουν κύφωση

Η κύφωση προέρχεται από την ελληνική λέξη κυφός (που σημαίνει καμπούρα). Φυσιολογικά, η σπονδυλική στήλη του εκάστοτε ανθρώπου περιέχει τέσσερα φυσιολογικά κυρτώματα. Ξεκινώντας από άνω προς τα κάτω, παρατηρείται η αυχενική λόρδωση, η θωρακική κύφωση, οσφυϊκή λόρδωση και τέλος ένα κύρτωμα με το κοίλος προς τα εμπρός στο ιερό οστό και τον κόκκυγα.

κυφωση

Το κάθε κοίλο και κυρτό στοιχείο της σπονδυλικής στήλης έχει κάποιες (φυσιολογικές νόρμες) τιμές, τις οποίες όταν οι καμπύλες αυτές τις ξεπεράσουν δίνεται η αντίστοιχη παθολογική διάγνωση.

Γράφει ο Γιώργος Σιδηρόπουλος, Φυσικοθεραπευτής, Κατερίνη

Η γωνία της κύφωσης, αντίστοιχα όπως και της σκολίωσης, μετράτε με την μέθοδο Cobb. Η φυσιολογική γωνία είναι έως 45 μοίρες, υπάρχει υπερκύφωση (παθολογία της κύφωσης). Πέρα από την αυξημένη κύφωση, υπάρχει και η υποκύφωση, όπου όταν συναντάτε γωνίες κάτω από 20 μοίρες.

Επομένως οι φυσιολογικές τιμές είναι μεταξύ 21-44. Η μέτρηση γίνεται από τον Θ3 σπόνδυλο και τον Θ12.

σπονδυλοι στη κύφωση

Η παθολογική κύφωση χωρίζεται σε δομική (οστεοπορωτική μετά από οστεοπορωτικό κάταγμα), στατική κύφωση,  είτε λειτουργική (τύπου Scheuermann). Ο δεύτερος τύπος γνωστός και ως Οστεοχόνδρωση σπονδυλικής στήλης (Νόσος του Scheuermann)

Συμπτώματα κύφωσης

  • Σοβαρή συμπτωματολογία (πόνος, περιορισμένο εύρος κίνησης) που ταλαιπωρεί τον ασθενή τόσο συνηθισμένες του δραστηριότητες (σχολείο, εργασία, αθλητικές υποχρεώσεις, ύπνος)
  • Δυσκολία να σταθεί σε όρθια – τεντωμένη θέση
  • Πόνος στο στέρνο και τα πλευρά που μπορεί να φέρουν ακόμα και δυσκολία στην αναπνοή, στον βήχα ή και το φτέρνισμα.
  • Προβολή (άνω) αυχενικής μοίρας

Θεραπεία

Δεδομένου ότι προσβάλλει και εμφανίζεται από την παιδική ηλικία, είναι σημαντικό να γίνει το γρηγορότερο δυνατό παραπομπή σε ειδικευμένο ορθοπεδικό.

Εάν δεν κρίνεται απαραίτητη η χειρουργική αποκατάσταση, την «σκυτάλη» λαμβάνει ο ειδικευμένος στην σπονδυλική στήλη φυσικοθεραπευτής. Η αποκατάσταση είναι κατά βάση λειτουργική και ενεργητική μέσω ειδικής άσκησης.

Φυσικοθεραπεία για κύφωση

Στο οξύ στάδιο, στις φυσικοθεραπείες για την κύφωση σημαντική είναι η απευαισθητοποίηση των συμπτωμάτων του ασθενή μέσω ήπιας άσκησης που θα διορθώσει την κακή στάση και τις μυϊκές ανισορροπίες και ειδικός κηδεμόνας που θα επιδράσει θετικά στην σκελετική ωρίμανση (στους εφήβους).

