Αρχική Blog Υγεία Τριχόπτωση: Ποια είναι τα αίτια και πως να την αντιμετωπίσετε
Τριχόπτωση: Ποια είναι τα αίτια και πως να την αντιμετωπίσετε

Τριχόπτωση: Ποια είναι τα αίτια και πως να την αντιμετωπίσετε

Δείτε στο κείμενο που ακολουθεί όλες τις πιθανές αιτίες για τους οποίους έχετε τριχόπτωση και απώλεια μαλλιών και τι μπορείτε να κάνετε για να την αντιμετωπίσετε.

Η απώλεια τριχών (τριχόπτωση) μπορεί να προκύψει από αρκετές παθολογικές και φυσιολογικές διαδικασίες. Η ταυτοποίηση των αιτιολογικών παραγόντων της απώλειας των τριχών βοηθά τον κλινικό ιατρό να σχεδιάσει μια λογική προσέγγιση για τη θεραπεία.

Γράφει η Γεωργία Τσίρου, Απόφοιτη της Ιατρικής Σχολής Αθηνών

τριχοπτωση αλοπεκια

Ταξινόμηση Τριχόπτωσης

  • Μη ουλωτική αλωπεκία : είναι η απώλεια τριχών σε έδαφος φαινομενικά φυσιολογικού δέρματος του τριχωτού της κεφαλής.
  • Ουλωτική αλωπεκία : καταλήγει σε μη αναστρέψιμη απώλεια τριχών. Σήμα κατατεθέν της ουλωτικής αλωπεκίας είναι η ορατή εξαφάνιση των στομίων των θυλακίων κατά την κλινική εξέταση και καταστροφή των θυλάκων των τριχών κατά την ιστοπαθολογική μελέτη.
  • Γυροειδής αλωπεκία : αιφνίδια απώλεια τριχών της κεφαλής υπό μορφή ωοειδών πλακών.

  • Ανδρογενετική αλωπεκία : έναρξη αλωπεκίας την 3η δεκαετία της ζωής των ανδρών κυρίως, που εκφράζεται πλήρως μέχρι τη μέση ηλικία. Χαρακτηρίζεται από υποχώρηση της μετωπιαίας γραμμής των τριχών, που εξελίσσεται σε απώλεια τριχών στην κορυφή και ορισμένες φορές σε πλήρη απώλεια τριχών στην κεντρική περιοχή του τριχωτού της κεφαλής.
  • Διάχυτη αλωπεκία : ένα τραυματικό γεγονός μπορεί να οδηγήσει έναν μεγάλο αριθμό τριχών που αναπτύσσονται να μεταβούν πρόωρα σε απόπτωση.

Αν φοράω καπέλο θα πέσουν τα μαλλιά μου;

Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το να φορούν καπέλο είναι υπεύθυνο για την τριχόπτωση, κάτι που δεν είναι αλήθεια.

Η ανδρογενετική (ή ανδρογενετική) αλωπεκία είναι η αιτία του 95% της τριχόπτωσης στους άνδρες. Η διυδροτεστοστερόνη (DHT) είναι μια ορμόνη που εμπλέκεται στην κατάσταση, καθώς και μια γενετική συνιστώσα.

Οι άνδρες που πλέκουν τα μαλλιά τους ή φορούν καπέλα, σκούφους ή κράνη υποφέρουν συχνά από αλωπεκία έλξης, μια κατάσταση κατά την οποία η γραμμή των μαλλιών στο μέτωπο πέφτει.

Σε αυτή την περίπτωση, η απώλεια μαλλιών είναι αποτέλεσμα της καταστροφής των θυλάκων, εμποδίζοντας την ανάπτυξη νέων μαλλιών σε αυτή την περιοχή. Ωστόσο, η αλωπεκία έλξης είναι σπάνια περίπτωση κατά την οποία η δύναμη που ασκείται είναι συνεχής και πολύ ισχυρή, με αποτέλεσμα την απώλεια μαλλιών.

