Αγγούρι: Μάθε τις θερμίδες του και τη μεγάλη διατροφική του αξία
Το αγγούρι είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ελληνική σαλάτα και το πικάντικο τζατζίκι που συνοδεύουν τόσα θρεπτικά γεύματα, καθώς και πολλά δροσερά ελληνικά πιάτα!
Το αγγούρι, το οποίο προέρχεται από το αναρριχώμενο φυτό Cucumis sativus και κατάγεται από την Ινδία, οπου και καλλιεργήθηκε πριν από 3.000 χρόνια. Στην Ελλάδα υπάρχει από τα ρωμαϊκά χρόνια και στη συνέχεια εξαπλώθηκε σε όλη την Ευρώπη.
Γράφει η Χριστιάνα Αμπατζή, Διατροφολόγος – Διαιτολόγος, Λέσβος
Τα αγγούρια είναι ευαίσθητα στις χαμηλές θερμοκρασίες, γι’ αυτό καλλιεργούνται σε εξωτερικούς χώρους το καλοκαίρι και σε θερμοκήπια τους υπόλοιπους μήνες του έτους.
Δείτε τον παρακάτω πίνακα για να δείτε όλα τα θρεπτικά συστατικά και την διατροφική αξία που διαθέτει το αγγούρι.
Θρεπτική αξία του αγγουριού (100g) | |
Θερμίδες | 15kcal |
Υδατάνθρακες | 3,6γρ |
Σάκχαρα | 1,7γρ |
Φυτικές ίνες | 0,5γρ |
Πρωτεΐνη | 0,7γρ |
Λίπος | 0,1γρ |
Βιταμίνες | |
Βιταμίνη Α | 105IU |
Βιταμίνη C | 2,8mg |
Βιταμίνη Κ | 16,4mcg |
Νιασίνη | 0,1mg |
Φυλλικό οξύ | 7mcg |
Παντοθενικό οξυ | 0,3mg |
Mεταλλικά στοιχεία | |
Ασβέστιο | 16mg |
Σίδηρο | 0,3mg |
Μαγνήσιο | 13mg |
Φώσφορο | 24mg |
Κάλιο | 147mg |
Νάτριο | 2mg |
Ψευδάργυρος | 0,2mg |
Σελήνιο | 0,3mcg |
Νερό | 95,2γρ |
Είναι εύκολο να διαπιστώσετε ότι τα αγγούρια είναι τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά και λίγες θερμίδες. Τα 100 γραμμάρια αγγουριών περιέχουν 15 θερμίδες, ενώ ενα τεμάχιο περίπου 300 γραμμαρίων αποδίδει μόνο 45 θερμίδες.
Ιδιότητες και οφέλη
Αντιοξειδωτικά
Τα αγγούρια είναι μια μεγάλη πηγή αντιοξειδωτικών, τα οποία βοηθούν στην προστασία του οργανισμού από τις ελεύθερες ρίζες και άλλους κινδύνους. Η βιταμίνη C και το β-καροτένιο είναι δύο σημαντικά αντιοξειδωτικά στα αγγούρια.
Οι ελεύθερες ρίζες παράγονται ως αποτέλεσμα της οξείδωσης και είναι υπεύθυνες για μια σειρά ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων, του καρκίνου, των πνευμονοπαθειών και των αυτοάνοσων διαταραχών.
Στα αγγούρια δεν υπάρχουν μόνο αντιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη C που ήδη αναφέραμε, αλλά θα βρούμε και φλαβονοειδή όπως η απιγενίνη, η κερκετίνη και η λουτεΐνη, καθώς και τανίνες που μπορούν να τις εξουδετερώσουν.
Ενυδατώνει τον οργανισμό
Είναι αξιοθαύμαστο ότι το 96% του αγγουριού είναι νερό και έτσι παίζει σημαντικό ρόλο στην ενυδάτωση του οργανισμού μας. Γνωρίζουμε την κρίσιμη σημασία της σωστής ενυδάτωσης του σώματός μας. Το νερό συμμετέχει επίσης σε σημαντικές διαδικασίες στο σώμα μας, όπως η διατήρηση της θερμοκρασίας και η αποβολή των αποβλήτων.
Βοηθάει στην καλή λειτουργία του εντέρου
Εκτός από την ενυδάτωση, το αγγούρι βοηθά επίσης στην καλή λειτουργία του εντέρου λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε νερό. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η δυσκοιλιότητα είναι ένας από τους κύριους λόγους αφυδάτωσης.
Ωστόσο, εκτός από το νερό που περιέχει, οι διαλυτές φυτικές ίνες του αγγουριού συμβάλλουν επίσης στην καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος. Οι περισσότερες φυτικές ίνες κρύβονται στη φλούδα του αγγουριού, γι’ αυτό φροντίστε να το πλένετε καλά και να μην το ξεφλουδίζετε! Θα κερδίσετε όχι μόνο φυτικές ίνες, αλλά και αρκετές βιταμίνες και μέταλλα εκτός από αυτές.
Βοηθάει στην απώλεια βάρους
Το αγγούρι είναι χαμηλό σε θερμίδες και επομένως μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Ένα αγγούρι, 300 γραμμαρίων μας παρέχει μόνο 45 θερμίδες. Επομένως, μπορείτε να καταναλώνετε αυτό το τρόφιμο χωρίς να αυξάνετε τη συνολική πρόσληψη θερμίδων.
Μπορείτε να το προσθέσετε σε σαλάτες, σάντουιτς ή να το φάτε μόνο του ή ως συνοδευτικό των γευμάτων σας για να ικανοποιήσετε την πείνα σας! Επιπλέον, η υψηλή περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες θα βοηθήσει στην καλή λειτουργία του εντέρου, μια άλλη σημαντική πτυχή της απώλειας βάρους.
Βοηθάει στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου
Τα αγγούρια περιέχουν ένα αντιοξειδωτικό φλαβονοειδές που ονομάζεται φιστετίνη και φαίνεται να είναι σημαντικό για τη φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου. Η φιστετίνη έχει σαν ιδιότητα να βελτιώνει τη μνήμη και αναστέλλει τη φθορά των νευρώνων του εγκεφάλου ως συνέπεια της γήρανσης, σε ποντίκια με νόσο Αλτσχάιμερ έχει αποδειχθεί ότι προλαμβάνει την απώλεια μνήμης και μαθησιακής ικανότητας.
Πως μπορούμε να το καταναλώσουμε;
Εκτός από ένα νόστιμο ενδιάμεσο σνακ, το αγγούρι μπορεί να προστεθεί στη σαλάτα ή το σάντουιτς μας, προσφέροντας όγκο και ικανοποιώντας μας. Μπορεί να καταναλωθεί μόνο του ή μαζί με άλλα φρούτα ή λαχανικά σε μια ελαφριά σάλτσα γιαουρτιού ή κρασιού.
Πολλοί άνθρωποι καταναλώνουν νερό με αγγούρι, το οποίο προσφέρει μια δροσιστική γεύση στο νερό μας και περιέχει φυτικές ίνες.
Είναι χαμηλό σε θερμίδες, πλούσιο σε αρκετά θρεπτικά συστατικά και απλό να το εντάξουμε στη διατροφή μας όλο το χρόνο. Τι περιμένετε για να το αγαπήσετε ακόμα περισσότερο;
Ακολούθησε το fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram