Λωτός: Oφέλη, θερμίδες, παρενέργειες, βιταμίνες και πως τρώγεται
Ο λωτός είναι ένα φθινοπωρινό φρούτο, με μια εξωτική πορτοκαλί εμφάνιση και καταγωγή από την Ιαπωνία. Αποτελεί ένα φρούτο που είναι διαθέσιμο για μικρό χρονικό διάστημα αλλά είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και με ιδιαίτερα οφέλη για την υγεία σου που αξίζει να τον προλάβεις όσο είναι ακόμη διαθέσιμος!
Γράγει η Κατερίνα Νταλέ, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Κύμη Ευβοίας
Στο ακόλουθο άρθρο λοιπόν θα βρεις τα πάντα για το λωτό αλλά και μερικές ιδέες για το πως να το καταναλώσεις + κάποιες πιθανές παρενέργειες. Πάμε να το γνωρίσουμε αναλυτικά..
Ποικιλίες
Υπάρχουν εκατοντάδες είδη λωτού, αλλά οι ποικιλίες Hachiya και Fuyu είναι από τις πιο δημοφιλείς. Πιο συγκεκριμένα…
Ο λωτός Hachiya έχει σχήμα καρδιάς και είναι στυπτικός, που σημαίνει ότι έχει πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε τανίνες, φυτικές χημικές ουσίες που δίνουν στον καρπό μια ξηρή, πικρή γεύση. Αυτός ο τύπος λωτού πρέπει να είναι πλήρως ώριμος πριν τον καταναλώσεις.
Ο λωτός Fuyu έχει σχήμα ντομάτας, περιέχει επίσης τανίνες, αλλά θεωρούνται μη στυπτικές. Σε αντίθεση λοιπόν με τους λωτούς Hachiya, η τραγανή ποικιλία Fuyu μπορείς να την απολαύσεις ακόμα και όταν δεν είναι πλήρως ώριμη.
Διατροφική αξία και θερμίδες του λωτού
Τα φρούτα αυτά λοιπόν όχι μόνο είναι νόστιμα αλλά είναι και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, συγκεκριμένα ένας λωτός (168γρ) περιέχει
Θερμίδες (kcal) | 118 |
Υδατάνθρακες (γρ) | 31,2 |
Φυτικές Ίνες (γρ) | 6 |
Λιπαρά (γρ) | 0,3 |
Πρωτεΐνη (γρ) | 1 |
Νερό (%) | 80,3 |
Βιταμίνες και Μέταλλα
Βιταμίνη C (mg) | 12,6 |
Βιταμίνη Α (μg) | 136 |
Βιταμίνη Κ (μg) | 4,37 |
Ασβέστιο (mg) | 13,4 |
Σίδηρο(mg) | 0,25 |
Μαγνήσιο(mg) | 15,1 |
Φώσφορο (mg) | 28,6 |
Κάλιο (mg) | 270 |
Νάτριο (mg) | 1,68 |
Ψευδάργυρο (mg) | 0,18 |
Χαλκό (mg) | 0,2 |
Μαγγάνιο(mg) | 0,6 |
Σελήνιο (mg) | 1 |
Οφέλη για την υγεία
Παρατηρείς συνεπώς πως πρόκειται για ένα φρούτο με πλήθος θρεπτικών συστατικών. Ας δούμε όμως πως μπορεί αυτό πρακτικά να ωφελήσει την υγεία σου.
Αντιοξειδωτική δράση
Οι λωτοί είναι μια εξαιρετική πηγή ισχυρών αντιοξειδωτικών όπως τα καροτενοειδή και τα φλαβονοειδή. Οι δίαιτες πλούσιες σε αυτές τις ενώσεις έχουν συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο ορισμένων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων και του διαβήτη.
Καλή καρδιακή υγεία
Περιέχουν φλαβονοειδή, αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες και τανίνες, που ωφελούν την υγεία της καρδιάς σου μειώνοντας την αρτηριακή πίεση, τη φλεγμονή αλλά και τα επίπεδα χοληστερόλης.
Απώλεια Βάρους
Πρόκειται για ένα φρούτο πλούσιο σε φυτικές ίνες αλλά και νερό. Ο συνδυασμός αυτός θα σου δώσει το κορεσμό που χρειάζεσαι δίνοντας σου την δυνατότητα να ελέγξεις καλύτερα το σωματικό σου βάρος.
Καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος
Η υψηλή περιεκτικότητα του λωτού σε φυτικές ίνες είναι επίσης σημαντική για τις κινήσεις του εντέρου σου και μπορούν να βοηθήσουν στα δυσάρεστα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας.
Καλή υγεία των ματιών
Μόνο ένας λωτός περιέχει πάνω από το ήμισυ της συνιστώμενης πρόσληψης βιταμίνης Α, η λιποδιαλυτή αυτή βιταμίνη είναι απαραίτητη για την όραση σου.
Βοηθάει στην υπέρταση
Αποτελεί επίσης ένα φρούτο πλούσιο σε κάλιο, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη διαχείριση της πίεσης του αίματος σου
Μειώνουν τις φλεγμονές
Καταστάσεις όπως οι καρδιακές παθήσεις, η αρθρίτιδα, ο διαβήτης, ο καρκίνος και η παχυσαρκία συνδέονται με τη χρόνια φλεγμονή. Οι λωτοί είναι πλούσιοι στην ισχυρή αντιοξειδωτική βιταμίνη C, η οποία βοηθά στη μείωση της φλεγμονής, την κοινή αιτία πολλών ασθενειών.