Σε άνδρες με προδιάθεση για ανδρογενή αλωπεκία, το καπέλο μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία απώλειας μαλλιών, ιδίως λόγω της πρόσθετης πίεσης που ασκείται στα μαλλιά κατά την τοποθέτηση και την αφαίρεση του καπέλου και της ανεπαρκούς οξυγόνωσης του καπέλου.

Αίτια απώλειας μαλλιών

  • Η γυροειδής αλωπεκεία σχετίζεται με αρκετά αυτοάνοσα νοσήματα, όπως η ατοπία, η αυτοάνοση θυρεοειδοπάθεια, η λεύκη, ο σακχαρώδης διαβήτης, η νόσος Addison, η κακοήθης αναιμία, ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.
  • Η ανδρογεντική αλωπεκία έχει κληρονομικό υπόβαθρο και σχετίζεται με τα ανδρογόνα.
  • Άλλα αίτια : κύηση και τοκετός, αντισυλληπτικά, πολυκυστικές ωοθήκες, εμμηνόπαυση, υπερπλασία επινεφριδίων και υπόφυσης, άγχος, έλλειψη σιδήρου και έλλειψη ψευδαργύρου

Ας τα δούμε ακόμα πιο αναλυτικά..

Γιατί πέφτουν τα μαλλιά μου;

Τριχόπτωση λόγω γενετικής προδιάθεσης

Η ανδρική φαλάκρα προκαλείται από γενετική προδιάθεση και είναι το πιο κοινό είδος τριχόπτωσης. Προκαλείται είτε από την πλευρά του πατέρα είτε από την πλευρά της μητέρας είτε και από τις δύο πλευρές.

Τριχόπτωση λόγω ορμονικών διαταραχών

Οι γυναίκες, εκτός από τη γενετική προδιάθεση, συχνά πλήττονται από τριχόπτωση μετά τον τοκετό ή κατά την εμμηνόπαυση. Οι γυναίκες με ορμονικά προβλήματα μπορεί επίσης να παρουσιάσουν τριχόπτωση. Με την ηλικία, οι αλλαγές στην ορμονική σύνθεση μπορεί να προκαλέσουν τριχόπτωση και στους άνδρες.

Απώλεια μαλλιών λόγω κακής διατροφής

Η διατροφή πρέπει να περιέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να διατηρούνται τα κύτταρα της τρίχας σε ανάπτυξη, καθώς και για να διατηρείται η ενέργεια. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ο ψευδάργυρος και ο σίδηρος είναι όλα απαραίτητα για την ανάπτυξη και τη σωστή λειτουργία των μαλλιών. Εάν η διατροφή στερείται κάποιο από αυτά τα θρεπτικά συστατικά, ο κύκλος της τρίχας μπορεί να διαταραχθεί, με αποτέλεσμα την υπερβολική τριχόπτωση.

Στρες

Η τριχόπτωση προκαλείται επίσης από τα υψηλά επίπεδα ορμονών του στρες, όπως η κορτιζόλη, οι οποίες προκαλούν περισσότερο άγχος και επομένως περισσότερη τριχόπτωση. Τα καλά νέα είναι ότι μόλις χαλαρώσετε, τα μαλλιά σας θα επανέλθουν στο φυσιολογικό.

Λόγω φαρμάκων

Ορισμένα φάρμακα, όπως αυτά που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της ακμής και ιδιαίτερα αυτά που περιέχουν ρετινόλη (βιταμίνη Α), μπορούν να προκαλέσουν τριχόπτωση.

Βάφουμε συχνά τα μαλλιά μας

Οι χημικές ουσίες στις συχνές βαφές μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή στους θύλακες της τρίχας, με αποτέλεσμα την απώλεια μαλλιών.

