Οι 10 πιο γνωστοί μύθοι για το τρέξιμο

Οι 10 πιο γνωστοί μύθοι για το τρέξιμο

Αν ξεκίνησες να τρέχεις τότε σίγουρα έχεις ακούσει, αν όχι όλους, τους περισσότερους μύθους για το τρέξιμο τους οποίους θα αναλύσουμε στο άρθρο μας.

  1. Αν κάνεις τρέξιμο χάνεις μυϊκή μάζα

Πολλοί ασκούμενοι έχουν αυτόν τον φόβο και έτσι αποφεύγουν σχεδόν τελείως την αερόβια άσκηση. Είναι και αυτό ένας ακόμα μύθος καθώς η αερόβια άσκηση σε καμία περίπτωση δεν καταναλώνει την μυϊκή μάζα για να πάρει ενέργεια.

Η μυϊκή μάζα είναι τόσο σημαντική για το σώμα που πρέπει κάποιος να κάνει υποθερμιδική  διατροφή για αρκετό διάστημα και παράλληλα να κάνει μεγάλες ποσότητες αερόβιας ώστε το σώμα να αναγκαστεί να χρησιμοποιήσει τους μυς για να πάρει ενέργεια.

Αυτό που έχει βρεθεί να συμβαίνει είναι ότι όταν το αερόβιο και τα βάρη γίνονται στην ίδια προπονητική μονάδα τότε τα κέρδη σε υπερτροφία είναι ελαφρά λιγότερα από ότι αν δεν υπήρχε το αερόβιο. Και πάλι δεν είναι ότι χάνεται μυϊκή μάζα αλλά ότι δεν αναπτύσσεται στο μέγιστο.

Να τονίσουμε εδώ ότι αυτή η επίδραση κυρίως αναφέρεται σε αθλητές και όχι στον μέσο ασκούμενο που κάνει fitness. Ο μέσος ασκούμενος δεν επηρεάζεται και μάλιστα κάποιες μελέτες δείχνουν ακόμα και βελτίωση της υπερτροφίας με τον συνδυασμό αερόβιας και ενδυνάμωσης.

Αν βέβαια ο απόλυτος στόχος σου είναι η υπερτροφία και δεν θέλεις να την υποβαθμίσεις ούτε στο ελάχιστο τότε είναι καλό να βάλεις την αερόβια τουλάχιστον 6 ώρες μακριά από την προπόνηση με βάρη ή σε ξεχωριστή μέρα.

  1. Αν κάνεις τρέξιμο το πρωί νηστικός καις περισσότερο λίπος 

Οι μελέτες των τελευταίων χρόνων έχουν καταρρίψει και αυτόν τον μύθο καθώς οι θερμίδες που τελικά καίγονται από λίπος όταν είσαι νηστικός είναι τόσες λίγες που δεν μπορούν να κάνουν πραγματική διαφορά στην απώλεια λίπους.

Επίσης δεν έχει τελικά τόση σημασία αν θα καις λίπος ή υδατάνθρακες στην προπόνησή σου. Αυτό που σε ενδιαφέρει είναι να κάψεις όσες παραπάνω θερμίδες μπορείς ασχέτως από ποια πηγή προήλθαν γιατί το πιο σημαντικό όλων στην απώλεια λίπους είναι το συνολικό ημερήσιο θερμιδικό έλλειμμα και όχι μόνο το έλλειμμα που δημιουργείς μόνο στην προπόνηση.

Όπως αναφέραμε και πιο πάνω το θερμιδικό έλλειμμα έρχεται κυρίως μέσω της διατροφής και δευτερευόντως από την προπόνηση.

  1. Το τρέξιμο είναι κακό για τα γόνατα και την μέση

Εδώ ισχύει ακριβώς το ανάποδο. Το τρέξιμο βοηθάει και προλαμβάνει τραυματισμούς στα γόνατα και στην μέση καθώς…

Α) βελτιώνει την ανοχή των παθητικών δομών (σύνδεσμοι, τένοντες, θύλακες)

Β) βελτιώνει την αιμάτωση αλλά και την ενυδάτωση των αρθρώσεων και των μεσοσπονδύλιων δίσκων

Γ) βελτιώνει την δύναμη των σταθεροποιητών της σπονδυλικής στήλης

Για άλλη μια φορά να προσθέσουμε ότι χρειάζεται σταδιακή ένταξη στην δραστηριότητα δηλαδή χαμηλή ένταση και μικρές αποστάσεις στην αρχή με σταδιακή αύξηση στην πορεία.