Πως τρώγεται ο λωτός;
Ο λωτός μπορεί να καταναλωθεί φρέσκος, αποξηραμένος ή μαγειρεμένος ενώ επίσης μπορεί να αποτελέσει συστατικό σε ζελέ, ποτά, πίτες και πουτίγκες. Παρακάτω θα δεις κάποιες εύκολες και νόστιμες ιδέες για να το καταναλώσεις.
Κατανάλωσε λοιπόν το λωτό σου
- Μαζί με το γιαούρτι σου,
- Σε smoothies ή χυμούς
- Στον χυλό βρώμης σου,
- Σε φρουτοσαλάτες.
- Κόψε φέτες λωτού πάνω σε μια φέτα ψωμί με ταχίνι ή φυστικοβούτυρο
- Ψητό με μέλι,κανέλα και καρύδια
- Πρόσθεσε αποξηραμένο λωτό σε σπιτικές μπάρες, μπισκότα, κουλουράκια και κέικ ή ακόμη και στις πράσινες σαλάτες σου.
Επιπλέον μπορείς να χρησιμοποιήσεις και τα φύλλα του καρπού του. Περιέχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, τανίνες και φυτικές ίνες.
Παρενέργειες
Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να καταναλώσουν λωτούς χωρίς δυσμενείς επιπτώσεις. Ωστόσο, αν δεν το έχεις δοκιμάσεις ξανά, καλό είναι να προσέξεις την εμφάνιση αλλεργικών αντιδράσεων.
Οι αλλεργικές αντιδράσεις στον λωτό είναι σπάνιες αλλά υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να εμφανιστούν. Μπορεί να είναι ήπιες παρενέργειες, με συμπτώματα όπως στομαχόπονο ή ναυτία, αλλά είναι επίσης είναι πιθανό να οδηγήσουν και σε αναφυλακτικό σοκ.
Καταλήγοντας
Ο λωτός είναι ένα γλυκό φρούτο γεμάτο βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και ευεργετικές φυτικές ενώσεις. Οι παρενέργειες του έχουν πολύ μικρή πιθανότητα εμφάνισης. Ενώ τα οφέλη του είναι πολλαπλά για την υγεία σου.
Πρόκειται λοιπόν για ένα νόστιμο φρούτο που εύκολα και νόστιμα μπορείς να το προσθέσεις στην διατροφή σου και να αποκομίσεις όλα τα οφέλη του.
Ακολούθησε το fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram
Κατερίνα Νταλέ, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Κύμη Ευβοίας
Ακολούθησε την Κατερίνα στο Facebook και στο Instagram
Βιβλιογραφία
- Persimmons, japanese, raw (no date) FoodData Central. Available at: https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/169941/nutrients (Accessed: November 11, 2022).
- Martínez-Las Heras R, Pinazo A, Heredia A, Andrés A. Evaluation studies of persimmon plant (Diospyros kaki) for physiological benefits and bioaccessibility of antioxidants by in vitro simulated gastrointestinal digestion. Food Chem. 2017 Jan 1;214:478-485. doi: 10.1016/j.foodchem.2016.07.104. Epub 2016 Jul 18. PMID: 27507501.
- Turgut Coşan D, Saydam F, Özbayer C, Doğaner F, Soyocak A, Güneş HV, Değirmenci İ, Kurt H, Üstüner MC, Bal C. Impact of tannic acid on blood pressure, oxidative stress and urinary parameters in L-NNA-induced hypertensive rats. Cytotechnology. 2015 Jan;67(1):97-105. doi: 10.1007/s10616-013-9661-4. Epub 2013 Dec 5. PMID: 24306272; PMCID: PMC4294846.
- Bai XY, Qu X, Jiang X, Xu Z, Yang Y, Su Q, Wang M, Wu H. Association between Dietary Vitamin C Intake and Risk of Prostate Cancer: A Meta-analysis Involving 103,658 Subjects. J Cancer. 2015 Jul 28;6(9):913-21. doi: 10.7150/jca.12162. PMID: 26284143; PMCID: PMC4532989.
- Zhou C, Na L, Shan R, Cheng Y, Li Y, Wu X, Sun C. Dietary Vitamin C Intake Reduces the Risk of Type 2 Diabetes in Chinese Adults: HOMA-IR and T-AOC as Potential Mediators. PLoS One. 2016 Sep 29;11(9):e0163571. doi: 10.1371/journal.pone.0163571. PMID: 27685994; PMCID: PMC5042374.
- Sawicki CM, Livingston KA, Obin M, Roberts SB, Chung M, McKeown NM. Dietary Fiber and the Human Gut Microbiota: Application of Evidence Mapping Methodology. Nutrients. 2017 Feb 10;9(2):125. doi: 10.3390/nu9020125. PMID: 28208609; PMCID: PMC5331556.
- Martínez JC, Armentia A, Bartolomé B, Callejo A, Fuentes MJ, Fernández A. Anaphylaxis after ingestion of sharon fruit. Allergol Immunopathol (Madr). 2001 Mar-Apr;29(2):69-71. doi: 10.1016/s0301-0546(01)79021-0. PMID: 11420030.