Αρχική Blog Fitness Τα οφέλη των πολεμικών τεχνών στα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας
Τα οφέλη των πολεμικών τεχνών στα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας

Τα οφέλη των πολεμικών τεχνών στα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας

Η σκλήρυνση κατά πλάκας αποτελεί μια χρόνια νευροεκφυλιστική πάθηση, που επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα της ζωής των πασχόντων ατόμων.

Ο μηχανισμός βλάβης αναφέρεται στην δημιουργία αντισωμάτων από τον οργανισμό, που καταπολεμούν την μυελίνη, ουσία του κεντρικού νευρικού συστήματος και καταστρέφουν συγκεκριμένες περιοχές του προστατευτικού περιβλήματος των νευρικών ινών του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού, με αποτέλεσμα την δημιουργία πλακών απομυελίνωσης.

Πρακτικά, η εισροή πληροφοριών και η μεταφορά γίνεται δύσκολη και μη ομαλή, οδηγώντας στην έσχατη περίπτωση στην ατροφία του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού.

Επιπολασμός

Η εμφάνιση, λοιπόν, της νόσου είναι ιδιαίτερα συχνή στον ελλαδικό χώρο σε ενήλικα άτομα μέχρι και σε άτομα τρίτης ηλικίας, με έξαρση να εμφανίζεται κυρίως στην ηλικία των 18-50 ετών, αλλά διακρίνουμε περιπτώσεις και σε άτομα ηλικιακών ομάδων άνω των 50 ετών σε ποσοστό 8%, ενώ και σε άτομα κάτω των 18 ετών σε ποσοστό εμφανώς μικρότερο της τάξεως 3-5%.

Η συχνότητα επιπολασμού της νόσους της πολλαπλής σκλήρυνσης είναι σχεδόν διπλάσια και λίγο μεγαλύτερη ως προς την επικράτηση του γυναικείου φύλλου, με το γυναικείο φύλλο να υπερέχει με την σχέση 1/ 1,8- 2,1. Πρέπει, λοιπόν, να τονίσουμε την επιτακτική ανάγκη σχεδιασμού κατάλληλων προγραμμάτων παρέμβασης.

Λειτουργικά προβλήματα

Τα λειτουργικά προβλήματα των ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας ποικίλλουν και είναι άλλα σε μεγαλύτερο και άλλα σε μικρότερο βαθμό, σε συνάρτηση της κλινικής μορφής εκδήλωσης της νόσου και της σοβαρότητας της.

-Προβλήματα όρασης (Θολή όραση και οπτικές παραισθήσεις)
-Εμφάνιση κατάθλιψης
-Ακράτεια
-Απώλεια σεξουαλικότητας
-Σοβαρές συναισθηματικές διαταραχές
-Προβλήματα κατάποσης
-Προβλήματα ομιλίας και μνήμης
-Μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης και προσοχής
-Μειωμένη ποιότητα ζωής των ατόμων
-Δυσκολία στην εκτέλεση απλών καθημερινών αναγκαίων δραστηριοτήτων
-Μειωμένη αερόβια ικανότητα
-Γενική κόπωση
-Χρόνιος πόνος
-Κυστικές διαταραχές
-Διαταραχές αισθητικότητας
-Νοητικές διαταραχές

Κινητικά προβλήματα

-Πάρεση /Παράλυση
-Επίδειξη ασυντόνιστων, ακανόνιστων και μη ομαλών κινήσεων
-Διαταραχές στην νευρομυϊκή συναρμογή
-Μειωμένη κιναισθησία
-Μειωμένη ευλυγισία και μειωμένη ικανότητα ισορροπίας
-Μειωμένη μυϊκή δύναμη
-Διαταραχή στην εκδήλωση κινητικού προτύπου βάδισης
-Αυξημένος/Μειωμένος μυϊκός τόνος
-Πρόωρη εξάντληση
-Σπαστικότητα ( Εμφάνιση μυικής δυσκαμψίας)
-Τρόμος (Ακούσια ρυθμική κίνηση ,σαν τρέμουλο)
-Διαταραχές στον οπτικοκινητικό συντονισμό
-Απουσία διαδοχικότητας στην κίνηση

Όλα αυτά εμφανίζονται είτε σε μικρότερο, είτε σε μεγαλύτερο βαθμό, ανάλογα με την περίπτωση του κάθε ασθενούς, την κλινική μορφή εκδήλωσης της νόσου και της σοβαρότητας της.

Taekwondo και πολλαπλή σκλήρυνση

Αποτελεί μια μορφή πολεμικής τέχνης με την χρήση αμυντικών και επιθετικών κινήσεων, όχι μόνο με τα κάτω, αλλά και τα άνω άκρα με την χρήση προστατευτικού εξοπλισμού. Στην νόσο αυτή προτείνεται η εξάσκηση με φανταστικό αντίπαλο ή σε στόχο, για την αποφυγή τραυματισμού.