τρεξιμο και απωλεια λιπους

  1. Ο καλύτερος τρόπος να κάψεις λίπος είναι τρέξιμο σε χαμηλή ένταση για πολύ ώρα

Αυτή η πρόταση περιέχει μια αλήθεια καθώς όταν ασκούμαστε σε χαμηλές εντάσεις το σώμα επιλέγει να χρησιμοποιήσει κατά 85-90% το λίπος για να κινηθεί και αυτό το κάνει μέσα από τον αερόβιο μηχανισμό παραγωγής ενέργειας.

Περιέχει όμως μόνο ένα μέρος της όλης αλήθειας, η οποία είναι ότι ναι μεν καις κυρίως λίπος αλλά δεν καις πολλές θερμίδες ανά λεπτό αφού η ένταση είναι πολύ χαμηλή . Αυτός είναι και ο λόγος που πρέπει να κάνεις πολύ ώρα προκειμένου να κάψεις μια αξιόλογη ποσότητα θερμίδων.

Αν λοιπόν μετρήσουμε πόσες θερμίδες καίμε ανά λεπτό αρχικά θα δούμε ότι μπορούμε να κάψουμε πολύ λίπος και σε ψηλότερες εντάσεις και δεύτερον ότι μπορούμε να κάψουμε τις ίδιες θερμίδες σε πολύ λιγότερο χρόνο πχ με μια διαλειμματική προπόνηση.

Για ακόμη μια φορά θα πούμε ότι τελικά αυτό που μετράει είναι το σύνολο των θερμίδων που έκαψες και όχι από ποια πηγή προήλθαν.

  1. Όσο περισσότερο ιδρώνεις τόσο περισσότερο λίπος καις

Ο μύθος αυτός δεν έχει καμία υπόσταση αφού η καύση λίπους και ο μηχανισμός εφίδρωσης είναι δυο εντελώς ανεξάρτητοι μηχανισμοί. Ο λόγος που ιδρώνουμε είναι για να μπορέσει το σώμα να αποβάλλει  την αυξημένη θερμότητα που παράγεται στο σώμα λόγω της άσκησης.

Έχει δηλαδή καθαρά θερμορυθμιστικό  ρόλο. Επίσης το πόσο θα ιδρώσει κάποιος έχει να κάνει με τον αριθμό ιδρωτοποιών αδένων που διαθέτει καθώς και με την αποτελεσματικότητά τους.

Έτσι μπορεί δυο άνθρωποι με τα ίδια ακριβώς χαρακτηριστικά (ύψος, βάρος, ηλικία, φυσική κατάσταση) να κάνουν ακριβώς την ίδια άσκηση και ο ένας να γίνεται μούσκεμα από τον ιδρώτα ενώ ο άλλος  να μην έχει ιδρώσει καν τη μπλούζα του.

Αυτοί οι δυο άνθρωποι θα έχουν κάψει την ίδια ποσότητα λίπους ασχέτως του πόσο ίδρωσαν.

ιδρώτας

  1. Οι ζώνες εφίδρωσης καίνε λίπος στην κοιλιά όταν κάνεις αερόβια

Σε συνέχεια του προηγούμενου μύθου οι ζώνες εφίδρωσης το μόνο που καταφέρνουν είναι να ανεβάζουν την θερμοκρασία γύρω από την κοιλιά και να αναγκάζουν το σώμα να παράγει περισσότερο ιδρώτα προκειμένου να διώξει την θερμότητα.

Αυτό δεν έχει καμία επίπτωση στο κάψιμο λίπους στην κοιλιά.

