Ευθειασμός του αυχένα: Τι τον προκαλεί και ποια είναι τα συμπτώματα
Ευθειασμός του αυχένα είναι αυτό που ονομάζουμε αλλαγή στην καμπυλότητα που συναντάμε πιο συχνά στον μεγαλύτερο πληθυσμό. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο αυχένας μας δεν είναι «φυσιολογικός» όπως θεωρείται από τον περισσότερο κόσμο ούτε πως απαραίτητα ο ευθειασμός δημιουργεί και τα συμπτώματα που έχουμε στον αυχένα, πόνο και δυσκαμψία.
Γράφει η Χρύσα Βαφειάδη, Φυσικοθεραπευτής, Αθήνα
Εκτός από τον ευθειασμό που τον συναντάμε και στην οσφυϊκή μοίρα στον αυχένα μπορεί να συναντήσουμε τις εξής αλλαγές
- Α) Αυχένας με λόρδωση
- Β) Αυχένας με ευθειασμό
- C) Αυχένας με κύφωση
- D) Αυχένας με S σχήμα
Πρέπει να τονίσουμε πως ο ευθειασμός στον αυχένα από μόνος του είναι ακίνδυνος και συγκεκριμένα μπορεί να κάνουμε μια ακτινογραφία ή μαγνητική στον ίδιο πληθυσμό που όλοι να εμφανίζουν ευθειασμό αλλά να μην έχουν όλοι συμπτώματα πόνου ή δυσκαμψίας.
Ο κίνδυνος με τη μαγνητική τομογραφία και την ακτινογραφία είναι ότι πολλές φορές λόγω του ότι η θέση στην οποία γίνεται η εξέταση δεν είναι λειτουργική είναι συνήθως ύπτια μπορεί και τα αποτελέσματα να επηρεαστούν αλλά και πάλι σε περίπτωση ευθειασμού δεν είναι απαραίτητο να υποφέρουμε και από πόνο.
Τι προκαλεί τον πόνο στον αυχένα όταν έχω ευθειασμό;
Συνήθως ο πόνος στον αυχένα προκαλείται από χρόνια πρόσθια κλίση του αυχένα σε συνδυασμό με έσω στροφή του ώμου και κυφωτική θωρακική μοίρα. Δηλαδή όταν έχω δουλειά που απαιτεί να είμαι σε μια κυφωτική και πρόσθια θέση για πολύ ώρα και όταν περνάω πολύ ώρα στο κινητό ή στον υπολογιστή τότε αυξάνονται οι πιθανότητες δημιουργίας πόνου και δυσκαμψίας στην αυχενική μοίρα που συνοδεύεται λόγω της χρόνιας πρόσθιας στάσης από τον ευθειασμό.
Η φυσικοθεραπεία πρέπει να είναι η πρώτη γραμμή θεραπείας έτσι ώστε να μειωθούν και τα συμπτώματα αλλά και για πρόληψη άλλων παθήσεων όπως δισκοπάθεια στην αυχενική μοίρα αν δεν προυπάρχει ήδη λόγω της χρονικότητας που και πάλι η φυσικοθεραπεία είναι η κατάλληλή θεραπεία .
Άλλη αιτία που μπορεί να έχω πόνο στον αυχένα είναι μετά από ατύχημα με το αυτοκίνητο. Σε ένα τρακάρισμα λόγω της απότομης κίνησης που κάνει η σπονδυλική στήλη από πίσω προς τα μπροστά και πίσω (whiplash/σύνδρομο μαστιγίου) μπορεί να δημιουργηθεί σπασμός που οδηγεί και σε ευθειασμό και η φυσικοθεραπεία είναι απαραίτητη για την αποτελεσματική θεραπεία τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.
Άλλη αιτιολογία είναι και η κληρονομικότητα αλλά πιο σπάνια.