Τα οφέλη από την εξάσκηση του αθλήματος είναι πολλαπλά : βελτίωση της φυσικής κατάστασης των ατόμων, αύξηση της ισορροπίας με αποτέλεσμα την αποφυγή πτώσεων, μείωση των επιπέδου πόνου και καλύτερος έλεγχος των συμπτωμάτων, βελτίωση της ψυχικής υγείας του ατόμου και βελτίωση διαπροσωπικών σχέσεων.

Ιδιαίτερα σημαντική αποτελεί η αύξηση του λεγόμενου νευροτροφικού παράγοντα μέσα από την εξάσκηση των ατόμων με πολλαπλή σκλήρυνση στο άθλημα του Taekwondo.

Ο παράγοντας αυτός συμβάλλει στην καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία, με την δημιουργία συνάψεων, δηλαδή νευρικών οδών στον εγκέφαλο του ατόμου, για την καλύτερη μεταβίβαση των πληροφοριών και την δημιουργία νέων νευρικών κυττάρων.

Taichi και πολλαπλή σκλήρυνση

Το taichi αποτελεί μια πολύ διαδεδομένη μορφή άσκησης στους ειδικούς πληθυσμούς και ειδικότερα σε άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας, καθώς είναι μια πολεμική τέχνη ήπιας έντασης ιδιαίτερα ασφαλής που εμπλέκει την άριστη συνεργασία μεταξύ σώματος και πνεύματος.

Η ροή και η αρμονία των κινήσεων σε συνδυασμό με την σωστή χρήση της αναπνοής είναι χαρακτηριστικά τέχνης αυτής, με την ίδια να περιλαμβάνει στάσεις, κινήσεις και αλληλουχίες που απαιτούν υψηλά επίπεδα ισορροπίας και νευρομυικού συντονισμού.

Τα οφέλη από την εξάσκηση του taichi είναι πολλά. Τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας αυξάνουν την στατική και δυναμική τους ισορροπία, βελτιώνουν την λειτουργικότητα και την κινητικότητα τους, αυξάνουν τα επίπεδα μυικής δύναμης τόσο των άνω, αλλά και των κάτω άκρων, βελτιώνουν το κινητικό πρότυπο της βάδισης, αυξάνουν τα επίπεδα νευρομυικού συντονισμού, μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης καταθλιπτικών συμπτωμάτων, αυξάνουν την αυτοπεποίθηση τους, βελτιώνουν την συναισθηματική κατάσταση του και κοινωνικοποιούνται

Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, ότι οι πολεμικές τέχνες ενδείκνυνται για την άσκηση των ατόμων με σκλήρυνση κατά πλάκας, αρκεί να γίνονται με την κατάλληλη επιτήρηση από επιστήμονες της άσκησης και σε ασφαλές περιβάλλον, χωρίς να αποτελούν μια επικίνδυνη μορφή άσκησης.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Τα οφέλη του Taekwondo σε άτομα με διαταραχές αυτιστικού φάσματος

Ακολούθησε το fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

 

Αλεπλιώτης Δημήτριος, Γυμναστής, Τούμπα

Πηγές

1) Kim Y. (2015). The effect of regular Taekwondo exercise on Brain-derived neurotrophic factor and Stroop test in undergraduate student. Journal of exercise nutrition & biochemistry, 19(2), 73–79.

2) Kim, Y. J., Cha, E. J., Kim, S. M., Kang, K. D., & Han, D. H. (2015). The Effects of Taekwondo Training on Brain Connectivity and Body Intelligence. Psychiatry investigation, 12(3), 335–340.

3) Taylor, E., & Taylor-Piliae, R. E. (2017). The effects of Tai Chi on physical and psychosocial function among persons with multiple sclerosis: A systematic review. Complementary therapies in medicine, 31, 100–108.

4) Zou, L., Wang, H., Xiao, Z., Fang, Q., Zhang, M., Li, T., Du, G., & Liu, Y. (2017). Tai chi for health benefits in patients with multiple sclerosis: A systematic review. PloS one, 12(2).

5) Burschka, J. M., Keune, P. M., Oy, U. H., Oschmann, P., & Kuhn, P. (2014). Mindfulness-based interventions in multiple sclerosis: beneficial effects of Tai Chi on balance, coordination, fatigue and depression. BMC neurology, 14, 165.

6) Azimzadeh, E., Hosseini, M. A., Nourozi, K., & Davidson, P. M. (2015). Effect of Tai Chi Chuan on balance in women with multiple sclerosis. Complementary therapies in clinical practice, 21(1), 57–60.

7) Dobson, R., & Giovannoni, G. (2019). Multiple sclerosis – a review. European journal of neurology, 26(1), 27–40.

8) Ghasemi, N., Razavi, S., & Nikzad, E. (2017). Multiple Sclerosis: Pathogenesis, Symptoms, Diagnoses and Cell-Based Therapy. Cell journal, 19(1), 1–10.

Σωκράτους 147, Καλλιθέα, Αθήνα
Ακολουθήστε μας και στα Social Media