Χρήση συγκεκριμένων σαμπουάν

Παρόλο που το συχνό λούσιμο είναι βλαβερό, το ξηρό σαμπουάν μπορεί να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη ζημιά, επειδή φράζει τους πόρους της τρίχας και προκαλεί μόνιμη βλάβη. Ιδανικά, θα πρέπει να λούζετε τα μαλλιά σας μία φορά κάθε 3 έως 4 ημέρες.

Λόγω παθήσεων του θυρεοειδούς

Ορμονικά προβλήματα μπορεί να συμβάλλουν στην τριχόπτωση, ιδίως προβλήματα του θυρεοειδούς. Τόσο ο υπερθυρεοειδισμός όσο και ο υποθυρεοειδισμός μπορούν να προκαλέσουν τριχόπτωση. Η κατάσταση μπορεί να αντιμετωπιστεί με θεραπεία.

Απώλεια μαλλιών και τριχόπτωση λόγω έλλειψης σιδήρου

Η υγεία του οργανισμού εξαρτάται από την ανάπτυξη των κυττάρων του αίματος και τη λειτουργία του σιδήρου. Η τριχόπτωση και η αραίωση των μαλλιών μπορεί να είναι αποτέλεσμα ανεπάρκειας σιδήρου ή χαμηλών ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Χτένισμα

Αποφύγετε να πιάνετε τα μαλλιά σας σε σφιχτές πλεξούδες και κοτσίδες, καθώς και να χρησιμοποιείτε extensions, καθώς με την πάροδο του χρόνου ασκούν πίεση στους θύλακες της τρίχας και μπορεί να οδηγήσουν σε μόνιμη τριχόπτωση.

 

του πεφτουν τα μαλλια απο αλωπεκια

Διάγνωση Τριχόπτωσης

Η δοκιμασία έλξης τριχών συνίσταται σε σύλληψη 50-100 τριχών και ήπια έλξη αυτών μακριά από το τριχωτό. Αυτό επαναλαμβάνεται αρκετές φορές σε ολόκληρη την επιφάνεια της κεφαλής. Η δοκιμασία αυτή είναι θετική αν εκριζωθούν περισσότερες από λίγες τρίχες.

Επίσης, οι βολβοί των τριχών θα πρέπει να εξετάζονται κάτω από μικροσκόπιο για να καθοριστεί η φάση, την οποία διανύουν οι τρίχες (αναγενή ή τελογενή).

Στον ασθενή με εύθραυστες τρίχες, η δοκιμασία έλξης θα αποκαλύψει σπασμένες τρίχες χωρίς ορατό βολβό. Οι ασθενείς με εύθραυστες τρίχες θα πρέπει να ερωτώνται σχετικά με τη φροντίδα των μαλλιών τους.

Σε περίπτωση ουλωτικής αλωπεκίας συνίσταται η διενέργεια βιοψιών του δέρματος του τριχωτού της κεφαλής.

Αντιμετώπιση  

Η εντοπισμένη γυροειδής αλωπεκία συχνά αποκαθίσταται αυτομάτως και δεν απαιτείται πάντα θεραπεία.

Θεραπεία εκλογής της τριχόπτωσης είναι η ενδοδερμική έγχυση φαρμάκων (μινοξιδίλη) ανά τέσσερις εβδομάδες, έως ότου επιτευχθεί επανέκφυση τριχών. Εναλλακτικά, σε μικρότερες ηλικίες χορηγούνται τοπικά στεροειδή σε κύκλους ανά δύο εβδομάδες και στη συνέχεια μία εβδομάδα διακοπή.

Η προχωρημένη απώλεια τριχών απαιτεί χειρουργική επέμβαση με μεταμόσχευση τριχών.

Ακολούθησε το fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

Γεωργία Τσίρου, Απόφοιτη της Ιατρικής Σχολής Αθηνών

Πηγές:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20055903/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31677111/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29601622/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29645394/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31050755/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30604379/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24636654/

Σωκράτους 147, Καλλιθέα, Αθήνα
Ακολουθήστε μας και στα Social Media