Αρχική Blog Υγεία Η πίεση είναι πιο υψηλή το πρωί ή το βράδυ; Τι να προσέξω;
Η πίεση είναι πιο υψηλή το πρωί ή το βράδυ; Τι να προσέξω;

Η πίεση είναι πιο υψηλή το πρωί ή το βράδυ; Τι να προσέξω;

Γιατι ανεβαίνει η πίεση το βράδυ; Πότε είναι η σωστή ωρα για να μετρήσουμε την πίεση; Τι να αποφύγουμε αν έχουμε υψηλή;

Ως αρτηριακή υπέρταση ορίζεται η αρτηριακή πίεση >140/90 mmHg. Η αρτηριακή υπέρταση αποτελεί μάστιγα στην εποχή μας αφού προσβάλλει το ¼ περίπου του πληθυσμού στις ανεπτυγμένες χώρες.

Από το σύνολο των υπερτασικών ασθενών τα 2/3 γνωρίζουν ότι έχουν υπέρταση, το ½ λαμβάνει αντιυπερτασική αγωγή αλλά μόνο το 1/3 των ασθενών έχει αρτηριακή πίεση <140/90 mmHg.

Γράφει η Γεωργία Τσίρου, Απόφοιτη της Ιατρικής Σχολής Αθηνών

Η αρτηριακή πίεση αυξάνει με την ηλικία και ευθύνεται συχνά για καρδιαγγειακά συμβάματα (αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, οξέα στεφανιαία σύνδρομα, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, κολπική μαρμαρυγή).

υψηλη πιεση την ημερα η το βραδυ

Ποιες οι φυσιολογικές τιμές της πίεσης και ποιες οι διακυμάνσεις μέσα στο 24ωρο;

Η αρτηριακή πίεση κάθε ανθρώπου φυσιολογικά μεταβάλλεται κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας και ανάλογα τη δραστηριότητα κάθε ανθρώπου. Πιο συγκεκριμένα, η πίεση είναι πιο υψηλή νωρίς το πρωί και σταδιακά μέχρι το βράδυ μειώνεται, στα άτομα που δεν πάσχουν από υπέρταση.

Χαμηλότερη αρτηριακή πίεση σημειώνεται κατά τη διάρκεια του ύπνου, ακόμα και στους υπερτασικούς ασθενείς ενώ υψηλότερη κατά τη διάρκεια σωματικής άσκησης.

Στους συστηματικά αθλούμενους παρατηρείται πιο χαμηλή πίεση κατά την ηρεμία σε αντίθεση με τους ανθρώπους που ακολουθούν μια καθιστική ζωή.

Τι συμβαίνει με τους υπερτασικούς ασθενείς; – Ποιος ο κίνδυνος;

Οι υπερτασικοί ασθενείς θα πρέπει να εξασφαλίζουν έναν ποιοτικό ύπνο, καθώς και μια εξατομικευμένη θεραπευτική αγωγή. Μέσω του ύπνου ο οργανισμός διατηρεί χαμηλά σχετικά επίπεδα για αρκετές ώρες μέσα στο βράδυ ενώ με την αντιυπερτασική αγωγή, η οποία θα πρέπει να λαμβάνεται κυρίως το πρωί κατά την έγερση από το κρεβάτι.

Σημειώνεται πως ο μεγαλύερος κίνδυνος εμφάνισης καρδιακών συμβαμάτων είναι τις δύο πρώτες ώρες μετά την αφύπνιση, καθώς η πίεση σταδιακά αυξάνεται.

Άτομα που δεν εξασφαλίζουν ποιοτικό ύπνο και σε περίπτωση που είναι υπερτασικά, δεν λαμβάνουν σωστά την αγωγή τους, έχουν ως αποτέλεσμα να μην μειώνεται η πίεση ούτε κατά τη διάρκεια της νύχτας κι έτσι να ακολουθεί μια μέρα με ακόμα υψηλότερη αρτηριακή πίεση. Αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο.

μετρηση πιεσης τη νυχτα

Μέτρηση της πίεσης

Η μέτρηση και η παρακολούθηση της πίεσης θα πρέπει να γίνεται το πρωί κατά την έγερση από το κρεβάτι, ενώ στους ασθενείς υψηλού κινδύνου θα πρέπει να τοποθετείται 24ωρη καταγραφή (holter ρυθμού) για μερικές ημέρες.

Όσοι εντοπίσουν αυξημένη πίεση κατά τη διάρκεια της νύχτας θα πρέπει να απευθυνθούν άμεσα σε ιατρό λόγω αυξημένου κινδύνου.

Πρόληψη και Αντιμετώπιση αυξημένης πίεσης

Προκειμένου να εξασφαλιστεί ένας καλός ύπνος καλό θα ήταν να αποφεύγονται καφεινούχα ροφήματα, όπως ο καφές, το τσάι, τα αναψυκτικά, λίγες ώρες πριν τον βραδινό ύπνο. Μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι άνθρωποι κοιμούνται λιγότερο από έξι ώρες την ημέρα έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να πάθουν υπέρταση.

Επίσης, σε συνεννόηση με τον θεράπων ιατρό θα πρέπει να ληφθεί ή να αναπροσαρμοστεί η θεραπευτική αγωγή.

Σημαντικό ρόλο έχει και η διατροφή σε συνδυασμό με την άσκηση. Σύμφωνα με μελέτες, η άσκηση βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, ενώ η ισορροπημένη μεσογειακή διατροφή (κατά προτίμηση) μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών συμβαμάτων.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Ποια είναι η φυσιολογική θερμοκρασία σώματος ανα ηλικία;

Ακολούθησε το fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

Γεωργία Τσίρου, Απόφοιτη της Ιατρικής Σχολής Αθηνών

Πηγές

Blood pressure reduction at night: sleep and beyond – PubMed (nih.gov)

The Night Side of Blood Pressure: Nocturnal Blood Pressure Dipping and Emotional (dys)Regulation – PubMed (nih.gov)

Recommendations for blood pressure measurement in humans and experimental animals: part 1: blood pressure measurement in humans: a statement for professionals from the Subcommittee of Professional and Public Education of the American Heart Association Council on High Blood Pressure Research – PubMed (nih.gov)

Association of Office and Ambulatory Blood Pressure With Mortality and Cardiovascular Outcomes – PubMed (nih.gov)

Ambulatory blood pressure monitoring in the 21st century – PubMed (nih.gov)

Blood pressure variability and cardiovascular disease: systematic review and meta-analysis – PubMed (nih.gov)

Σωκράτους 147, Καλλιθέα, Αθήνα
Ακολουθήστε μας και στα Social Media