Η μείωση στους πόντους  της κοιλιάς που παρατηρούμε μετά από μια προπόνηση με ζώνη οφείλεται καθαρά στην απώλεια υγρών, τα οποία όμως επανέρχονται μόλις πιούμε νερό.

Επίσης μην χρησιμοποιείς ποτέ φόρμες εφίδρωσης που καλύπτουν όλο το σώμα γιατί εμποδίζουν την φυσιολογική αποβολή θερμότητας και οδηγούν σε αφυδάτωση γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε θερμοπληξία, ειδικά αν γυμνάζεσαι σε θερμό περιβάλλον.

  1. Αν κάνεις αερόβιο τα πόδια δυναμώνουν και δεν χρειάζεται να κάνεις βάρη 

Κάτι τέτοιο μπορεί να ισχύει μόνο στα πολύ αρχικά στάδια που κάποιος ξεκινάει το τρέξιμο και είναι εντελώς αρχάριος. Σε αυτήν την φάση το ερέθισμα του τρεξίματος είναι ικανό να βελτιώσει την δύναμη των ποδιών αλλά στην συνέχεια δεν είναι αρκετό για περεταίρω ενδυνάμωση.

Η προπόνηση ενδυνάμωσης για τα πόδια είναι κάτι που πολύ δρομείς παραλείπουν θεωρώντας ότι δεν χρειάζεται, όμως οι μελέτες δείχνουν ότι ακόμα και οι δρομείς μεγάλων αποστάσεων είναι απαραίτητο να κάνουν ξεχωριστή προπόνηση δύναμης γιατί έμμεσα μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη απόδοση αλλά κυρίως γιατί λειτουργεί προληπτικά στους τραυματισμούς αφού οι μυς, οι τένοντες και οι σύνδεσμοι έχουν ακόμα μεγαλύτερη ανοχή στις επαναλαμβανόμενες επιβαρύνσεις που θέτει το τρέξιμο.

  1. Αν δεν κάνεις αερόβιο δεν μπορείς να χάσεις λίπος

Αυτός είναι ένας μεγάλος μύθος αφού η απώλεια λίπους εξαρτάται αποκλειστικά από την μείωση των θερμίδων.

Το θερμιδικό έλλειμμα μπορεί να προέλθει ακόμα και από την διατροφή μόνο χωρίς καμία συνεισφορά από την άσκηση. Μπορεί δηλαδή κάποιος να χάσει λίπος κάνοντας μόνο διατροφή και καθόλου άσκηση.

Απλώς δεν είναι και ο πιο έξυπνος τρόπος αφού θα πρέπει να μειωθούν πολύ οι ημερήσιες θερμίδες που καταναλώνει. Η αερόβια αυτό που προσφέρει είναι μια έξτρα βοήθεια μεγαλώνοντας το έλλειμμα με αποτέλεσμα είτε να μην χρειαστεί μεγάλη μείωση θερμίδων είτε να επιταχύνει την απώλεια λίπους και να έρθει ο στόχος πολύ πιο σύντομα.

  1. Πρέπει να κάνεις τουλάχιστον 1 ώρα προπόνηση για να έχεις αποτελέσματα

Ένας ακόμα μεγάλος μύθος ο οποίος αποτελεί και έναν από τους πιο ανασταλτικούς παράγοντες για να ξεκινήσει κάποιος γυμναστική.

Πολλοί θεωρούν ότι αν δεν κάνουν τουλάχιστον 1 ώρα προπόνηση δεν έχει κανένα νόημα να ξεκινήσουν προπόνηση. Αυτό δεν είναι αλήθεια αφού το σώμα έχει προσαρμογές με πολύ μικρότερους χρόνους προπόνησης.

Ειδικότερα με την διαλειμματική προπόνηση ο χρόνος που χρειάζεσαι μπορεί να είναι μόνο 10-20 λεπτά.  Θυμήσου ότι η χειρότερη προπόνηση είναι αυτή που δεν έκανες.

  1. Άν κάνεις αερόβιο μπορείς να τρως όσο θες

Είναι ένας μεγάλος μύθος αφού μια κακή διατροφή δεν μπορεί να αντισταθμιστεί με την προπόνηση τρεξίματος και με κανένα άλλο είδος προπόνησης.