Στο στάδιο αυτό, η θεραπευτική-ενεργητική προσέγγιση μέσω ασκήσεων στόχο έχουν να επαναφέρουν το εύρος κίνησης, τη μυϊκή δύναμη, αντοχή και τον νευρομυϊκό συντονισμό.

Επίσης, σημαντική είναι η συνεργασία των επαγγελματιών υγείας και άσκησης με την οικογένεια του/της εφήβου με στόχο να σιγουρευτεί ότι η δουλειά θα συνεχίζεται και εκτός ιατρείου και εργαστηρίων.

Η αποκατάσταση της κύφωσης με φυσικοθεραπευτική προσέγγιση είναι ένας μαραθώνιος και όχι ένας αγώνας σπριντ.

Παρά τα δομικά ελλείμματα, η ομάδα αποκατάστασης γύρω από τον εκάστοτε ασθενή (ιατρός, φυσικοθεραπευτής, γυμναστής αποκατάστασης) πρέπει να στοχεύει στην συνεχή ενδυνάμωση και βελτίωση των βασικών τροποποιήσιμων παραγόντων (δύναμη, αντοχή, ευλυγισία, καρδιοαναπνευστική λειτουργία) και δευτερεύον τροποποιήσιμων παραγόντων (διάθεση, όρεξη, κοινωνικοποίηση, δραστηριότητες στο σχολείο, δουλειά, αθλήματα).

Το ασκησιολόγιο ποικίλει και πρέπει να είναι εξατομικευμένο στα ελλείμματα που θα παρατηρούνται κατά την επισκόπηση και την φυσική εξέταση σε κάθε αξιολόγηση που θα κάνουν ο ιατρός και ο φυσικοθεραπευτής.

Παρακάτω κάποιες γενικές ασκήσεις που μπορεί να γίνουν με ασφάλεια και να βελτιώσουν τυχόν ήπια παθολογικά ευρήματα κύφωσης.

Έξω στροφή ώμων και προσαγωγή ωμοπλατών με λάστιχο. Συστήνεται ισομετρικός τύπος σε ανώδυνο εύρος κίνησης εάν πρόκειται για οξύ στάδιο.

ασκηση φυσικοθεραπειας για τη κυφωση

Σε ειδικό roller απαγωγή ώμων ή/και από θέση προσαγωγής ωμοπλατών

ασκηση φυσικοθεραπειας για τη παθηση της κυφωση

Σε ειδική μπάλα ή καρέκλα, ακινητοποιώντας τα χέρια ωθώ το κεφάλι προς τα κάτω για διάταση και βελτίωση εύρος κίνησης της περιοχής.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Ευθειασμός του αυχένα: Τι τον προκαλεί και ποια είναι τα συμπτώματα

Ακολούθησε την fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

φυσικοθεραπευτης κατερινη

Γιώργος Σιδηρόπουλος, Φυσικοθεραπευτής, Κατερίνη

Ακολούθησε τον Γιώργο στο Facebook και στο Instagram

Αναφορές

  • Weiss H, Turnbull D. 2010. Kyphosis (Physical and technical rehabilitation of patients with Scheuermann’s disease and kyphosis). In: JH Stone, M Blouin, editors. International Encyclopedia of Rehabilitation. Available online: http://cirrie.buffalo.edu/encyclopedia/en/article/125/
  • Seidi, F., Rajabi, R., Ebrahimi, I., Alizadeh, M. H., & Minoonejad, H. (2014). The efficiency of corrective exercise interventions on thoracic hyper-kyphosis angle. Journal of back and musculoskeletal rehabilitation27(1), 7–16. https://doi.org/10.3233/BMR-130411
  • Betz R. R. (2004). Kyphosis of the thoracic and thoracolumbar spine in the pediatric patient: normal sagittal parameters and scope of the problem. Instructional course lectures53, 479–484.
Σωκράτους 147, Καλλιθέα, Αθήνα
Ακολουθήστε μας και στα Social Media