Τι είναι ο Αθηρωματικός Δείκτης και ποια είναι η θεραπεία του
Ο αθηρωματικός δείκτης συγκρίνει την ολική χοληστερόλη με την HDL χοληστερόλη ή αλλιώς «καλή» χοληστερόλη και αντικατοπτρίζει την πιθανότητα εμφάνισης αθηρωματικής νόσου και στένωσης κάποιου αγγείου. Σχετίζεται με την ποιότητα της διατροφής, καθώς και με την άσκηση και το οικογενειακό ιστορικό.
Γράφει η Γεωργία Τσίρου, Απόφοιτη της Ιατρικής Σχολής Αθηνών
Πώς υπολογίζεται ο αθηρωματικός δείκτης και ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές;
Ο αθηρωματικός δείκτης υπολογίζεται διαιρώντας την ολική χοληστερίνη με την «καλή» χοληστερίνη (HDL). Οι παραπάνω τιμές λαμβάνονται από τις εξετάσεις αίματος. Επιθυμητές τιμές είναι αυτές που κυμαίνονται μεταξύ 1-3,5. Τιμές >3,5 αυξάνουν το κίνδυνο αθηρωματικής νόσου και αγγειοπάθειας.
Ποιες είναι οι επιθυμητές τιμές της χοληστερίνης και της HDL;
Η ολική χοληστερίνη φυσιολογικά θα πρέπει να είναι <190mg/d L ενώ η HDL διαφέρει ανάλογα το φύλο και τις διατροφικές συνήθειες και θα πρέπει να κυμαίνεται >40mg/d L. H HDL θεωρείται καρδιοπροστατευτική και γι’ αυτό το λόγο έχουμε ως στόχο να είναι όσο το δυνατόν πιο αυξημένη. Και πώς θα το επιτύχουμε αυτό;
Βάζοντας στη ζωή μας υγιεινές συνήθειες, όπως είναι η καθημερινή άσκηση και η ισορροπημένη διατροφή.
Πρόληψη και Θεραπεία
Ο αθηρωμστικός δείκτης μας δείχνει έμμεσα τον τρόπο ζωής ενός ανθρώπου και τις συνήθειες του. Αυτό σημαίνει πως ένας υγιής άνθρωπος με χαμηλό κίνδυνο αθηρωματικής νόσου θα παρουσιάζει χαμηλές τιμές ολικής χοληστερίνης (<190mg/d L) και αυξημένη HDL (>40mg/d L) ενώ ο αθηρωματικός δείκτης θα κυμαίνεται από 1 έως 3.5.
Προκειμένου να πετύχουμε αυτές τις μεταβλητές θα πρέπει:
- Να εντάξουμε την άσκηση στη ζωή μας. Κάνοντας τουλάχιστον 3 φορές/ εβδομάδα μέτρια άσκηση όπως για παράδειγμα γρήγορο βάδισμα, μειώνεται ο κίνδυνος αθηρωματικής νόσου, αφού έτσι επιτυγχάνεται η αύξηση της.
- Ένας άλλος τρόπος να μειωθεί ο αθηρωματικός δείκτης είναι να περιορίσουμε την κατανάλωση «κακών», trans δηλαδή λιπαρών, τα οποία βρίσκονται στα έτοιμα γεύματα, στα γλυκίσματα, στα τηγανιτά τρόφιμα και στα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, όπως είναι το κόκκινο κρέας, τα αλλαντικά, το βούτυρο, τα γαλακτοκομικά. Αντιθέτως καλό είναι να προτιμάμε τα «καλά» λιπαρά, που βρίσκονται σε τρόφιμα όπως οι ξηροί καρποί (κατανάλωση με μέτρο, λόγω πολλών θερμίδων), το ελαιόλαδο, το αβοκάντο, τα ψάρια.
- Η αύξηση της πρόσληψης των φυτικών στερολών φαίνεται πως παίζει επίσης σημαντικό ρόλο. Οι φυτικές στερόλες βρίσκονται στα τρόφιμα φυτικής προέλευσης, γαλακτοκομικά και θα πρέπει να λαμβάνονται 2γρ/ημέρα.
- Ο υγιεινός τρόπος ζωής και η ισορροπημένη διατροφή φαίνεται πως είναι το Α και το Ω για τον αθηρωματικό δείκτη. Η καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, η λήψη φυτικών ινών (20γρ καθημερινά) μέσω προιόντων ολικής άλεσης και οσπρίων, καθώς και η κατανάλωση ψαριών (1-2 φορές την εβδομάδα) φαίνεται πως συμβάλλουν στην καρδιοπροστασία.
Συμπερασματικά θα μπορούσαμε να πούμε πως είμαστε οι επιλογές μας. Γι’ αυτό θα πρέπει να επιλέγουμε συνειδητά όσον αφορά τη διατροφή μας και τις συνήθειές μας.
Ακολούθησε το fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram
Γεωργία Τσίρου, Απόφοιτη της Ιατρικής Σχολής Αθηνών
Πηγές
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29983433/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33313401/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29924378/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32861241/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32942753/