Σκέψου απλά ότι μια σοκολάτα 100γρ έχει 530 θερμίδες και την τρως σε 5 λεπτά αλλά για να κάψεις αυτές τις θερμίδες χρειάζεσαι περίπου 1 ώρα τρεξίματος.

Αν καθημερινά ξεφεύγεις σε θερμίδες τότε η προπόνηση δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα στην απώλεια λίπους.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ:

Φαγητό πριν και μετά το τρέξιμο: Πόσο κενό πρέπει να αφήνουμε;

Τρέξιμο και αναπνοή: Πώς πρέπει να αναπνέεις όταν τρέχεις

Ακολούθησε το fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

personal trainer αγιος Δημητριος Αθηνα

Σπύρος Βαρότσης, Γυμναστής, Αγιος Δημήτριος, Αθήνα

Πηγές

  • Exercising in the Fasted State Reduced 24-Hour Energy Intake in Active Male Adults Jessica L. Bachman, Ronald W. Deitrick, and Angela R. HillmanJ Nutr Metab. 2016 doi: 10.1155/2016/1984198  PMCID: PMC5050386
    PMID: 27738523
  • Melanson EL, MacLean PS, Hill JO. Exercise improves fat metabolism in muscle but does not increase 24-h fat oxidation. Exerc Sport Sci Rev. 2009 Apr;37(2):93-101. doi: 10.1097/JES.0b013e31819c2f0b. PMID: 19305201; PMCID: PMC2885974.
  • P.T. Williams, Effects of Running and Walking on Osteoarthritis and Hip Replacement Risk, Med Sci Sports Exerc 2013.
  • L.M.Horga et al, Can marathon running improve knee damage of middle-aged adults? A prospective cohort study, BMJ 2019.
  • Body fat loss and compensatory mechanisms in response to different doses of aerobic exercise—a randomized controlled trial in overweight sedentary males
  • Mads Rosenkilde, Pernille Auerbach, Michala Holm Reichkendler, Thorkil Ploug, Bente Merete Stallknecht, and Anders Sjödin
  • American Journal of Physiology-Regulatory, Integrative and Comparative Physiology 2012 303:6, R571-R579
  • Effect of resistance training with and without caloric restriction on visceral fat: A systemic review and meta-analysis” Mousa Khalafi et al Sep (2021)
  • Peterson, James A. Ph.D., FACSM Ten Common Mistakes Individuals Who Are Trying to Lose Weight Make, ACSM’s Health & Fitness Journal: November 2008 – Volume 12 – Issue 6 – p 52 doi: 10.1249/01.FIT.0000312437.00227.56
  • Michael A. Wewege, Imtiaz Desai, Cameron Honey, Brandon Coorie, Matthew D. Jones, Briana K. Clifford, Hayley B. Leake, Amanda D. Hagstrom. The Effect of Resistance Training in Healthy Adults on Body Fat Percentage, Fat Mass and Visceral Fat: A Systematic Review and Meta-Analysis. Sports Medicine, 2021; DOI: 10.1007/s40279-021-01562-2
  • Aerobic exercise does not compromise muscle hypertrophy response to short-term resistance training Tommy R. Lundberg, Rodrigo Fernandez-Gonzalo, Thomas Gustafsson, and Per A. Tesch Journal of Applied Physiology 2013 114:1, 81-89
  • Murach, K.A., Bagley, J.R. Skeletal Muscle Hypertrophy with Concurrent Exercise Training: Contrary Evidence for an Interference Effect. Sports Med 46, 1029–1039 (2016). https://doi.org/10.1007/s40279-016-0496-y
  • Jones, T.W., Eddens, L., Kupusarevic, J. et al. Aerobic exercise intensity does not affect the anabolic signaling following resistance exercise in endurance athletes. Sci Rep 11, 10785 (2021). https://doi.org/10.1038/s41598-021-90274-8
Σωκράτους 147, Καλλιθέα, Αθήνα
Ακολουθήστε μας και στα Social Media