Ο ευθειασμός του αυχένα δεν αποτελεί παρά μόνο εικόνα της σκελετικής κατασκευής του ατόμου. Δεν είναι παθολογική κατάσταση ο ευθειασμός και δεν χρειάζεται θεραπεια για να «φτιάξει» ο αυχένας διότι αυτή είναι η φυσιολογική κατασκευή του για το άτομο.
Αυτό που θεραπεύουμε με τη βοήθεια της φυσικοθεραπείας είναι ο πόνος η δυσκαμψία στον αυχένα και γενιά τα συμπτώματα βελτιώνοντας και τη στάση του σώματος μας αλλά και την λειτουργικότητα των μυών τόσο του αυχένα όσος και της θωρακικής μοίρας.
Συμπτώματα
Αν σκεφτούμε λοιπόν πως το κεφάλι μας ζυγίζει από 4-6 κιλά και έχουμε μια πρόσθια θέση στον αυχένα είτε λόγω δουλειάς, κληρονομικότητας, ατυχήματος τότε επιβαρύνεται αυχένα και αυτό μπορεί να οδηγήσει στα παρακάτω συμπτώματα ή παθήσεις του αυχένα:
- Μειωμένο εύρος κίνησης στον αυχένα
- Δυσκαμψία
- Πόνος στον αυχένα
- Δισκοπάθεια
- Πονοκεφάλους
- Σύνδρομο της κροταφογναθικής άρθρωσης(TMJ Sydrome)
- Πόνος στην θωρακική μοίρα και στους ώμους
- Τενοντίτιδα στροφιαίου πετάλου στους ώμους
- Σημεία πυροδότησης (trigger points)
- Διαταραχή του ύπνου λόγω του πόνου
Ποια η θεραπεία;
Η φυσικοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει πολύ αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των παραπάνω συμπτωμάτων και να βελτιώσει έτσι κατά πολύ την ποιότητα ζωής των ανθρώπων που υποφέρουν από πόνο στον αυχένα.
Συγκεκριμένα η φυσικοθεραπεία περιλαμβάνει:
- Φυσικά μέσα όπως ηλεκτροθεραπεία, TECAR (ραδιοσυχνότητες), lazer, διαθερμίες
- Κινησιοθεραπεία με τη χρήση τεχνικών κινητοποίησης μαλακών μορίων όπως manual therapy, μάλαξη
- Βελονισμό/Ηλεκτροβελονισμό
- Χρήση ειδικής θεραπευτικής ταινίας kinesio tape
- Θεραπευτική άσκηση
- Κλινικό Pilates
- ERGON τεχνική για καλή λειτουργία της περιτονίας και μείωση της δυσκαμψίας
- Κρουστικός υπέρηχος κυρίως σε περιπτώσεις θυλακίτιδας, τροχαντηρίτιδας αλλά και σε χρόνιο πόνο αν συνυπάρχει πόνος στην άρθρωση του ώμου
Ασκήσεις που βοηθούν στη μείωση του πόνου του αυχένα λόγω της πρόσθιας θέσης του είναι οι εξής:
Άσκηση συρτάρι με πετσέτα
Ξαπλώστε με την πετσέτα στη βάση του κρανίου και πιέστε ελαφριά την πετσέτα με τον αυχένα σαν συρτάρι
Άσκηση συρτάρι στην όρθια θέση
Άσκηση συρτάρι με τη βοήθεια πετσέτας ή λάστιχου
Βάλτε το λάστιχο στη βάση του κρανίου και πιέστε ελαφριά το λάστιχο σαν την κίνηση που κάνει το συρτάρι. Μπορείτε να κάνετε διπλό σαγόνι πρώτα και μετά την κίνηση του συρταριού
Προσαγωγή ωμοπλάτης με λάστιχο
Προσαγωγή ωμοπλάτης με το ένα χέρι και λάστιχο
Προσαγωγή ωμοπλάτης χωρίς λάστιχο
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Τι είναι η τενοντοπάθεια Αχίλλειου τένοντα και πως η φυσικοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει
Ακολούθησε το fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram