Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) και θερμίδες: Ποια η σχέση τους
«Πόσες θερμίδες πρέπει να καταναλώνω μέσα στην ημέρα για να έχω έναν φυσιολογικό Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ);»
«Ποια η σχέση του ΔΜΣ με τις θερμίδες και πως αυτές μπορούν να τον επηρεάσουν;»
Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που απασχολούν εκατοντάδες ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Εάν κι εσύ είσαι ένας από αυτούς, τότε δεν χρειάζεται να αναρωτιέσαι άλλο, γιατί έχουμε τις απαντήσεις που ψάχνεις!
Τι είναι ο ΔΜΣ;
Ο ΔΜΣ είναι ένα χρήσιμο εργαλείο που χρησιμοποιούν αρκετά συχνά οι επαγγελματίες υγείας. Με τον συγκεκριμένο δείκτη μπορείς να εκτιμήσεις αν το βάρος σου θεωρείται φυσιολογικό σε σχέση με το ύψος σου.
Για να υπολογίσεις τον ΔΜΣ, αρκεί μόνο να διαιρέσεις το βάρος σου σε κιλά με το ύψος σου σε μέτρα υψωμένο στο τετράγωνο. Εάν ο ΔΜΣ:
- είναι μικρότερος από 18,5, θεωρείσαι ελλιποβαρής και υπάρχει ανάγκη για αύξηση βάρους.
- βρίσκεται μεταξύ των ορίων 18,5-24,9 kg/m2, τότε δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, καθώς αυτό είναι το φυσιολογικό εύρος.
- κυμαίνεται μεταξύ 25-29,9 kg/m2, σημαίνει ότι το βάρος σου ξεπερνά το φυσιολογικό εύρος και θεωρείσαι υπέρβαρος
- είναι μεγαλύτερος από 30 kg/m2 ,υποδηλώνει παχυσαρκία.
Αυτή η κατηγοριοποίηση βοηθά, έως ένα βαθμό, τους επαγγελματίες υγείας – να εκτιμήσουν το σωματικό σου λίπος. Αν και ο ΔΜΣ δεν υπολογίζει άμεσα το λίπος, παρατηρείται, γενικά, ότι τα άτομα με μεγαλύτερο ΔΜΣ έχουν και περισσότερο σωματικό λίπος.
Ποιος είναι ο ρόλος των θερμίδων;
Ο οργανισμός σου χρειάζεται καθημερινά ένα συγκεκριμένο ποσό ενέργειας για να εκτελέσει τις απαραίτητες λειτουργίες του. Το ποσό αυτό εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως το σωματικό βάρος, το φύλο, η ηλικία, η σωματική δραστηριότητα και η ύπαρξη κάποιας ασθένειας.
Τα τρόφιμα και ορισμένα υγρά που καταναλώνεις κατά την διάρκεια της ημέρας, προσφέρουν στον οργανισμό σου τα απαιτούμενα ποσά ενέργειας ή αλλιώς τις θερμίδες που χρειάζεσαι.. Οι θερμίδες με λίγα λόγια, είναι η ενέργεια που βρίσκεται αποθηκευμένη στους υδατάνθρακες, στα λίπη και στις πρωτεΐνες. Αφού εισέλθουν στον οργανισμό, ξεκινάει η διαδικασία της πέψης και στην συνέχεια απορροφώνται μέσω της κυκλοφορίας του αίματος, για να μετατραπούν σε γλυκόζη. Η γλυκόζη αυτή, χρησιμοποιείται ως καύσιμο για τις λειτουργίες των κυττάρων.
Πλέον, τα περισσότερα συσκευασμένα τρόφιμα περιέχουν ετικέτες με πληροφορίες για την διατροφική τους αξία, καθώς και άλλες πληροφορίες για τα συστατικά τους. Για παράδειγμα, σε ενημερώνουν για το πόσες θερμίδες θα πάρεις εάν καταναλώσεις μια συγκεκριμένη ποσότητα από το τρόφιμο, αυτό.
Ποια η σχέση μεταξύ του ΔΜΣ και των θερμίδων;
Οι θερμίδες που καταναλώνεις καθημερινά έχουν άμεσο αντίκτυπο στο σωματικό σου βάρος, επομένως και στον ΔΜΣ. Για να υπάρχει μια ισορροπία, θα πρέπει να καταναλώνεις όσες θερμίδες χρειάζεσαι μέσα στην καθημερινότητα σου και όχι παραπάνω. Οι επιπλέον θερμίδες που δεν αξιοποιούνται από τον οργανισμό σου μετατρέπονται σε λίπος. Η αύξηση του λίπους συνδέεται με την αύξηση του βάρος, με αποτέλεσμα ο ΔΜΣ να αυξάνεται. Το υπερβάλλον σωματικό βάρος και η παχυσαρκία αυξάνει τις πιθανότητες να εμφανίσεις προβλήματα υγείας, όπως είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο διαβήτης και η οστεοαρθρίτιδα.
Επομένως, εάν θέλεις να διατηρήσεις τον ΔΜΣ σε φυσιολογικά επίπεδα, οφείλεις να ακολουθήσεις έναν ισορροπημένο τρόπο διατροφής. Εάν πάλι θέλεις να μειώσεις τον ΔΜΣ, θα πρέπει να καταναλώνεις λιγότερες θερμίδες από αυτές που χρειάζεται ο οργανισμός σου και να εντάξεις, οπωσδήποτε, την σωματική δραστηριότητα στην καθημερινότητά σου. Ο συνδυασμός αυτός, είναι το καλύτερο όπλο που έχουμε στην διάθεση μας για να αντιμετωπίσουμε την μάστιγα της παχυσαρκίας.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ:
Η έλλειψη ύπνου και οι επιπτώσεις της στο βάρος μας
Πόσες θερμίδες έχουν οι ξηροί καρποί και πόσα λιπαρά;
Ακολούθησε το fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram
Πάρης Παπαχρήστος, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Αθήνα, Παγκράτι
Βιβλιογραφία
Anon., 2016. National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases. [Ηλεκτρονικό]
Available at: https://www.niddk.nih.gov/health-information/weight-management/just-enough-food-portions
Anon., 2018. Body composition techniques. The Indian Journal of Medical Research, November, 148(5), pp. 648-658.
Larson Duyff, R. & Π. ΚοΪδου, Ε.,(2014). Θερμίδες και Θερμιδική Ισορροπία. Στο: Εγχειρίδιο Τροφίμων και Διατροφής, pp. 56-57.Θεσσαλονίκη