Σολωμός: Η διατροφική αξία, οι θερμίδες και τα οφέλη του
Τα τελευταία χρόνια η ανάγκη για καλύτερη διατροφή έχει αυξηθεί αρκετά. Όλο και περισσότερος είναι ο κόσμος που αναζητάει εναλλακτικές πηγές τροφίμων, ώστε να εμπλουτίζει την διατροφή του με ποικιλία και καλά θρεπτικά συστατικά. Ο σολωμός βρίσκεται συνήθως μέσα σε αυτές τις επιλογές. Ας τον γνωρίσουμε λοιπόν, όσο καλύτερα μπορούμε.
Γράφει η Θάλεια Μαραγκοπούλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Καματερό
Πρόκειται για ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα τρόφιμα, ειδικά τα τελευταία χρόνια. Από την μία έχει θερμούς υποστηρικτές που τον θεωρούν μία από τις καλύτερες τροφές που κυκλοφορούν, από την άλλη, έχει αρκετούς πολέμιους, που τον θεωρούν ανθυγιεινή επιλογή.
Η διατροφική αξία του σολωμού
Σχετικά με τα μακροθρεπτικά συστατικά, ο σολωμός δεν περιέχει καθόλου υδατάνθρακες, ούτε φυτικές ίνες. Αντιθέτως, είναι ιδιαίτερα πλούσιος σε καλά λιπαρά οξέα. Υπολογίζεται ότι μια μερίδα (85γρ σολομού) περιέχει 5,4 γραμμάρια λίπους. Από αυτά, περίπου το 1,5 γραμμάριο προέρχεται από ωφέλιμα ω-3 λιπαρά οξέα και λιγότερο από 1 γραμμάριο προέρχεται από κορεσμένο λίπος.
Όσον αφορά την περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, ο σολωμός είναι μια εξαιρετική πηγή, καθώς παρέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που απαιτούνται από τον ανθρώπινο οργανισμό. Πιο συγκεκριμένα, περιέχει 17 γραμμάρια πρωτεΐνης στη μία μερίδα (85γρ).
Η περιεκτικότητα του σολωμού στα παραπάνω συστατικά, φαίνεται να ποικίλλει ανάλογα με το αν είναι εκτρεφόμενος ή ανοιχτής θαλάσσης (άγριος σολομός). Ο σολομός εκτροφής έχει συνολικά λίγο υψηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά και κατά συνέπεια ελαφρώς λιγότερη πρωτεΐνη.
Επιπρόσθετα, περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β (κυρίως B12) και είναι μια από τις λίγες φυσικές πηγές βιταμίνης D (ο σολωμός ανοιχτής θαλάσσης είναι μια ιδιαίτερα καλή πηγή). Είναι επίσης πλούσιος σε πολλά μέταλλα όπως μαγνήσιο, κάλιο, φώσφορο, ψευδάργυρο και σελήνιο.
Πόσες θερμίδες έχει;
Οι θερμίδες του κυμαίνονται γύρω στις 124 θερμίδες ανά 85γρ φρέσκου σολωμού.
Οφέλη για την υγεία
Η κατανάλωση σολωμού τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, φαίνεται να σχετίζεται στενά με αρκετά οφέλη για την υγεία:
- Πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων (συμπεριλαμβανομένης της καρδιακής νόσου και του εγκεφαλικού επεισοδίου) και χρόνιων φλεγμονών.
- Για όσους πάσχουν από δυσανεξία στην λακτόζη και δεν μπορούν να καταναλώσουν γαλακτοκομικά, η κατανάλωση σολομού μπορεί να βοηθήσει στην πρόσληψη του απαραίτητου ασβεστίου.
- Βοηθάει στην πρόληψη μορφών καρκίνου, αφού αποτρέπει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων.
- Βοηθάει στην αντιμετώπιση της άνοιας και της κατάθλιψης.
- Προλαμβάνει την οστεοπόρωση και την ανάπτυξη ρευματοειδούς αρθρίτιδας
- Βοηθάει στην αθλητική απόδοση, καθώς τα λιπαρά που περιέχει δίνουν ενέργεια στον αθλούμενο και τον αθλητή και βοηθούν στην αποκατάσταση μετά από τραυματισμούς.
Υπάρχουν κίνδυνοι και παρενέργειες από την κατανάλωσή του;
Τα περισσότερα από τα τρόφιμα που τρώμε, έχουν κατηγορηθεί αρκετές φορές για τους ρύπους που περιέχουν. Τα φρούτα, τα λαχανικά, τα αυγά και το κρέας είναι αυτά που έχουν κατηγορηθεί αρκετά. Τα ψάρια δεν αποτελούν εξαίρεση.
Πολλοί άνθρωποι ανησυχούν για τα επίπεδα υδραργύρου και άλλους μολυσματικούς παράγοντες, όπως τοξίνες, που ενδεχομένως να υπάρχουν στα ψάρια. Υπάρχει γενικά αντίλογος, σχετικά με την κατανάλωση των ψαριών, ειδικά ανάμεσα σε όσα είναι εκτροφής και όσα είναι ανοιχτής θαλάσσης.
Ωστόσο, ο σολωμός είναι ένα ψάρι που περιέχει ελάχιστες τοξίνες, ειδικά αν πρόκειται για ανοιχτής θαλάσσης. Μελέτες υποστηρίζουν ότι ενώ πολλά ιχθυοτροφεία λαμβάνουν μέτρα για να είναι πιο βιώσιμα και καθαρά τα ψάρια τους, ο σολομός εκτροφής μπορεί να έχει 5-10 φορές περισσότερους ρύπους από τον άγριο σολομό.
Αυτό το γεγονός είναι που κάνει τους ερευνητές να ανησυχούν επειδή η χρόνια κατανάλωση αυτών των ρύπων έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας, διαβήτη τύπου 2 και μεταβολικές διαταραχές.
Ωστόσο, η πλειοψηφία αναγνωρίζει και υποστηρίζει ότι τα οφέλη της κατανάλωσης σολωμού υπερτερούν των δυνητικών κινδύνων του.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ : Μάθε τα πολλά οφέλη και τις μοναδικές ιδιότητες του κρόκου Κοζάνης
Ακολούθησε το fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram